Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Srdjan Cvjetović

Četrtek,
17. 3. 2016,
6.00

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0

Natisni članek

CeBIT računalništvo

Četrtek, 17. 3. 2016, 6.00

6 let, 6 mesecev

Slovenski veterani sejma CeBIT: "Internet ne more nadomestiti osebnega stika"

Srdjan Cvjetović

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0

CeBIT se je v zadnjem desetletju korenito spremenil. Kako to vidita slovenska razstavljavca, ki sta mu zvesta več čas spreminjanja v osrednji svetovni dogodek digitalnega poslovanja?

Pred dobrim desetletjem je imel CeBIT dvakrat ali skoraj trikrat več obiskovalcev od letos pričakovanih 300 tisoč, tudi razstavnega prostora je bilo veliko več kot danes. "Takrat je bil to res največji dogodek informacijske tehnologije na svetu, kjer ni smelo manjkati nobeno podjetje s področja IKT, še posebej ne njegovi največji igralci," se spominja direktor podjetja XLAB Jure Pompe.

Leta 2012 je bila nujna sprememba

Potem so številke počasi, a vztrajno začele padati in prišlo je leto 2012, ko so veliki vsakoletni razstavljavci organizatorjem odkrito nakazali nezadovoljstvo z razmerjem vložka in izkupička na sejmu ter, v manjši meri, kongresu CeBIT, povedo pri organizatorju Deutsche Messe iz Hannovra. Takrat se je začela rojevati ideja, da bi se CeBIT preoblikoval v poslovni, Business-to-Business (B2B) dogodek.

"V to smo vložili veliko časa, energije in idej," danes pove Hartwig von Saß (na fotografiji), ki pri hanovrskem sejmišču vodi oddelek za odnose z javnostmi. "V Barceloni (Mobile World Congress, op. avt.) in Las Vegasu (CES, op. avt.) se predstavljajo novi izdelki, na CeBIT-u v Hannovru pa se sklepajo posli." | Foto: "V to smo vložili veliko časa, energije in idej," danes pove Hartwig von Saß (na fotografiji), ki pri hanovrskem sejmišču vodi oddelek za odnose z javnostmi. "V Barceloni (Mobile World Congress, op. avt.) in Las Vegasu (CES, op. avt.) se predstavljajo novi izdelki, na CeBIT-u v Hannovru pa se sklepajo posli."

Velikost je navduševala, a profiliranost prinaša več učinka

Zadovoljstvo organizatorjev z novim konceptom deli tudi Marko Šobota, direktor podjetja Gama System, ki prav tako že vrsto let redno prihaja na CeBIT. "Že takrat, ko smo prišli prvič, nas je CeBIT navdušil s svojo velikostjo, številom obiskovalcev in tem, da je vse delovalo, a je bilo zelo moteče, da takrat ni bil profiliran do konca. Nismo vedeli, ali je CeBIT namenjen otrokom, prodaji končnih izdelkov ali partnerskemu mreženju."


Gama System se tudi letos na CeBIT-u predstavlja s svojim sistemom za upravljanje dokumentov eDocs, katerega nova in okrepljena generacija je stara le nekaj tednov. Med drugim predstavljajo tudi združitev svojega dokumentnega sistema eDocs 5 s programsko opremo večfunkcijskih naprav japonskega proizvajalca Kyocera. Menijo, da bodo po letošnjem CeBIT-u svojim obstoječim partnerjem v približno desetih državah na treh celinah dodali tri nove.


Zdaj tega dvoma ni več, je prepričan Šobota. "CeBIT se je v zadnjih treh ali štirih letih profiliral kot poslovni dogodek. Vstopnice so drage in odvračajo družinske obiske, zato imamo v seštevku manj obiskovalcev, a veliko več pravih in kakovostnih, takih, s katerimi smo razvili dobre odnose in dobre posle. Nov koncept CeBIT-a nam je zato veliko ljubši. Če organizatorji tega ne bi naredili, nisem prepričan, kako bi se nadaljevala pot CeBIT-a."

