Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Matic Tomšič

Torek,
5. 1. 2016,
21.12

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0

Natisni članek

Facebook Mark Zuckerberg Android aplikacija Matic Tomšič

Torek, 5. 1. 2016, 21.12

8 let

Ste bili tudi vi poskusni zajček v Facebookovem eksperimentu?

Matic Tomšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0
Facebook je pri manjšem številu uporabnikov na skrivaj namenoma poslabšal delovanje svoje aplikacije za Android, da bi ugotovil, če ga bodo iz jeze zapustili, razkriva spletna stran The Information.

Pri Facebooku so z zadovoljstvom ugotovili, da je večji del uporabnikov, ki so tvorili vzorec za raziskavo, vendarle raje vztrajal pri polomljeni aplikaciji, piše The Information, ki kot vir podatkov navaja neimenovano osebo blizu Facebooka.

Uklonili se niso niti uporabniki, ki so v času trajanja poskusa vprašljive zakonitosti naleteli na večurno popolno neodzivnost Facebookove aplikacije za Android. Namesto da bi se odrekli uporabi družbenega omrežja, so preprosto preklopili na okleščeno in počasno različico Facebooka v mobilnem brskalniku.

Preizkusi odzivanja uporabniške skupnosti so pogosti, redko pa zahajajo v čustvene vode Večina ponudnikov spletnih storitev uporabnike brez njihove vednosti občasno vključi v preizkušanje odzivov na določene spremembe, a te so največkrat majhne – komaj opazni premiki elementov uporabniškega vmesnika (gumbov, drsnikov) ali blaga evolucija obstoječega dizajna, na primer.

Facebook se po drugi strani igra z ognjem, saj želi z onemogočanjem pravilnega delovanja svoje storitve spodbuditi čustvene odzive – jezo, frustracije, razočaranje. Če je vodilo pri takšnih preizkusih lov vodilnih pri družbenem omrežju na potrditev, da uporabniki brez Facebooka ne morejo več, spletna stran The Information ne razkriva.

Česa takšnega si Facebook sicer ni privoščil prvič. Predlani se je na družbeno omrežje zgrnil plaz kritik, saj se je razvedelo, da je Facebook leta 2012 pri majhnem deležu uporabnikov (700 tisoč ljudi) namenoma spreminjal določene besede s čustvenimi pomeni in opazoval njihove odzive ter nadaljnja dejanja. V ozadju več kot le preverjanje, kdo je zvest in kdo ne The Information sicer še poroča, da je najnovejši Facebookov test odziva uporabnikov na nedostopnost tudi del iskanja bojne strategije, ki bo uporabljena v primeru, če se zaostrijo odnosi med Facebookom in Googlom. Distribucija aplikacije Facebook na Androidu namreč poteka prek platforme Google Play.

Če v prihodnosti pride do spora med tehnološkima velikanoma, se lahko zgodi, da bo Google Facebook preprosto frcnil iz ponudbe aplikacij ter dostop do nje in posodobitev zanjo onemogočil več kot milijardi uporabnikov na mobilnih napravah.

Ne spreglejte