Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Matic Tomšič

Ponedeljek,
30. 10. 2017,
4.00

Osveženo pred

6 let, 5 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,25

2

Natisni članek

bogastvo digizgodbe Microsoft Bill Gates

Ponedeljek, 30. 10. 2017, 4.00

6 let, 5 mesecev

Skrivnost bajnega bogastva Billa Gatesa

Matic Tomšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,25

2

Bill Gates je ustanovil Microsoft, eno od najuspešnejših podjetij na svetu, ampak ali je to res edini razlog, da je najbogatejši človek na svetu? Da in ne. Izvor Gatesovega neznanskega premoženja je res njegov lastniški delež v Microsoftu, a je za to, da je Gates iz leta v leto pravzaprav čedalje bogatejši, precej zaslužen človek, ki ga ne pozna skoraj nihče: Michael Larson. 

Bill Gates se je na sam vrh lestvice najbogatejših posameznikov na svetu prvič zavihtel leta 1995 in tam z nekaj vmesnimi padci na drugo mesto (2008, 2010-2013) ostal vse do danes.  | Foto: Reuters Bill Gates se je na sam vrh lestvice najbogatejših posameznikov na svetu prvič zavihtel leta 1995 in tam z nekaj vmesnimi padci na drugo mesto (2008, 2010-2013) ostal vse do danes. Foto: Reuters

Leta 1994, ko je vrednost njegovega premoženja znašala "samo" okrog pet milijard ameriških dolarjev, je Bill Gates že vedel, da želi s svojim denarjem storiti nekaj dobrega in pomagati ljudem. A še več dobrega bi lahko storil, če bi imel še več denarja. Potreboval je nekoga, ki bi upravljal njegovo premoženje in ga pametno naložil.

Ta nekdo je bil Michael Larson. 

Michael Larson zelo varuje svojo zasebnost. Njegovih različnih fotografij je na spletu manj kot pet.  | Foto: Getty Images Michael Larson zelo varuje svojo zasebnost. Njegovih različnih fotografij je na spletu manj kot pet. Foto: Getty Images

Za Larsona, takrat 35-letnega ekonomista, je Bill Gates izvedel prek poznanstev ter ga po priporočilu poslovnih partnerjev zaposlil in postavil na čelo svoje investicijske družbe Cascade Investment

Larson je nato Gatesovo premoženje, večji del je bil vezan na njegov lastniški delež v podjetju Microsoft, razpršil v različne naložbe.

Prek Cascade Investment je Bill Gates postal eden od večjih delničarjev netehnoloških podjetij in družb, kot so Kanadske železnice (na fotografiji), hotelska veriga Four Seasons, Republic Services, drugi največji izvajalec komunalnih storitev v ZDA, proizvajalec kmetijskih strojev John Deere.  | Foto: Reuters Prek Cascade Investment je Bill Gates postal eden od večjih delničarjev netehnoloških podjetij in družb, kot so Kanadske železnice (na fotografiji), hotelska veriga Four Seasons, Republic Services, drugi največji izvajalec komunalnih storitev v ZDA, proizvajalec kmetijskih strojev John Deere.  Foto: Reuters

Gatesov delež v Microsoftu pomeni že manj kot 10 odstotkov njegovega premoženja

Skrivnost bajnega bogastva Billa Gatesa je tako njegov raznolik portfelj naložb prek Cascade Investment, ne več toliko njegov lastniški delež v Microsoftu, ki ga je danes ostalo še komaj kaj.

Od leta 1996, ko je bil še 24-odstotni lastnik Microsofta, do danes, ko njegov delež znaša le še 1,3 odstotka, je Gates delnice Microsofta ne le večkrat podaril v dobrodelne namene, temveč jih prek Cascade Investment s pomočjo Larsona še večkrat spremenil v donosne naložbe.

Bill Gates je bil po podatkih ameriškega poslovnega medija Bloomberg še maja letos lastnik 166 milijonov delnic Microsofta, nato pa jih je avgusta 64 milijonov podaril v dobrodelne namene. Njegov lastniški delež v Microsoftu je danes tako vreden okrog 8,5 milijarde dolarjev (7,3 milijarde evrov).  | Foto: Reuters Bill Gates je bil po podatkih ameriškega poslovnega medija Bloomberg še maja letos lastnik 166 milijonov delnic Microsofta, nato pa jih je avgusta 64 milijonov podaril v dobrodelne namene. Njegov lastniški delež v Microsoftu je danes tako vreden okrog 8,5 milijarde dolarjev (7,3 milijarde evrov).  Foto: Reuters

Čeprav je že razdal veliko večino svojih delnic Microsofta, se je premoženje Billa Gatesa od takrat, ko je zaposlil Michaela Larsona, povečalo za 16-krat in danes znaša skoraj 90 milijard ameriških dolarjev (77,5 milijarde evrov).

Ne smemo pozabiti tudi, da je Gates do danes za dobrodelne namene prek organizacije Bill & Melinda Gates Foundation, ki jo je leta 2000 ustanovil skupaj z ženo Melindo, namenil že skoraj 45 milijard ameriških dolarjev. 

"Z Melindo imava ogromno svobode pri prizadevanju za bolj zdrav in izobražen svet ravno zaradi tega, kar je do zdaj storil Michael," je Larsonovo delo pred leti pohvalil Bill Gates (na fotografiji z ženo Melindo).   | Foto: Reuters "Z Melindo imava ogromno svobode pri prizadevanju za bolj zdrav in izobražen svet ravno zaradi tega, kar je do zdaj storil Michael," je Larsonovo delo pred leti pohvalil Bill Gates (na fotografiji z ženo Melindo).   Foto: Reuters

"Vratar" lahko z denarjem najbogatejšega Zemljana dela, kar se mu zljubi

Gates je februarja 2014, ko sta z Larsonom praznovala 20-letnico sodelovanja, priznal, da Larsonu stoodstotno zaupa. Več virov je tudi že potrdilo, da ima Larson pri upravljanju premoženja Billa Gatesa popolno avtonomijo in zadnjo besedo.

Moža se sicer družita zelo redko in imata strogo profesionalen odnos, Michael Larson pa tudi zelo ceni in varuje tako Gatesovo kot svojo zasebnost. Ker brez njega v javnost ne pride nobena notranja informacija o poslovanju Cascade Investment, se ga je po poročanju virov blizu Billu Gatesu prijel vzdevek "Vratar". 

Kadar sklepa posle, Larson v imenu zasebnosti svojega šefa občasno ustanovi družbo z omejeno odgovornostjo in za Cascade Investment prek nje pridobi nov lastniški delež v podjetju ali kupi nepremičnino. V vseh letih sodelovanja z Gatesom je Larson privolil le v en intervju, in sicer se je leta 1999 z njim pogovarjal ameriški poslovni medij Fortune.

Viri: The Wall Street Journal, Fortune

Ne spreglejte