Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Matic Tomšič

Ponedeljek,
16. 5. 2016,
17.57

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,70

1

Natisni članek

aplikacija startup Nexto

Ponedeljek, 16. 5. 2016, 17.57

6 let, 6 mesecev

Slovenski izum, ki bi moral postati obvezna oprema turistov

Matic Tomšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,70

1

Nexto | Foto Ana Kovač

Foto: Ana Kovač

Slovenski razvijalci mobilne aplikacije Nexto obljubljajo sožitje naravne in kulturne dediščine s sodobno tehnologijo, ki jo v žepu nosi vsak. 

Na hitro - kaj je Nexto?
Nexto je aplikacija za pametne telefone, ki deluje kot mobilni turistični vodič. Uporabniku ob približanju mestni ali naravni znamenitosti oziroma muzejskemu eksponatu v zvočni, slikovni, video in besedilni obliki ponudi opis ter zanimiva dejstva. Nexto je na voljo za Android in iOS

Kako Nexto ve, kdaj turistu ponuditi informacije o znamenitosti?
Aplikaciji to sporoči majcen oddajnik, nameščen v neposredni bližini ali pa kar na znamenitosti. Oddajnik temelji na tehnologiji Bluetooth Low Energy (ali BLE - Low Energy pomeni, da porabi zelo malo elektrike), ki komunicira s pametnimi telefoni ali tablicami v bližini, na katerih je vklopljen sprejemnik Bluetooth.

Uporabnik aplikacije Nexto lahko prikaz informacij sproži tudi s skeniranjem črtne kode QR v bližini znamenitosti ali z vnašanjem njene številke v aplikacijo. 

Kdo je naredil Nexto?
Aplikacijo razvijajo v ljubljanskem studiu Proxima. Idejni vodja projekta je Franci Zidar, strokovnjak na področju interaktivnih in informacijskih tehnologij.

Več o tehnični plati in razvoju aplikacije Nexto preberite v tem prispevku.

"Namen Nexto ni, da bi turisti namesto v znamenitosti gledali v svoje pametne telefone"

Kateri je pogosto največji pomislek pri vpeljevanju tehnoloških rešitev, ki temeljijo na mobilnih aplikacijah, v spoznavanje naravne in kulturne dediščine? Ta, da bi turisti namesto v dejanske znamenitosti ali umetniška dela gledali v svoje pametne telefone, nam je pojasnil Franci Zidar, idejni oče aplikacije Nexto. 

Franci Zidar: "Z aplikacijo Nexto pametni telefon ne odvrača pozornosti obiskovalca muzeja ali naravne znamenitosti, temveč njegovo izkušnjo še poglobi." | Foto: Ana Kovač Franci Zidar: "Z aplikacijo Nexto pametni telefon ne odvrača pozornosti obiskovalca muzeja ali naravne znamenitosti, temveč njegovo izkušnjo še poglobi." Foto: Ana Kovač

"Nexto smo zasnovali tako, da pozornosti turista ali obiskovalca muzeja ne odvrača od stvari, ki jih je prišel gledat. Če želi, ima lahko pametni telefon v žepu in nanj priključi slušalke. Nexto mu bo ob približanju nato opisal vsako znamenitost ali umetniško delo, ki se mu bo približal. Če bo želel, pa bo več informacij in dodatne večpredstavnostne vsebine nato lahko sam poiskal v aplikaciji," je prednosti aplikacije Nexto opisal Zidar. 

Praktični preizkus aplikacije Nexto. Ko se v Narodni galeriji v Ljubljani približamo umetniškemu delu, se na zaslonu pametnega telefona pojavi njegov opis z galerijo dodatnih slik, v slušalkah ali prek zvočnika pa se oglasi tudi pripovedovalec.  | Foto: Ana Kovač Praktični preizkus aplikacije Nexto. Ko se v Narodni galeriji v Ljubljani približamo umetniškemu delu, se na zaslonu pametnega telefona pojavi njegov opis z galerijo dodatnih slik, v slušalkah ali prek zvočnika pa se oglasi tudi pripovedovalec.  Foto: Ana Kovač

Oglejte si videoposnetek aplikacije Nexto v akciji. Tu smo informacije o sliki Pred lovom slikarja Jurija Šubica poiskali s skeniranjem črtne kode QR:

Zakaj je Nexto bolj "ljudska" rešitev od naprednih tehnologij, ki jih že uporabljajo nekateri muzeji

Zato, ker znanje uporabe aplikacije uporabnikom ostane in so z njenim delovanjem ob obisku druge znamenitosti, ki je na Nextovem zemljevidu, že seznanjeni.

