SiolNET. Digisvet Novice
0,60

termometer

  • Messenger
  • Messenger
Kmalu konec neprijetne zdravstvene nadlege?

Strup tarantele ključ do zdravila za kronični glavobol

0,60

termometer

Tarantela
Mehanizem delovanja strupa tarantele je odlično izhodišče za izpopolnjena zdravila proti kroničnemu glavobolu. Foto: Getty Images

Razmeroma velike in kosmate tarantele niso ravno živali, ki bi jih zlahka vzljubili – predvsem zato, ker je ugriz tega strupenega pajka neprijeten in boleč. Toda ravno ta strup, ugotavljajo znanstveniki, odpira obetavno pot za razvoj novih načinov zdravljenja proti kronični bolečini.

Kronične glavobole danes zdravijo z opiodnimi zdravili, pri katerih se občasno pojavljajo neželeni stranski učinki. Ljudje, ki neredko trpijo za takšnimi kroničnimi glavoboli, po navadi uporabljajo prevelike odmerke zdravil, kar lahko ustvari dodatne težave, tudi odvisnost. Zaradi vsega tega je nujno, tudi za kronične glavobole, najti boljša in varnejša zdravila.

Po drugi strani pa strup tarantele oziroma nekatere njegove sestavine ustavljajo določene električne signale v živčnih celicah, kar lahko vpliva tudi na "krotitev" kroničnih glavobolov – pa še brez stranskih učinkov.

Cepljenje Digisvet Velik korak bližje cepivu proti zahrbtni bolezni

Šibki električni signali posredujejo informacijo

Letos je že več raziskovalnih skupin preučevalo, kako bi izkoristile mehanizem delovanja strupa tarantele pri odpravljanju raznih bolečin, tokratna raziskava, izvedena na univerzi ameriške zvezne dežele Washington, pa se je usmerila v učinke, ki jih ima ta strup na električno signalizacijo v živčnih celicah.

Strup tarantele deluje praktično v hipu. Strup tarantele deluje praktično v hipu. Foto: Getty Images

Natančneje povedano, raziskovalci so s krioelektronskim mikroskopom visoke ločljivosti preučevali vpliv tega strupa na majhne senzorje v natrijevih kanalih celične membrane. Tam se v normalnih okoliščinah ustvarjajo šibki električni signali, ki upravljajo živce in mišice, a strup tarantele te signale onemogoči, s tem pa tudi paralizira žrtev.

Delovanje strupa tarantele je takojšnje, saj je to njena naravna prilagoditev, ki ji omogoča obvladovanje žrtev, ki so veliko večje od nje.

Zdravila proti kroničnemu glavobolu imajo lahko stranske učinke in ob prekomerni rabi tudi vodijo v odvisnost. Zdravila proti kroničnemu glavobolu imajo lahko stranske učinke in ob prekomerni rabi tudi vodijo v odvisnost. Foto: Getty Images

Nav1.7 ključnega pomena za bolečino

Na podlagi tega mehanizma so raziskovalci ustvarili model, katerega glavni del je človeški natrijev kanal Nav1.7. Ta ima odločilno vlogo pri posredovanju signala o bolečini iz perifernega živčevja v možgane in ga zato farmakologi vidijo kot najprimernejšo vstopno točko za vsa protibolečinska zdravila.

holesterol Digisvet Obetavno eksperimentalno zdravo prepolovi ravni holesterola

Znanstveniki, ki so o svojem delu poročali v znanstveni reviji Molecular Cell, pojasnjujejo, da ta struktura predstavlja molekulsko predlogo za razvoj sodobnejših zdravil v prihodnosti, ki bodo učinkovala proti kroničnim glavobolom.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

delitve: 5
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin