Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Srdjan Cvjetović

Sreda,
25. 10. 2017,
10.36

Osveženo pred

6 let, 5 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,23

Natisni članek

odkup bitcoin Petya WannaCry Bad Rabbit izsiljevanje računalniška varnost zlonamerni programi ransomware kriptovaluta

Sreda, 25. 10. 2017, 10.36

6 let, 5 mesecev

Nova grožnja se imenuje Bad Rabbit

Slaba novica: razsaja nov izsiljevalski program

Srdjan Cvjetović

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,23
Zajec | Foto Thinkstock

Foto: Thinkstock

Za majhno tolažbo: programa Bad Rabbit pri nas (še) niso zaznali. O njegovih napadih poročajo predvsem iz Ukrajine in Rusije.

Potem ko sta letos zlonamerna izsiljevalska programa WannaCry in Petya že napadala po vsem svetu, se te dni hitro širi nov podobno zlovešč program. Bad Rabbit je njegov vzdevek in o njem poročajo večinoma iz Rusije in Ukrajine, a tudi od drugod.

Med žrtvami so tako tri ruska spletna mesta (tudi ruska neodvisna zasebna tiskovna agencija Interfax), eno letališče v Ukrajini in sistem podzemne železnice v ukrajinski prestolnici Kijev. Ukrajinske oblasti so napade v svoji državi potrdile.

Nasvet žrtvam: ne plačajte odkupnine!

Kako daleč se bo Bad Rabbit širil, v tem trenutku še ni mogoče napovedati. Strokovnjaki računalniške varnosti so za rusko tiskovno agencijo potrdili, da so pri nekaterih napadenih podjetjih onemogočeni vsi strežniki in vse delovne postaje, poroča britanska medijska hiša BBC.

Ameriške oblasti poročajo, da so prejele, kot so zapisali, "več prijav o napadih izsiljevalskega programa Bad Rabbit v številnih državah po vsem svetu. Tudi oni žrtvam svetujejo, naj odkupnine ne plačajo, ker jim niti plačilo odkupnine v resnici ne jamči, da bodo napadalci res odklenili zasežene podatke.

O napadih poročajo tudi iz Nemčije

Iz podjetja za računalniško varnost Kaspersky Lab so sporočili, da je po njihovih podatkih največ napadov Bad Rabbit uspešno izpeljal v Rusiji, veliko, a vendarle nekoliko manj podobnih napadov pa so zaznali še v Ukrajini, Turčiji in Nemčiji.

Bad Rabbit tako kot vsi izsiljevalski programi po svoji namestitvi kriptira vse podatke na napadenem računalniku in za dešifriranje podatkov zahteva odkupnino. V tem primeru ta znaša 0,05 bitcoina, kar je po zdajšnjih vrednostih bitcoina okoli 250 evrov.

O napadih z izsiljevalskim programom Bad Rabbit poročajo predvsem iz Rusije in Ukrajine. Fotografija je, seveda, simbolična. | Foto: Reuters O napadih z izsiljevalskim programom Bad Rabbit poročajo predvsem iz Rusije in Ukrajine. Fotografija je, seveda, simbolična. Foto: Reuters

Pazite se lažnih nadgradenj!

Kot poroča slovaško podjetje za računalniško varnost Eset, se Bad Rabbit v veliki meri razširja za lažno nadgradnjo za večpredstavni vtičnik Adobe Flash Player, ki ga množično opuščajo zaradi številnih siceršnjih varnostnih pomanjkljivosti.

Proizvajalci protivirusnih programov pospešeno pripravljajo nove podpise, ki bodo prepoznali novega nebodigatreba, a so le redki primerno rešitev že objavili, poroča spletno mesto za računalniško varnost Virus Total.

Če imate Windows 10, imate dobro novo obrambo

Dokler protivirusni programi ne bodo zaznavali te nove grožnje, vsekakor uporabite nasvet, kako zmanjšati verjetnost napada izsiljevalskega programa, če uporabljate operacijski sistem Windows 10.

Ne spreglejte