Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Matic Tomšič

Nedelja,
13. 11. 2016,
4.28

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 8,68

2

Natisni članek

Mark Zuckerberg Steve Jobs Bill Gates digizgodbe

Nedelja, 13. 11. 2016, 4.28

6 let, 6 mesecev

Skupaj so "težki" 350 milijard evrov. Kakšne avtomobile vozijo? #fotozgodba

Matic Tomšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 8,68

2

Kakšne avtomobile imajo v svojih garažah tehnološki superbogataši? Precej jih prisega na znamki Porsche in Teslo, manj na eksotiko znamk Bugatti, Rolls Royce, McLaren, Ferrari. Nekateri so čisto zadovoljni tudi z mnogo (vsaj za njihov status) skromnejšimi vozili, ki jih kar pogosto vidimo tudi na slovenskih cestah. 

Bill Gates (Microsoft)

Bill Gates | Foto: Reuters Bill Gates Foto: Reuters Ustanovitelj Microsofta in najbogatejši človek na svetu je znan po svoji ljubezni do črnega konjiča. Ne sicer tistega iz Maranella, temveč tistega iz Stuttgarta. Prvi avtomobil, ki si ga je kupil Bill Gates, je bil porsche 911 tretje generacije.

 | Foto:

Devetstoenajstico je Gates prodal v prvi polovici devetdesetih let prejšnjega stoletja, v garaži je njegovo posebno mesto namreč dobil precej zmogljivejši porsche, model 959. Tega so Nemci začeli izdelovati leta 1986, še danes pa velja za enega od najboljših superšportnih avtomobilov vseh časov.

 | Foto:


Mark Zuckerberg (Facebook)

Mark Zuckerberg | Foto: Reuters Mark Zuckerberg Foto: Reuters

Oče družbenega omrežja Facebook je v začetku leta 2014 naslovnice medijev napolnil z nakupom novega avtomobila. Ni šlo za bugattija ali katerega drugega pregrešno dragega superšportnika, temveč tudi na slovenskih cestah kar pogosto opaženega Volkswagnovega golfa GTI.

Golf GTI | Foto: Reuters Golf GTI Foto: Reuters

Zuckerberg je sicer nekaj mesecev pozneje, ko mu je golfovih 211 "konjev" postalo premalo, iz Italije naročil še dodatnih nekaj več kot 500 konjskih moči: superšportni avtomobil pagani huayra. Oglejte si ga z vseh strani.

Fotogalerija
1 / 4

Sergey Brin in Larry Page (Google)

Larry Page (levo) in Sergey Brin (desno) | Foto: Larry Page (levo) in Sergey Brin (desno)

Ustanovitelja Googla prisegata na električne avtomobile tesla. Bila sta ena od prvih večjih vlagateljev v podjetje Elona Muska. Sergey Brin je postal četrti lastnik prvega športnega terenca te znamke, modela X.

Tesla Model X | Foto: Reuters Tesla Model X Foto: Reuters

Larry Page pa ima v svoji garaži med drugim roadsterja, ki je bil prvi Teslin avtomobil.

Tesla Model X | Foto: Reuters Tesla Model X Foto: Reuters

Tim Cook (Apple)

Tim Cook | Foto: Reuters Tim Cook Foto: Reuters

Direktor ameriškega tehnološkega velikana Apple je v letih, ko je podjetje še vodil Steve Jobs, vozil porscheja boxsterja.

Porsche Boxster | Foto: Reuters Porsche Boxster Foto: Reuters

V letih po prevzemu direktorske funkcije (Jobsa je nasledil avgusta 2011) pa so ga večkrat videli v nemškem stroju, BMW-ju serije 5.

Tole je bavarski športnik BMW M5 s kar 412 kilovati. Tim Cook vozi manj nabrito "petko". | Foto: Reuters Tole je bavarski športnik BMW M5 s kar 412 kilovati. Tim Cook vozi manj nabrito "petko". Foto: Reuters

Steve Jobs (Apple)

Steve Jobs | Foto: Steve Jobs

Omembo si zaradi dveh avtomobilskih posebnosti zasluži tudi zdaj že pokojni ustanovitelj Appla Steve Jobs. Slovel je namreč po tem, da na avtomobilu skoraj nikoli ni imel tablic ...

... svojega športnika mercedes SL 55 AMG pa je ob prihodu na delo tudi vedno parkiral na mestu za invalide. | Foto: ... svojega športnika mercedes SL 55 AMG pa je ob prihodu na delo tudi vedno parkiral na mestu za invalide.

