Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Matic Tomšič

Sobota,
28. 11. 2015,
21.14

Osveženo pred

4 leta, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0

Natisni članek

Barbie barbika mali junaki Matic Tomšič

Sobota, 28. 11. 2015, 21.14

4 leta, 2 meseca

"Starši, ki bodo otroku za božič kupili to igračo, so nori"

Matic Tomšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0
Strokovnjaki za računalniško varnost opozarjajo na možnost zlorabe nove plastične punčke Hello Barbie, ki se poveže z brezžičnim internetom in odgovarja na otrokova vprašanja.

Novo lutko Hello Barbie proizvajalec igrač Mattel opisuje kot prvo res interaktivno punčko. Hello Barbie podpira internetno povezavo Wi-Fi, svojega otroškega lastnika pa zna poslušati in se na njegova vprašanja odzivati s smiselnimi odgovori, ki jih poišče na strežniku. Če bi potegnili vzporednice, Hello Barbie še najbolj spominja na Applovo digitalno pomočnico Siri ali Microsoftovo Cortano.

To straši strokovnjake za računalniško varnost, saj menijo, da bo barbiko mogoče zlorabiti ne le za prisluškovanje in vohunjenje za otroki, temveč tudi za vdor v lokalno internetno omrežje ali celo poskus vsiljevanja drugačne miselnosti in ideologij oziroma tako imenovanega pranja možganov.

"Varnost je enaka ničli" Kot je po pisanju spletne strani NBC razkril računalniški strokovnjak Matt Jakubowski, je ob povezavi Hello Barbie z brezžičnim internetom skoraj nemudoma pridobil dostop do mikrofona, sistemskih informacij, posnetih vprašanj in podatkov o uporabniškem računu Toy Talk. Ta je potreben za interaktivno igranje z barbiko, prek Toy Talkovih strežnikov pa teče komunikacija med njo in otrokom.

"Presenetilo me je, kako lahko je do podatkov o Hello Barbie dostopati z druge naprave, ki sploh ni povezana v isto omrežje. Če bi to poskusil zlorabiti heker, bi prek barbike lahko pridobil informacije o brezžičnem omrežju stanovanja, kjer je Hello Barbie, in vseh povezanih računalnikih, telefonih. Varnost je enaka ničli. Pa se sploh še nismo dotaknili možnosti, da bi neznanec prevzel nadzor nad mikrofonom," je pojasnil Jakubowski.

Kako zveni pogovor s Hello Barbie:

Otroci svojim lutkam in medvedkom pogosto zaupajo najgloblje, najbolj zasebne misli. Kaj če jih kdo posluša?

Internetni komentator zablod na področju računalniške varnosti Stilgherrian na Hello Barbie gleda z drugega zornega kota. "Starši, ki bodo otroku za božič kupili to igračo, so nori. S Hello Barbie se bo v sobo njihovega naraščaja dobesedno naselil elektronski vohun, ki bo prestregel vsako njihovo misel, jih morda poslušal ves čas. Mar ne obstaja možnost, da bi to kdo zlorabil za širjenje skrajnih miselnosti ali ideologij med najmlajšo populacijo, jim poskusil oprati možgane?" skrbi Stilgherriana.

Podobnega mnenja je računalniška strokovnjakinja Susan Hetherington s tehnološkega inštituta v avstralski provinci Queensland, ki opozarja še na dejstvo, da lahko lutko zlorabijo tudi starši, ne le hekerji. "Ker Hello Barbie staršem omogoča nadzor pretoka informacij, lahko mimogrede slišijo najbolj intimne misli, ki jih otroci sicer nikoli ne bi delili z njimi. Takšno prisluškovanje, četudi se zgodi nehote, ima potencial, da skrha odnose v družini in povzroči, da se otrok, ker je osramočen, zapre vase," je za avstralski medij ABC povedala Hetheringtonova.

Ne spreglejte