Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
19. 4. 2013,
15.59

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

internet srednješolci pouk

Petek, 19. 4. 2013, 15.59

8 let

Štiri petine slovenskih gimnazijcev v digitalno visoko opremljenih šolah

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Učenci in učitelji v EU so navdušeni nad digitalizacijo, večina šol je povezanih z internetom, vendar so stopnje uporabe informacijskih in komunikacijskih tehnologij med državami različne.

V Sloveniji štiri petine gimnazijcev obiskuje digitalno visoko opremljene šole. Glede na podatke iz poročila Evropske komisije le četrtina devetletnih učencev obiskuje digitalno visoko opremljeno šolo, ki razpolaga z novo opremo, hitrim širokopasovnim internetom in visoko stopnjo povezljivosti. Delež 16-letnikov, ki obiskujejo tako opremljene šole, pa je približno 50-odstoten.

20 odstotkov evropskih srednješolcev ni še nikoli uporabilo računalnika pri pouku V Sloveniji je delež srednješolcev, ki obiskujejo digitalno visoko opremljene šole, več kot 80-odstoten za gimnazije in približno 60-odstoten za srednje poklicne šole. Po drugi strani 20 odstotkov evropskih srednješolcev ni še nikoli ali skoraj nikoli uporabilo računalnika pri pouku, tudi kaže poročilo.

Osebne računalnike vse pogosteje zamenjujejo prenosni računalniki Z informacijsko in komunikacijsko tehnologijo so najbolje opremljene šole v skandinavskih državah, najslabši dostop do teh tehnologij pa imajo učenci na Poljskem, v Romuniji, Italiji, Grčiji, na Madžarskem in na Slovaškem. Osebne računalnike vse pogosteje zamenjujejo prenosni računalniki, tablice in netbooki, je tudi pokazala raziskava.

Učitelji računalnike pogosteje uporabljajo med pripravami na pouk kot pri pouku samem Kar zadeva odnos učiteljev do digitalnih tehnologij, jih večina meni, da je njihova uporaba pomembna za poučevanje in da obstaja potreba po radikalni spremembi politike na tem področju. Po drugi strani je usposabljanje učiteljev za rabo teh tehnologij redkokje obvezno, zato učitelji za pridobivanje spretnosti večinoma uporabljajo svoj prosti čas. Učitelji sicer računalnike pogosteje uporabljajo med pripravami na pouk kot pri pouku samem.

Na podlagi teh ugotovitev v Bruslju zato izpostavljajo potrebo po celovitem pristopu k poučevanju s pomočjo digitalnih tehnologij v šolah. To ne pomeni ne le naložb v infrastrukturo, temveč tudi v usposabljanje in spodbujanje učiteljev na tem področju.

Študija, ki sta jo za Evropsko komisijo izvedli mreža European Schoolnet in univerza v Liegeu, je bila izvedena med januarjem 2011 in novembrom 2012 na vzorcu 190.000 odgovorov iz 27 držav.

Ne spreglejte