Evan Spiegel (Snapchat)

Spiegel je eden najmlajših milijarderjev na svetu. Forbes vrednost njegovega premoženja ocenjuje na 1,93 milijarde evrov (2,1 milijardi dolarjev). Pod palcem ima dovolj, da je v zaroko prepričal sedem let starejšo supermanekenko Mirando Kerr.  | Foto: Reuters Spiegel je eden najmlajših milijarderjev na svetu. Forbes vrednost njegovega premoženja ocenjuje na 1,93 milijarde evrov (2,1 milijardi dolarjev). Pod palcem ima dovolj, da je v zaroko prepričal sedem let starejšo supermanekenko Mirando Kerr.  Foto: Reuters

Prvi mož priljubljenega družbenega omrežja Snapchat od 23. leta (danes jih ima 26) vozi ferrarija. Katerega, ni znano, saj Spiegel podrobnosti o svojem zasebnem življenju ne izdaja rad.

Ferrari 458 Speciale | Foto: Reuters Ferrari 458 Speciale Foto: Reuters

Larry Ellison (Oracle)

Larry Ellison | Foto: Reuters Larry Ellison Foto: Reuters

Direktor podjetja Oracle, razvijalca programske opreme za poslovne uporabnike, je znan po ekstravagantnem življenjskem slogu. Temu primerna je njegova garaža, v kateri izstopa predvsem superšportnik lexus LFA:

  Lexus LFA | Foto: Reuters Lexus LFA Foto: Reuters

Michael Dell (Dell)

Michael Dell | Foto: Reuters Michael Dell Foto: Reuters

Prvo ime med proizvajalci osebnih in prenosnih računalnikov prisega na vozili, ki ju ne proizvajajo več. To sta terenec hummer H2 ...

Hummer H2 | Foto: Reuters Hummer H2 Foto: Reuters

in nemški superšportnik porsche carrera GT

Porsche Carrera GT | Foto: Reuters Porsche Carrera GT Foto: Reuters

Elon Musk (Tesla)

Bilo bi presenečenje, če bi ustanovitelj najbolj znanega proizvajalca električnih avtomobilov na svetu vozil kar koli drugega kot eno svojih lastnih kreacij. Na fotografiji v družbi športnega terenca Model X, ki od 0 do 100 kilometrov na uro pospeši v pičlih treh sekundah. | Foto: Bilo bi presenečenje, če bi ustanovitelj najbolj znanega proizvajalca električnih avtomobilov na svetu vozil kar koli drugega kot eno svojih lastnih kreacij. Na fotografiji v družbi športnega terenca Model X, ki od 0 do 100 kilometrov na uro pospeši v pičlih treh sekundah.

Musk v garaži sicer skriva tudi avtomobil, ki ni Tesla, temveč tale starodobnik iz leta 1967. Gre za legendo britanske avtomobilske industrije - prvo serijo Jaguarja E-type. | Foto: Musk v garaži sicer skriva tudi avtomobil, ki ni Tesla, temveč tale starodobnik iz leta 1967. Gre za legendo britanske avtomobilske industrije - prvo serijo Jaguarja E-type.

Jeff Bezos (Amazon)

Jeff Bezos | Foto: Reuters Jeff Bezos Foto: Reuters

Ustanovitelj spletne trgovine Amazon je po podatkih medija Forbes s premoženjem v vrednosti 64 milijard dolarjev oziroma skoraj 60 (58,94) milijard evrov trenutno četrti najbogatejši človek na svetu (za Billom Gatesom, Armanciem Ortego in Warrenom Buffettom). Kljub temu se že 20 let vozi s hondo accord, ki jo je kupil leta 1996.

Rabljeno Hondo Accord z opremo, primerljivo avtomobilu Jeffa Bezosa, lahko danes kupimo za okrog 1.000 evrov. | Foto: Reuters Rabljeno Hondo Accord z opremo, primerljivo avtomobilu Jeffa Bezosa, lahko danes kupimo za okrog 1.000 evrov. Foto: Reuters

Steve Ballmer (Microsoft)

Steve Ballmer | Foto: Reuters Steve Ballmer Foto: Reuters

Nekdanji direktor Microsofta (2000–2014) in lastnik moštva košarkarske lige NBA LA Clippers je pri izbiri osebnega avtomobila skromen kljub temu, da ima na računu več kot 25 milijard evrov. Že lep čas vozi limuzino ford fusion.

Ford Fusion je ameriški brat našega Mondea. | Foto: Reuters Ford Fusion je ameriški brat našega Mondea. Foto: Reuters

Ne spreglejte