Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Matic Tomšič

Sreda,
29. 1. 2020,
4.00

Osveženo pred

4 leta, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 10

6

Natisni članek

Kobe Bryant

Sreda, 29. 1. 2020, 4.00

4 leta, 2 meseca

Kobe Bryant (1978-2020)

Smrt Kobeja Bryanta: trdijo, da ni šlo za nesrečo

Matic Tomšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 10

6

Kobe Bryant | Kobe Bryant je zadnjo tekmo v ameriški košarkarski ligi NBA odigral aprila 2016.  | Foto Reuters

Kobe Bryant je zadnjo tekmo v ameriški košarkarski ligi NBA odigral aprila 2016.

Foto: Reuters

Internet ne bi bil internet, če se ne bi manj kot 24 ur po nedeljski nesreči nekdanjega ameriškega košarkarskega superzvezdnika Kobeja Bryanta pojavile teorije zarot o njegovi smrti. Gre predvsem za namigovanja in tudi kar neposredne trditve, da je bil Kobe Bryant v resnici žrtev tako imenovane globoke države, ki je želela pozornost javnosti odvrniti od bolj perečih aktualnih težav sveta.

Z nedeljsko smrtjo Kobeja Bryanta, njegove 13-letne hčerke Gianne in še sedmih drugih ljudi, vsi so umrli v helikopterski nesreči, so novo kost za glodanje dobili podporniki zloglasne teorije zarote QAnon.

QAnon predpostavlja obstoj tako imenovane ameriške globoke države (DS ali Deep State), ki se je zarotila proti predsedniku ZDA Donaldu Trumpu, ta pa jo bo razkril s pomočjo skrivnostne vladne organizacije, ki se imenuje Q.

Zagovorniki teorije verjamejo tudi, da so demokratični ameriški politiki in hollywoodski zvezdniki vpleteni v zlorabo in mednarodno trgovino z otroki ter da se na prevzem oblasti v ZDA skrivoma pripravljajo Hillary Clinton, Barack Obama in George Soros. 
Obveščevalna agencija FBI je zagovornike QAnon lani označila za ekstremiste, gibanje kot celoto pa tudi za potencialno teroristično grožnjo.  | Foto: Reuters Obveščevalna agencija FBI je zagovornike QAnon lani označila za ekstremiste, gibanje kot celoto pa tudi za potencialno teroristično grožnjo.  Foto: Reuters
QAnon je razmeroma mlado gibanje, pojavljati se je začelo šele leta 2017, a si je v tem času ustvarilo nezavidljiv sloves. Podporniki QAnon so bili do zdaj namreč vpleteni v kibernetske zločine, ustrahovanje ljudi, celo umor, precej pripadnikov skupnosti je tudi antisemitov.

kobe bryant smrt
Sportal Kaj je novega glede nesreče Kobeja Bryanta: helikopter letel po drugi poti kot običajno #video

QAnon: Kobejeva smrt bi vsekakor zasenčila druge odmevne dogodke

Temelj teorij zarot o smrti enega najboljših košarkarjev vseh časov, ki se širijo predvsem prek družbenega omrežja Twitter, je dejstvo, da je svetovni splet po nesreči Bryantovega helikopterja dobesedno ponorel.

V gibanju QAnon so zaradi tega že nekaj ur po Kobejevi smrti začeli namigovati, da je bila helikopterska nesreča v resnici maslo "globoke države":

Razlog za to naj bi bila huda problematika, s katero se je ne le v ZDA, temveč tudi drugod po svetu ukvarjala vladajoča elita. V Združenih državah Amerike naj bi bil cilj globoke države odvrniti pozornost z ustavne obtožbe zoper predsednika ZDA Donalda Trumpa, na globalni ravni pa s širjenja koronavirusa iz Kitajske v druge države.

 "Kobeja so žrtvovali iluminati (domnevna skrivnostna elita, ki vlada elitam, op. p.) oziroma globoka država. Zelo očitno je, da so želeli pozornost odvrniti od sramotne ustavne obtožbe!"

Contrails, chemtrails
Novice Razkrivamo manipulacijo: kdo v resnici služi s črtami na nebu

Maslo podpornikov QAnon so bile tudi številne fotomontaže, s katerimi so poskusili podkrepiti svojo teorijo. Eden od njih je začel širiti domnevni posnetek zaslona Googlovega iskanja, na katerem je Google datum Bryantove smrti najprej označil kot datum umora, vendar naj bi Google po naročilu globoke države to hitro popravil 

S Facebooka je medtem že izginil spodnji lažni zapis Kobeja Bryanta na družbenem omrežju Twitter, ki naj bi ga objavil na dan svoje smrti. Zapisal naj bi, da razpolaga s podatki, ki bodo privedli do aretacije Hillary Clinton. Spomnimo, gibanje QAnon ima Clintonovo zelo pogosto v zobeh.

Hillary | Foto:

Kobe Bryant, Jeff Stibel
Novice Imperij Črne mambe: Kobe Bryant se je odlično znašel tudi brez žoge

Da QAnon pri "dokazovanju" svojih teorij pogosto vleče najbolj nenavadne vzporednice in jih predstavlja kot argumente, je očitno tudi zato, ker v povezavi s smrtjo Kobeja Bryanta omenjajo gospoda Kikirikija (Mr. Peanut).

Gre za v ZDA precej prepoznavno maskoto ameriškega proizvajalca prigrizkov Planters, ki jo je podjetje po kar 104 letih obstoja letos nameravalo upokojiti. Prejšnji teden so izdali tudi reklamni spot, ki prikazuje smrt gospoda Kikirikija po tem, ko reši življenje igralcema Mattu Walshu in Wesleyju Snipesu. 

Kakšno povezavo ima to s Kobejem Bryantom? Nekdanji košarkar je pred šestimi leti nastopil v oglasu za Planters, v katerem mu je delal družbo otrok v kostumu gospoda Kikirikija. Za QAnon je to dovolj dober "dokaz", da Bryantova smrt ni bila posledica nesreče.

Preberite tudi:

Kobe Bryant prstan
Sportal 24 dejstev, ki so zaznamovala življenje nepozabnega Kobeja Bryanta
Kobe Bryant, Staples Centre
Sportal "Šok, obup, tišina." Tragedija je v L.A. Lakers pljusknila kot cunami.
Luka Dončić
Sportal Dončić na parketu prvič po tragediji: To je bila najtežja tekma v mojem življenju
Ne spreglejte