Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Srdjan Cvjetović

Ponedeljek,
14. 3. 2016,
20.21

Osveženo pred

7 mesecev, 1 teden

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0

Natisni članek

Slovenci CeBIT Srdjan Cvjetović

Ponedeljek, 14. 3. 2016, 20.21

7 mesecev, 1 teden

Slovenski prispevki kakovosti, varnosti, zdravju

Srdjan Cvjetović

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0

Na letošnjem sejmu CeBIT je prisotno 15 slovenskih razstavljavcev, več kot lani. Nekateri že tradicionalno nastopajo samostojno, predvsem novinci pa na skupnih stojnicah.

Letos je slovenska udeležba na sejmu CeBIT močnejša kot v zadnjih nekaj letih. Udeležba je pod okriljem javne agencije SPIRIT, ki je kot krovni razstavljavec na treh lokacijah na sejemskem prostoru hannovrskega sejmišča postavila slovenski nacionalni razstavni prostor. Ne samo to, letos so se predstavili tudi tradicionalni razstavljavci, ki so sejmu CeBIT zvesti že več let.

S čim so se torej predstavili slovenski razstavljavci in kakšna so njihova pričakovanja?

Mikropis – stari znanec CeBIT-a letos tudi z digitalnim pristopom za zdravo življenje Podjetje Mikropis iz Žalca, ki se je v 30 letih obstoja s svojimi celoviti informacijskimi rešitvami prebilo tudi na velike in zahtevne svetovne trge, kot so ZDA, Združeni arabski emirati, Indija in Kitajska, je redni razstavljavec na CeBIT-u. V Sloveniji njihove rešitve najpogosteje srečujemo, ko v trgovinah uporabljamo samopostrežne blagajne ali ko plačujemo na mestih, kjer uporabljajo blagajne na dotik. Pod njihovo taktirko nastajajo tudi mobilne aplikacije za učinkovitejše trgovinsko poslovanje.

Poleg svojega zdaj že tradicionalnega portfelja letos na CeBIT-u predstavljajo novo področje – 24alife združuje medicino, psihologijo, prehrano in šport. Ta prek spletnega portala in mobilne aplikacije spremlja zdravstveno stanje in življenjski slog posameznikov ali skupin uporabnikov, nam je pojasnil vodja trženja Darko Kendič.

PRO-bit: lažje obvladovanje kakovosti Podjetje iz Slovenskih Konjic se danes, 26 let po ustanovitvi, ukvarja predvsem z razvojem poslovanja v oblaku. Kot svojo poglavitno prednost izpostavljajo predvsem popolno delovanje v spletnem brskalniku, a zahtevnejšim kupcem so pripravljeni razviti tudi zasebni oblak na lastni infrastrukturi.

Z blagovno znamko Quama predstavljajo sistem za obvladovanje kakovosti, ki, kot pojasnjuje direktor podjetja Vlado Gobec, preprečuje možnost napak pri zahtevnih procesih, povezanih s standardi ISO in kot edini na trgu pokriva vse vidike kakovosti. Vpeljali so ga že v proizvodnih podjetjih s področja kovinske industrije, plastike in elektronskih gradnikov za gospodinjske aparate, obeta pa se jim posel z britanskim podjetjem za izdelavo čipov. Potrebujejo programsko opremo, ki bo združevala načrtovanje, to deloma poteka v Sloveniji, proizvodnjo na Tajvanu, sestavljanje na Kitajskem in preizkušanje v Nemčiji.

"Na CeBIT smo se tokrat odpravili prvič, ker imamo prvič proizvod, za katerega smo prepričani, da lahko uspe tudi v globalnem okolju," je optimističen Gobec. Že prvi dan so vzpostavili stike s potencialnimi partnerji iz več držav, med njimi s Kitajske, Irana in Filipinov. ResEvo: poročila, ki jih bodo šefi zares želeli brati "Kar 90 odstotkov direktorjev v poročilu nikoli ne pogleda več kot osnovnega zaslona ali glavne strani, temveč to da v reševanje svojim podrejenim," je prepričan soustanovitelj podjetja ResEvo iz Lesc in vodja storitev Klemen Kovačič. Njihova rešitev ASK.BI, BI pomeni Business Intelligence, je po besedah Kovačiča takšna, da podatke iz nje pregledno in nazorno prelevi v resnico. ASK.BI pa ni le zgovorno orodje, temveč tudi posluša uporabnika: med prikazi se je mogoče sprehajati prek hiperpovezav, a tudi z besedilnim iskalnikom in govornimi ukazi. "Vse deluje v spletnem brskalniku, kar zagotavlja zvezno delovanje na vseh platformah."

Biokoda: zares varno in zasebno komuniciranje Podjetje Biokoda na sejmu CeBIT predstavlja svojo rešitev Biocoded, za katero Sergej Jurečko in Denis Justinek, ki smo ju srečali na njihovi stojnici, zatrjujeta, da gre za najvarnejšo komunikacijsko platformo. "Ni možnosti sledenja in prisluškovanja, klici in sporočanje pa tudi zvok, video in slike so zaščiteni in šifrirani od začetka do konca poti." Za popolno varnost so tu tudi samouničujoča enkratna sporočila in popoln izbris v primeru, da uporabnik ostane brez nadzora nad svojim komunikacijskim kanalom. Varen strežnik le-tega je zaradi popolne varnosti in pregleda pri uporabniku.

L-Tek: slovenski Rapsberry Pi in polni nadzor digitalnega življenja Iz Šentjerneja prihaja podjetje L-Tek, ki za svoj FireFly pravi, da je slovenski mini računalnik Rapsberry Pi. "Firefly praktično v trenutku omogoča vzpostavitev nadzornega sistema z meritvami v realnem času," je pojasnil programski razvijalec Matej Slapšak. Kot poglavitno prednost med drugim izpostavljajo prilagodljivost, možnost povezovanja do 30 senzorjev in uporabniško prijaznost ter preprosto postavitev.

Pod taktirko Šentjernejčanov je tudi Krypterix, zelo varna rešitev shranjevanja pomembnih in občutljivih poslovnih in osebnih podatkov.

Ne spreglejte