Slovenke in Slovenci nismo pretirano zvesti – vsaj glede mobilnega operaterja

Ali je na zasičenih trgih mobilne telefonije, med katere gotovo spada tudi Slovenija, še dovolj prostora za nove ponudnike mobilne telefonije?

Na zasičenih telekomunikacijskih trgih, kot Slovenija nedvomno je, lahko operaterji računajo predvsem na prehode od drugih ponudnikov, saj je število mobilnih telefonskih priključkov večje od števila prebivalcev. Kaj toirej prepriča okrog 300 tisoč slovenskih uporabnikov letno, ki so lani zamenjali svojega mobilnega operaterja?
Na zasičenih telekomunikacijskih trgih, kot Slovenija nedvomno je, lahko operaterji računajo predvsem na prehode od drugih ponudnikov, saj je število mobilnih telefonskih priključkov večje od števila prebivalcev. Kaj toirej prepriča okrog 300 tisoč slovenskih uporabnikov letno, ki so lani zamenjali svojega mobilnega operaterja? Foto: Thinkstock

Po podatkih Agencije za komunikacijska omrežja in storitve Republike Slovenije (AKOS) je lani svojega mobilnega operaterja zamenjalo okrog 300 tisoč uporabnikov, med katerimi jih je približno 200 tisoč preneslo svojo mobilno številko, so ob nastopu na trg povedali predstavniki novega slovenskega mobilnega operaterja HoT mobil oziroma Hofer Telekom.

Nov slovenski operater, ki ga podobno kot istoimenskega avstrijskega sestrskega operaterja podpisuje trgovsko podjetje Hofer in komunikacijska družba Ventocom, nima svojega omrežja, temveč bo deloval v omrežju operaterja A1.

Trgovcem so navidezni mobilni operaterji zanimivi (a vsi ne vztrajajo)

Navidezni mobilni operaterji (MVNO, Mobile Virtual Network Operator), kjer kot eden od partnerjev nastopa trgovsko podjetje, niso redkost po Evropi in tudi drugod po svetu. Enega imamo tudi v Sloveniji, to je Spar Mobil, ki deluje v omrežju Telekoma Slovenije, največji slovenski trgovec Mercator pa je svojega navideznega operaterja M Mobil, ki je gostoval v istem omrežju kot HoT, pa je ugasnil aprila predlani.

"Tudi za nas kot trgovsko podjetje prinaša takšno sodelovanje veliko prednosti," je povedal generalni direktor družbe Hofer Slovenija Matevž Martinuč. Med drugim je izpostavil krepitev ponudbe, večjo prepoznavnost blagovne znamke in možnost nakupa vrednostnic v vseh njihovih trgovinah po Sloveniji.

Podobno kot že v Avstriji je Hofer tudi v Sloveniji predstavil svojo blagovno znamko (navideznega) mobilnega operaterja HoT. Podobno kot že v Avstriji je Hofer tudi v Sloveniji predstavil svojo blagovno znamko (navideznega) mobilnega operaterja HoT.

Kako prepričati uporabnike na zrelem telekomunikacijskem trgu, kot je slovenski?

Gostota uporabnikov mobilne telefonije v Sloveniji je 115-odstotna (1,15 mobilnega priključka na prebivalca), kar še vedno zaostaja za evropskim povprečjem 135 odstotkov, so še povedali. Uporabnike bodo poskusili pritegniti z ugodnimi ponudbami, zavezami do uporabnikov in možnostjo upravljanja naročniškega razmerja prek spleta oziroma mobilne aplikacije, so med drugim še pojasnili pri novem slovenskem (navideznem) mobilnem operaterju na dan svojega uradnega začetka. V svoji ponudbi ne bodo imeli subvencioniranih telefonov v zameno za vezavo naročniškega razmerja.

Konkretnega odgovora na vprašanje glede pričakovanega tržnega deleža in števila uporabnikov nismo uspeli dobiti. "Mi smo resen in ambiciozen operater z ambicioznimi cilji, a o konkretnih številkah ne moremo govoriti," je povedala izvršna direktorica HoT mobil Eva Aljančič.

Kaj o prihodu novega slovenskega (navideznega) mobilnega operaterja menijo slovenski operaterji z lastno omrežno infrastrukturo? To vprašanje smo naslovili največjim trem, to so Telekom Slovenije, A1 in Telemach.

Pri Telekomu Slovenije zaznavajo rast povpraševanja predvsem pri celovitih storitvah in pripadajočih konvergenčnih paketih. Pri Telekomu Slovenije zaznavajo rast povpraševanja predvsem pri celovitih storitvah in pripadajočih konvergenčnih paketih. Foto: Bor Slana

Telekom Slovenije: Uporabniki želijo predvsem konvergenčne storitve, vse na enem mestu

Pri Telekomu Slovenije med pozornim spremljanjem dogajanja na slovenskem telekomunikacijskem trgu ugotavljajo povečano povpraševanje predvsem po konvergenčnih paketih, ki na enem mestu združujejo mobilne in stacionarne komunikacijske storitve za dom, posel in prosti čas.

Skladno s tem in s svojimi strateškimi usmeritvami za zagotavljanje najnaprednejših tovrstnih storitev bodo tudi letos pretežni del naložb namenili modernizaciji, krepitvi in razvoju mobilnega omrežja četrte generacije ter optičnega dostopovnega omrežja, so nam odgovorili pri največjem slovenskem nacionalnem telekomunikacijskem operaterju.

A1 Slovenija: Konkurenco pozdravljamo, a se osredotočamo predvsem nase

Pri operaterju A1 Slovenija, ki zagotavlja omrežje tudi za HoT, pozdravljajo prihod novega operaterja: "Konkurenca na trgu je dobrodošla. Spodbuja namreč napredek in razvoj, od katerih imajo na koncu korist vsi, tako ponudniki kot uporabniki."

Obenem se (tudi oni) osredotočajo na svojo ponudbo in nove pakete, ki združujejo mobilne in fiksne storitve, ter novosti, ki jih bodo, kot zagotavljajo, predstavili v kratkem.

Sorodne vsebine

Komentarji

4
  • Lakotnik / 10.05.2017. ob 14:53

    Nas uporabnike ne zanimajo toliko konvergenčne storitve, ampak (vsaj približno) kvalitetne storitve s velikim poudarkom na nizki ceni. Konvergenčne so tak "hit" le zaradi preceeej ugodnejše cene. No...to je le moje malo predvidevanje :)

  • Ejga / 13.05.2017. ob 07:22

    ... in kaj imam od tega, če sem že od 1991 pri mobitelu oz. Telekomu. Obravnavajo me tako, kot tistega, ki je prišel včeraj. Torej, niso krivi oni, ampak jaz, boste rekli. Res je! Le kaj imam od tega, da kolobarim vsako leto z drugim. To se zavedajo tudi Telekomovci, zato pa se tako obnašajo. Morali bi množično migrirati, skupaj s podjetji, potem pa se naj zamislijo.

  • Luksy82 / 10.05.2017. ob 21:48

    Ti trojcki cetvercki in ostali incesti k jih oglasujejo delajo incest v nasi denarnici . Nerealne cene posameznega narocila ti vsilijo da vzames cel paket

Prikaži vse

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Popularno

Vroči članki

Najbolj brano