Kot največjo vrednoto dogodka, kot je CeBIT, Šobota vidi možnost srečanja v živo z obstoječimi in potencialnimi partnerji. "Tega internet ne more nadomestiti. Kot direktor, ki sklepam pogodbe in sem zanje odgovoren, želim, preden sklenem pogodbo, pogledati partnerja v oči in mu stisniti roko." | Foto: Srdjan Cvjetović Kot največjo vrednoto dogodka, kot je CeBIT, Šobota vidi možnost srečanja v živo z obstoječimi in potencialnimi partnerji. "Tega internet ne more nadomestiti. Kot direktor, ki sklepam pogodbe in sem zanje odgovoren, želim, preden sklenem pogodbo, pogledati partnerja v oči in mu stisniti roko." Foto: Srdjan Cvjetović

Šobota: V velikih državah je lažje biti ustvarjalen

Tudi pričakovanja, povezana s CeBIT-om, so se čez čas spreminjala. "Od začetka smo želeli ustvariti nekaj povsem novega, zato smo s prvo lastno rešitvijo nemudoma prišli na CeBIT preverit odzive. Prva leta se sploh nismo osredotočali na prodajo, temveč na nadaljevanje razvoja."

Imeti dobrega nemškega partnerja pomeni veliko

Tako Gama System kot XLAB, ki je svoj mednarodni nastop že pred leti usmeril na blagovno znamko svojega paradnega sistema ISL Online, tudi letos nastopata skupaj vsak s svojim nemškim partnerjem, za katerega zatrjujeta, da sta svetovni referenci na svojih področjih. Gama System je na svojem že skoraj tradicionalnem mestu, XLAB pa je v sodelovanju s svojo švicarsko podružnico v delu Planet Reseller, namenjenem predvsem nadaljnji (vele)prodaji.

Šobota je CeBIT-u hvaležen tudi zato, ker mu je utrdil prepričanje, da je ustvarjalnost kljub svoji poslovni zahtevnosti prava pot do dolgoročnega uspeha. "Ustvarjalnost je v poslovanju sprva draga, zato to breme lažje prenesejo velika podjetja in velike države." | Foto: Srdjan Cvjetović Šobota je CeBIT-u hvaležen tudi zato, ker mu je utrdil prepričanje, da je ustvarjalnost kljub svoji poslovni zahtevnosti prava pot do dolgoročnega uspeha. "Ustvarjalnost je v poslovanju sprva draga, zato to breme lažje prenesejo velika podjetja in velike države." Foto: Srdjan Cvjetović

"Od prvega dneva smo vedeli, da je naša prihodnost na tujih trgih, kjer nastopamo prek partnerjev, ki odlično poznajo svoje trge. V Hannovru je med obiskovalci ter tistimi, ki iščejo nove poslovne stike in priložnosti, velikega pomena, da imaš priznanega nemškega partnerja, ker je to pomembna referenca. Pomembna je tudi dolgoletna prisotnost, zaradi tega te gledajo drugače," še dodajajo v Gama System.

Pompe: S strateškimi partnerji do bolj usmerjenega obiska

"Razstavljavci se zadnja leta vedno bolj usmerjajo na novejše, bolj specifične sejme, kot je Mobile World Congress v Barceloni, a je XLAB vsa ta leta ostal zvest CeBIT-u," pove direktor podjetja Jure Pompe. "Kot se je spreminjal CeBIT, smo tudi mi prilagodili naš nastop na CeBIT-u." Ta zdaj temelji na strateških partnerstvih z večjimi podjetji, lani so namreč nastopili na Samsungovem razstavnem prostoru. "To nam omogoča večji in bolj usmerjen obisk," je prepričan Pompe.

XLAB na CeBIT-u predstavlja programsko opremo ISL Online, ki zagotavlja hiter in učinkovit oddaljen dostop do računalniškega namizja ter nadzor – pomembno orodje za sistemske skrbnike in za pomoč uporabnikom pri odpravljanju težav pri delu z računalnikom, urejanju nastavitev strojne opreme ali storitev ter drugih primerih uporabe računalnikov in najrazličnejših aplikacij. | Foto: Srdjan Cvjetović XLAB na CeBIT-u predstavlja programsko opremo ISL Online, ki zagotavlja hiter in učinkovit oddaljen dostop do računalniškega namizja ter nadzor – pomembno orodje za sistemske skrbnike in za pomoč uporabnikom pri odpravljanju težav pri delu z računalnikom, urejanju nastavitev strojne opreme ali storitev ter drugih primerih uporabe računalnikov in najrazličnejših aplikacij. Foto: Srdjan Cvjetović


Pri XLAB-u bodo nove stranke, predvsem z nemško govorečega območja, skušali prepričati s prilagodljivostjo integracije v različne sisteme informacijske tehnologije in referencami, med katerimi so tudi velika podjetja v več državah po svetu.


Ne spreglejte