"Precej muzejev po svetu obiskovalcem ob prihodu svetuje namestitev njihove aplikacije, s katero bodo pridobili dodatne informacije. A obiskovalci se v, recimo, uri in pol, kolikor traja ogled muzeja, z aplikacijo komaj spoznajo. Ko je ogleda konec, je ne uporabijo nikoli več," argumentira Zidar. "Če pa turisti pri prvem ogledu uporabijo Nexto, jim spoznavanje z aplikacijo naslednjič nekje drugje ne odvrača pozornosti od znamenitosti," dodaja Zidar. 

Zakaj pa bi morali o implementaciji tehnologije Nexto namesto nakupa hologramskih projektorjev, zaslonov na dotik, prikazovalnikov navidezne resničnosti razmisliti v muzejih in galerijah? Zato, ker bi bila naložba veliko cenejša, je pojasnil Franci Zidar. Platforma za urejanje vsebin o znamenitostih Nexto je namreč brezplačna (tako kot uporaba aplikacije za obiskovalce in turiste). Vložek v že omenjene naprednejše sisteme podajanja informacij turistom pa lahko preseže tudi milijon evrov.  | Foto: Zakaj pa bi morali o implementaciji tehnologije Nexto namesto nakupa hologramskih projektorjev, zaslonov na dotik, prikazovalnikov navidezne resničnosti razmisliti v muzejih in galerijah? Zato, ker bi bila naložba veliko cenejša, je pojasnil Franci Zidar. Platforma za urejanje vsebin o znamenitostih Nexto je namreč brezplačna (tako kot uporaba aplikacije za obiskovalce in turiste). Vložek v že omenjene naprednejše sisteme podajanja informacij turistom pa lahko preseže tudi milijon evrov.

"Tehnološke rešitve, kot je Nexto, so pomembne za ohranitev tako kulturne kot naravne dediščine"

Da je sinergija med tehnologijo in dediščino, če je le izvedena pravilno, lahko koristna, se strinja publicistka in naravovarstvenica Marjeta Keršič Svetel. "Tehnološka rešitev, kot je Nexto, nam lahko pomaga ohraniti naravno in kulturno dediščino, ker vanjo ne posega invazivno," meni Keršič Svetelova. 

"Še več - več, kot bo uporabnikov aplikacije Nexto, ki bodo obiskovali naravne znamenitosti, manj bo tam fizičnih tabel z informacijami. Te table so nepotrebne, pogosto kazijo okolje. Kdo na razgledni točki potrebuje tablo, ki mu pove 'Zdaj uživate v razgledu'?" je na današnji okrogli mizi o izzivih mešanja tehnologije in dediščine v Narodni galeriji v Ljubljani dodala Keršič Svetelova. 

Marjeta Keršič Svetel (druga z desne) je snovalce aplikacije Nexto sicer opozorila, da morajo biti informacije v digitalni obliki podane na zanimiv način. "Obiskovalca muzeja ali turista mora digitalna vsebina tako navdušiti, da se bo želel vrniti oziroma obisk priporočil svojim prijateljem."  | Foto: Ana Kovač Marjeta Keršič Svetel (druga z desne) je snovalce aplikacije Nexto sicer opozorila, da morajo biti informacije v digitalni obliki podane na zanimiv način. "Obiskovalca muzeja ali turista mora digitalna vsebina tako navdušiti, da se bo želel vrniti oziroma obisk priporočil svojim prijateljem."  Foto: Ana Kovač

Zanimanje za Nexto je veliko, v Sloveniji nas že lahko vodi po skoraj 30 lokacijah

Na zemljevidu aplikacije je trenutno 27 slovenskih lokacij, na katerih lahko turističnega vodiča prevzame Nexto. Kot je pojasnil Franci Zidar, se nove znamenitosti in muzeji še dodajajo, v teku je več dogovarjanj za sodelovanje s slovenskimi kulturnimi ustanovami.

Lokacije v Sloveniji, kjer vas lahko vodi Nexto. Nekatere so združene v en jeziček.  | Foto: Lokacije v Sloveniji, kjer vas lahko vodi Nexto. Nekatere so združene v en jeziček.

Da je zanimanje za implementacijo tehnološke rešitve veliko, je danes dokazala tudi številčna udeležba predstavitve delovanja aplikacije Nexto v Narodni galeriji v Ljubljani. Kot je razkril pogled na seznam prisotnih, so med gosti prevladovali predstavniki slovenskih hramov naravne in kulturne dediščine. 

Interes za aplikacijo Nexto prihaja tudi iz tujine, pa nam je že pred časom izdal Zidar. Lani so se o partnerstvu dogovarjali v Nemčiji. Potencial za širitev Nexta v tujino je po Zidarjevih besedah kar dober, ker je aplikacija predstavnik še vedno razmeroma prazne tržne niše. 

 

Ne spreglejte