Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Matic Tomšič

Sreda,
22. 4. 2015,
14.28

Osveženo pred

7 let, 12 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Sreda, 22. 4. 2015, 14.28

7 let, 12 mesecev

Skype in WhatsApp hodita v zelje evropskim telekomunikacijskim operaterjem, bo EU ukrepala?

Matic Tomšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
EU naj bi, potem ko so ji telekomunikacijski operaterji stare celine potožili o alternativnih ponudnikih mobilnih storitev, ki jim kradejo posel, te priključila načrtu za poenotenje digitalnega trga.

Evropska komisija bo leta 2016 v sklopu enotnega digitalnega trga izdala nove regulacije na področju telekomunikacijskih storitev. Kot poroča Reuters, ki naj bi dobil vpogled v del osnutka načrta komisije za oblikovanje enotnega digitalnega trga, pa nova pravila ne bodo vplivala le na telekomunikacijske operaterje. V strategijo so domnevno vključeni tudi alternativni ponudniki storitev mobilne komunikacije, kot so Skype, WhatsApp in kabelski operaterji. Tudi zadnji odjemalcem ponujajo pakete z vključeno mobilno telefonijo.

Za nadaljnji razvoj morajo biti pravila enaka za vse To bo seveda razveselilo evropsko telekomunikacijsko industrijo, ki EU na rast konkurence v obliki IP-telefonije in spletnega besedilnega sporočanja opozarja že nekaj let. Zaradi storitev, kot so Skype, WhatsApp in Viber, namreč padajo njeni prihodki. Posledica tega je, da največji evropski telekomunikacijski operaterji, kot je Deutsche Telekom, ne vidijo razloga in niti nimajo dovolj sredstev za nadgradnjo infrastrukture. Zaradi tega končnim uporabnikom ne morejo zagotavljati boljših storitev telefonije in mobilnega interneta.

V osnutku za vzpostavitev enotnega evropskega digitalnega trga je med drugim zapisano, da telekomunikacijski operaterji tekmujejo s ponudniki podobno učinkovitih storitev, ki pa niso podvrženi enakim regulacijam, piše Reuters. Po mnenju Evropske komisije je tako nujno, da "se za nadaljnji razvoj vzpostavi sistem poštenih in trajnostnih pravil, ki bodo enaka za vse". Skype in preostali bodo tako morali sprejeti enake dolžnosti, kot jih imajo telekomunikacijski operaterji (na primer ponujanje klicev v sili). EU skrbi za digitalnega potrošnika Nove regulacije na področju telekomunikacij so sicer le del širšega načrta za enoten evropski digitalni trg, ki bo predvidoma vzpostavljen prihodnje leto. Med cilji, ki jih namerava s tem doseči Evropska komisija, je boljši dostop tako potrošnikov kot podjetij do digitalnih storitev in izdelkov, oblikovanje homogenega ekosistema za razvoj digitalnih omrežij ter pospeševanje digitalnega gospodarstva. Evropska komisija bo načrt za poenotenje digitalnega trga javno razgrnila 6. maja.

Ne spreglejte