Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Matic Tomšič

Sobota,
7. 10. 2017,
15.19

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,78

Natisni članek

digizgodbe

Sobota, 7. 10. 2017, 15.19

6 let, 6 mesecev

Konec poti: po dvajsetih letih se poslavlja internetna legenda

Matic Tomšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,78

Petnajstega decembra se bo po več kot dveh desetletjih delovanja poslovil AIM oziroma AOL Instant Messenger, eden od prvih programov za hitro klepetanje prek svetovnega spleta. AIM je imel ključno vlogo pri popularizaciji internetnega klepetanja ali tako imenovanega "chata", pot do uspeha pa je tlakoval vsem današnjim najbolj uporabljanim tovrstnim storitvam, kot so Facebook Messenger, WhatsApp, Skype. 

Zaradi ukinitve AIM ne bo prevelike škode, saj storitev danes uporablja komaj kdo, a njena zapuščina in vpliv na vsakdan uporabnika sodobnih tehnologij sta ogromna. Tekajoči rumeni možiček na fotografiji je zaščitni znak AIM ter eden od najbolj prepoznavnih internetnih logotipov sploh. Medij Complex ga je leta 2014 celo označil za "simbol Amerike". | Foto: Twitter - Voranc Zaradi ukinitve AIM ne bo prevelike škode, saj storitev danes uporablja komaj kdo, a njena zapuščina in vpliv na vsakdan uporabnika sodobnih tehnologij sta ogromna. Tekajoči rumeni možiček na fotografiji je zaščitni znak AIM ter eden od najbolj prepoznavnih internetnih logotipov sploh. Medij Complex ga je leta 2014 celo označil za "simbol Amerike". Foto: Twitter - Voranc

AOL Instant Messenger oziroma AIM s 15. decembrom 2017 ukinja podjetje Oath, v katero je njena starševska družba, ameriški telekomunikacijski velikan Verizon, združila podjetji AOL in Yahoo!.

Novica, da se AIM poslavlja, za marsikoga sicer najverjetneje ne bo prevelik šok, saj je program že letos spomladi ukinil podporo nekaterim ključnim prvinam (vir), uporabnikov pa skoraj nima več.

Objava na družbenem omrežju Twitter, ki je napovedala slovo AIM:

Računalniška in internetna revolucija

AIM, ki ga je maja 1997 izdalo nekdaj ogromno ameriško internetno podjetje AOL, je bil ob prelomu tisočletja eden od najbolj uporabljanih računalniških programov. Na vrhuncu priljubljenosti je prek AIM s prijatelji komuniciralo četrt milijarde ljudi. 

Bil je eden od prvih do uporabnikov res prijaznih programov, ki so omogočali takojšen začetek komunikacije z drugimi osebami oziroma tako imenovani instantni klepet (ali chat po angleško). 

Številni strokovnjaki AIM pripisujejo veliko zaslug za to, da je svet prek svetovnega spleta in različnih programov za hitro komuniciranje postal še bolj povezan, uporabniki pa veliko lažje dostopni. Tako je bilo videti značilno pogovorno okno v programu AOL Instant Messenger. | Foto: HotHardware Številni strokovnjaki AIM pripisujejo veliko zaslug za to, da je svet prek svetovnega spleta in različnih programov za hitro komuniciranje postal še bolj povezan, uporabniki pa veliko lažje dostopni. Tako je bilo videti značilno pogovorno okno v programu AOL Instant Messenger. Foto: HotHardware

Rast priljubljenosti AIM, ki je bil sicer zelo razširjen tudi zato, ker je bilo ogromno njegovih ameriških uporabnikov naročnikov internetnih storitev AOL, je sprožila hordo posnemovalcev. Med njimi sta se najbolj prijela pri nas zelo znani MSN Messenger in Yahoo! Messenger.

Pokopale so ga iste sile kot nekdaj veliki Myspace

Zaton AOL Instant Messengerja se je začel v drugi polovici prejšnjega desetletja, ko sta med uporabniki na veljavi najprej začela pridobivati Google s svojim klepetalnikom, vdelanim neposredno v spletno pošto Gmail, nato pa še Facebook. 

Izkoriščanje prvega ali drugega kot privzeti klepetalnik za je bila za mnoge uporabnike smiselna, saj so tako na Gmailu kot Facebooku že bili v stiku z vsemi svojimi kontakti - zakaj bi potrebovali še tretji program? 

Vodilni položaj na področju pogovorov prek spleta je v zadnjih letih sicer povsem prevzel Facebook: njegove tri aplikacije Facebook Messenger, WhatsApp in Instagram, ki omogočajo klepetanje z drugimi uporabniki, imajo vsaka več kot milijardo prenosov na mobilne naprave.  | Foto: Reuters Vodilni položaj na področju pogovorov prek spleta je v zadnjih letih sicer povsem prevzel Facebook: njegove tri aplikacije Facebook Messenger, WhatsApp in Instagram, ki omogočajo klepetanje z drugimi uporabniki, imajo vsaka več kot milijardo prenosov na mobilne naprave.  Foto: Reuters

AIM je enkrat že "umrl"

Leta 2012 je AOL v nenadni in nepričakovani potezi odpustil vse razvijalce AIM in s tem uradno napovedal začetek konca za nekdaj priljubljeni program, a ga zaradi burnega odziva skupnosti uporabnikov, ki so pri AIM še vztrajali, z minimalnim naporom nato še pet let vendarle ohranjal pri življenju.

Podjetje Oath, od letos novi lastnik pravic za upravljanje AIM, pa je vendarle prepoznalo, da takšno životarjenje programa ne vodi več nikamor. V objavi ob slovesu od AIM je prvi mož komunikacij pri Oath Michael Albers priznal, da se AIM ni razvijal skupaj s smernicami, ki jih je pred dvema desetletjema zastavil sam, zaradi česar na današnjem trgu zanj ni več prostora. 

"Izpisujemo se še zadnjič! Hvala vsem prijateljem, da so nam pomagali spisati zgodovino spletnega klepetanja," je zadnje sporočilo AOL Instant Messengerja vsem uporabnikom.  | Foto: Twitter - Voranc "Izpisujemo se še zadnjič! Hvala vsem prijateljem, da so nam pomagali spisati zgodovino spletnega klepetanja," je zadnje sporočilo AOL Instant Messengerja vsem uporabnikom. Foto: Twitter - Voranc

Ne spreglejte