Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Matic Tomšič

Nedelja,
29. 3. 2015,
20.06

Osveženo pred

7 let, 12 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Tim Cook Apple Bill Gates Warren Buffett Matic Tomšič

Nedelja, 29. 3. 2015, 20.06

7 let, 12 mesecev

Svoje premoženje bo v dobrodelne namene po smrti podaril tudi šef Appla

Matic Tomšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Tim Cook, prvi mož tehnološkega velikana Apple, je pred dnevi javno oznanil, da bo po smrti v dobrodelne namene razdal vse svoje premoženje. To je trenutno ocenjeno na 720 milijonov evrov.

Direktor jabolčnega podjetja ima v nogavici trenutno približno 110 milijonov evrov, je pa tudi lastnik lepega svežnja Applovih delnic, trenutno vrednih več kot 600 milijonov evrov, piše revija Fortune. A ko Tima Cooka ne bo več, večstomilijonskega premoženja ne bodo brezglavo zapravljali njegovi zanamci. Prvi mož Appla ga bo namreč skoraj v celoti podaril dobrodelnim organizacijam.

Kot piše Fortune, bo Tim Cook, ki svojega posmrtnega humanitarnega poslanstva sicer še ni razkril v celoti, večji del premoženja namenil borcem za človekove pravice, reformi ameriških zakonov o imigraciji in preprečevanju širjenja okužb z virusom HIV. Potomcev, ki bi njegovo odločitev o zapuščini lahko izpodbijali, 54-letni Cook nima. Direktor Appla je gej ‒ homoseksualno usmerjenost je javno razkril oktobra lani. Tim Cook je za Fortune sicer še povedal, da bo pred razdajanjem premoženja poskrbel še za udobno in kakovostno šolanje trenutno desetletnega nečaka.

Cookova vstopnica v klub najbolj dobrodelne elite Aplavza vredna gesta Tima Cooka postavlja ob bok drugih vplivnih ameriških bogatašev, ki so obljubili, da bodo po smrti z bajnim premoženjem storili nekaj koristnega. Najbolj znana sta seveda ustanovitelj Microsofta Bill Gates in kralj vlagateljev Warren Buffett, oba "težka" več kot 70 milijard ameriških dolarjev (slabih 65 milijard evrov).

Gates in Buffett sta tudi pobudnika akcije Giving Pledge, s katero milijarderje spodbujata, naj po smrti v dobrodelne namene podarijo vsaj polovico premoženja. Do danes se ji je pridružilo že več ko 120 superbogatašev, med katerimi so oče Facebooka Mark Zuckerberg, soustanovitelj Microsofta Paul Allen, prvi mož Tesla Motors Elon Musk, poslovnež in nekdanji župan New Yorka Michael Bloomberg, režiser George Lucas in medijski mogotec Ted Turner.

Ne spreglejte