Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Srdjan Cvjetović

Ponedeljek,
14. 12. 2015,
19.04

Osveženo pred

2 meseca, 1 teden

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0

Natisni članek

Umetna inteligenca Tesla Motors Elon Musk Peter Thiel

Ponedeljek, 14. 12. 2015, 19.04

2 meseca, 1 teden

Tehnološki velikani skupaj za altruistično umetno inteligenco

Srdjan Cvjetović

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0
OpenAI je ime nove zaveze, h kateri sta med drugimi pristopila prvi mož Tesla Motors Elon Musk in soustanovitelj PayPala Peter Thiel.

Da ne bi vse ostalo zgolj na besedah, so ustanovitelji svojemu novemu zavezništvu namenili zajetno vsoto denarja – kar milijardo ameriških dolarjev, kar je okrog 911 milijonov evrov, poroča spletna izdaja revije Forbes.

OpenAI bo neprofitno združenje, katerega namen bo, kot pravijo, razvijati takšno umetno inteligenco, ki bo koristila človeštvu. Ta cilj se sliši še toliko bolj resno, ko prihaja iz ust Elona Muska, ki je večkrat izrazil svoje pomisleke glede tega, ali bodo sadovi umetne inteligence resnično prinesli (samo) korist, ne pa tudi groženj. Pred študenti ugledne ameriške univerze Massachusetts Institute of Technology (MIT) je celo dejal, da je umetna inteligenca največja grožnja za obstoj človeštva.

Brez denarnih pritiskov se bodo lahko popolnoma posvečali pozitivnemu vplivu V naslednjih letih bodo predvidoma porabili le manjši del namenjenih sredstev, saj imajo zelo dolgoročne načrte. Njihove raziskave bodo razbremenjene zahtev po povračilu vloženega denarja, kar jim bo omogočilo, da se popolnoma posvetijo pozitivnem vplivu na človeštvo, so med drugim zapisali na svoji spletni strani.

Tehnični direktor zavezništva OpenAI je Ilya Sutskever, ki je sicer raziskovalec pri Googlu, a je umetna inteligenca njegova strast, Elon Musk pa bo sopredsedujoči. Prvi mož Tesle meni, da je umetna inteligenca podaljšek naših želja, podobno kot med uporabo aplikacij in interneta teh ne razumemo kot nekaj drugega in zunanjega, temveč kot nadgradnjo nas samih.

Široka dostopnost najboljša za preprečevanje zlorab OpenAI obljublja, da bodo vsi njihovi rezultati javni, vsi njihovi patenti pa brez licenčnin – a ravno ta odprtokodni pristop odpira pomislek, kako nepridipravom preprečiti, da bi te dosežke uporabili v slabe namene. Musk ima odgovor: "Najboljša obramba je omogočiti dostop do umetne inteligence čim večjemu številu ljudi, kajti če imajo to moč vsi, se ne more pojaviti ena oseba ali manjša skupina ljudi, ki bi imela supermoči." Podobno razmišljajo tudi podporniki odprtega interneta.

Ne spreglejte