Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
11. 7. 2014,
14.23

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

internet posel Outfit7

Petek, 11. 7. 2014, 14.23

6 let, 7 mesecev

Slovenski Outfit7 v klubu internetnih milijarderjev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Slovensko podjetje Outfit7 je med najuspešnejšimi internetnimi podjetji na svetu, kaže raziskava World Startup Report. Njegova vrednost ga umešča v prestižni klub milijarderjev.

Slovenija med elito Letna raziskava World Startup Report obravnava "internetno hišo slavnih", tri najvrednejša podjetja nove internetne ekonomije v različnih panogah več kot 50 držav.

Prestol res (še vedno) pripada Googlu, a azijskih ambicij se preprosto ne da prezreti. Tudi Slovenija je ponosno zastopana v tem elitnem poslovnem klubu, kamor spadajo podjetja, ki so na trgu vredna več kot milijardo dolarjev.

Outfit7 Kar 29 od 50 držav se lahko pohvali z vsaj enim podjetjem, katerega tržna vrednost je ocenjena na več kot milijardo ameriških dolarjev (okoli 700 milijonov evrov). Ena od teh je tudi Slovenija, državo pa sta privzdignila zakonca Samo in Iza Login s podjetjem Outfit7. Podjetje je specializirano za razvoj mobilnih aplikacij. Najbolj znan in najbolj prodajan proizvod podjetja je govoreči maček Talking Tom. Izdelali so ga leta 2010, kmalu se mu je pridružilo še pet govorečih prijateljev, na primer Talking Angela.

Potem ko sta zakonca zapustila razvoj slovenskega spletnega iskalnika najdi.si, sta v Silicijevi dolini začela razvijati podjetje Outfit 7 in ga do danes razvila v svetovno podjetje, ki ima predstavništva v več državah, od ZDA, Londona, Cipra do Slovenije. Na Managerjevi lestvici najbogatejših Slovencev sta bila zakonca Login lani s 146,8 milijona evrov ocenjenega premoženja uvrščena na 4. mesto. Sta večinska lastnika podjetja prek svoje fundacije.

Neznano še ne pomeni slabo Veliko podjetij s seznama je ne glede na svojo astronomsko vrednost in vpliv na trgu širši javnosti večinoma neznanih. Ruski iskalnik Yandex z ocenjeno vrednostjo več kot 15 milijard dolarjev in njegov južnokorejski sodobnik Naver, ki je vreden skoraj dvakrat toliko, sta le dva od množice tovrstnih primerov.

Prestol še vedno pripada ZDA, saj je Google s svojo vrednostjo več kot 400 milijard dolarjev vreden skoraj dvakrat več kot njegov sledilec, elektronski trgovec Alibaba. Prav ta pa narekuje trend azijske dominacije, saj pet podjetij od sedmih najvrednejših izvira s te celine.

Komunikacije, nato preostalo Čeprav je internet kot tehnološka osnova izhodišče vseh podjetij, ki jih raziskava obravnava, so njihove primarne panoge precej različne. Te segajo od komunikacijskih storitev, iskalnikov, iger do elektronske trgovine. Prav panoga je ena od pomembnih ločnic v povprečni vrednosti teh podjetij – največ (v povprečju kar okoli 20 milijard dolarjev) so vredna podjetja, ki zagotavljajo komunikacijske storitve. Na drugi strani sta najbolj priljubljena segmenta elektronska trgovina in iskalniki (največje število transakcij).

Zasebna podjetja v povprečju vredna precej manj Druga velika ločnica v vrednosti je vezana na lastniški status podjetja. V povprečju so namreč podjetja, ki kotirajo na borzah, kar šestkrat več vredna kot tista, ki so ostala v zasebni lasti. Še večji razkorak je v primerjavi vrednosti s podjetji, ki jih internetni velikani redno prevzemajo – ta so v povprečju vredna kar 60-krat manj od internetnih prvencev na borzi.

Vztrajnost se izplača Milijardni uspeh podjetij, ki prihajajo s tako majhnih trgov, kot je Slovenija, ali tako (v kontekstu internetnega posla) neobičajnih, kot so Litva, Čile in Filipini, kaže na to, da možnosti so, a tudi, da potrpežljivost velja. Podjetja iz milijardnega kluba so za preboj v elito v povprečju potrebovala od sedem do deset let trdega dela.

Ne spreglejte