Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
6. 1. 2016,
20.10

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0

Natisni članek

sony HDR Andrej Pirnat

Sreda, 6. 1. 2016, 20.10

8 let

Sony predstavil zvok in sliko prihodnosti, o navidezni resničnosti molči

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0
Japonska multinacionalka se s polno paro pridružuje dirki s tehnologijo HDR, ki predstavlja zadnje smernice v evoluciji televizijske slike, velike upe pa polaga tudi v zvok visoke ločljivosti.

Na sejmu potrošniške elektronike (CES), ki te dni poteka v Las Vegasu, je Sony razkril nabor svojih novih televizij, kamer, zvočnikov in glasbenih ter video predvajalnikov, a na razočaranje mnogih ni niti besedice namenil težko pričakovani čeladi za navidezno resničnost PlayStation VR za istoimensko igralno konzolo.

Ker je navidezna resničnost ena od glavnih zgodb letošnjega leta, je Sonyjeva odločitev sprožila še toliko več začudenja. Sploh ker na drugi strani njihovi tekmeci svoje izdelke oglašujejo na vsakem koraku. Facebook je na primer začel ravno danes sprejemati prednaročila za svojo čelado Oculus Rift, na sejmu CES pa javnost navdušuje tudi HTC s svojim izdelkom Vive, ki so ga izdelali v partnerstvu z igričarskim studiem Valve.

Kmalu ne bomo več razlikovali med resničnostjo in sliko na televiziji Čeprav si japonski tehnološki velikan v prihodnjih letih med ponudniki navidezne resničnosti obeta velik tržni delež, pa so v Las Vegasu svoje reflektorje usmerili na nekatere druge naprave. V prvi vrsti na televizije z ločljivostjo 4K in visokim dinamičnim razponom (HDR) ter zvočnike in slušalke naslednje generacije. Tehnologija HDR (ne gre je mešati z istoimensko tehniko fotografiranja) predstavlja zadnje smernice za izboljšanje kakovosti slike, prevzeli pa so jo domala že vsi vidnejši proizvajalci televizij.

Sony seveda ni izjema. Na sejmu CES so HDR predstavili v praksi na treh novih televizijah iz družine Bravia (XBR-X930D, XBR-X940D, XBR-X850D). Zahvaljujoč novi tehnologiji, ima slika po besedah Sonyjevih predstavnikov močnejši kontrast in živahnejše barvne odtenke, prav tako omogoča tudi višjo svetlost. Če poenostavimo, to pomeni, da je slika pri vsebini, ki HDR omogoča, precej bolj podrobna in podobna resničnosti.

Paradni konj nabora, televizija z oznako X930D, pa se poleg z omenjenimi tehnologijami ponaša tudi z novim standardom Slim Blacklight Drive, ki skrbi za bolj natančno osvetlitev ozadja in s tem za globlje črne odtenke na sliki. Vse televizije nove serije so tudi izredno tanke, poganja pa jih operacijski sistem Android TV.

Aplikacija Ultra bo nova digitalna videoteka Če se še nekoliko dotaknemo tehnologije HDR, velja omeniti, da je trenutno na voljo zelo malo vsebine, ki bi novo tehnologijo lahko izkoristila (sploh v Sloveniji). Tega se zavedajo tudi pri Sonyju, zato je eden od njihovih ciljev v bližnji prihodnosti to situacijo nekoliko popraviti. To nameravajo storiti z aplikacijo Ultra, ki so jo sprogramirali prav za svoje nove televizije in jo nameravajo v ZDA na trg poslati enkrat tekom leta.

Ultra je digitalna videoteka, podobna Telekomovem Dkinu in čez lužo priljubljenemu Netflixu, torej spletna zbirka filmov in televizijskih serij, ki si jih uporabnik lahko ogleda na zahtevo, kadar pač želi. Ob izidu naj bi zbirka v videoteki obsegala okoli 50 naslovov, kdaj in če jo bomo videli tudi v Sloveniji, pa za zdaj ostaja neznanka.

Ob visoki ločljivosti slike se spodobi tudi visoka ločljivost zvoka Podobno kot slika pa novo raven visoke ločljivosti dobiva tudi zvok, kar bodo pozdravili predvsem avdiofili. Med novimi izdelki linij h.ear in Extra bass so tako slušalke kot tudi zvočniki, ki pa poleg na kakovost zvoka stavijo tudi na modne oblikovalske prijeme. Pri Sonyju namreč menijo, da sodoben dizajn dobiva vedno večji pomen, ko se uporabnik odloča za nakup izdelka. Če sklepamo po priljubljenosti Applovih naprav, ki videz postavljajo na prvo mesto, potem bo nekaj na tem.

Nekateri od novih zvočnih produktov se lahko pohvalijo tudi s funkcijo brezžičnega prostorskega zvoka, ki omogoča preprosto povezavo Sonyjevih zvočniških komponent, s tem pa tudi postavitev bolj optimalnega domačega kina.

Vinilne plošče boste kmalu lahko poslušali tudi na računalniku Za konec velja omeniti še gramofon PS-HX500 in posodobljeno zbirko videokamer od katerih izstopa tako imenovana akcijska kamera (ActionCam) HDR-AS50R, že vrsto let prva tekmica razširjenega GoProja. Medtem, ko sta pri zadnji bistveni novosti možnost snemanja pod vodo do globine 60 metrov (s priloženim vodotesnim ohišjem) in precej bolj pregleden osrednji navigacijski meni, sicer glavna težava prejšnjih različic, pa je gramofon precej bolj zanimiv izdelek.

Ta ima namreč zelo zanimivo funkcijo, s katero lahko svoje vinilne plošče digitalizirate, oziroma glasbo na njih skoraj brez izgube kakovosti zvoka pretvorite v glasbene datoteke na računalniku (format DSD ali WAV).

Ne spreglejte