Skoraj neverjetno je, kaj pravijo o novem telefonu iPhone

Nova generacija pametnega telefona iPhone, ki jo bo Apple najverjetneje predstavil jeseni, bo imela priključek USB-C, ne več priključka Lightning, zanesljive vire navaja ugledni ameriški medij The Wall Street Journal. Kaj to pomeni, zakaj je to pomembno in zakaj se sliši neverjetno, a vendarle povsem uresničljivo?

iPhone 7 Plus ima na spodnji strani priključek Lightning. iPhone 7 Plus ima na spodnji strani priključek Lightning. Foto: Matic Tomšič

USB-C je najnovejši standard za žično povezavo, ki ga za polnjenje baterije, prenos podatkov na računalnik in priklop slušalk najdemo na vse več sodobnih pametnih telefonih, predvsem tistih z operacijskim sistemom Android. USB-C je naslednik standarda microUSB.

Lightning (levo) in USB-C (desno).  |  Foto: Android Pit Lightning (levo) in USB-C (desno). | Foto: Android Pit

Apple pri svojih pametnih telefonih iPhone medtem že od leta 2012 uporablja lastni priključek Lightning, ki ima skoraj isto funkcionalnost, a je združljiv le z Applovimi napravami. Z mislijo na priključek Lightning se je v zadnjih letih razvila vsa industrija proizvajalcev kablov, slušalk, polnilcev in drugih pripomočkov.

Če je poročanje ameriškega medija The Wall Street Journal resnično in bo Apple nove pametne telefone iPhone res opremil s priključkom USB-C, to pomeni, da bodo na udaru ne le omenjena industrija, temveč tudi uporabniki, do zob oboroženi s pripomočki s priključki Lightning.

Sliši se skoraj neverjetno, pravzaprav zelo "ne-Applovsko", da bi podjetje pri razvoju svojega najpomembnejšega izdelka prevzelo pomemben tehnološki standard, ki ni nastal v hiši.

Applu USB-C še zdaleč ni tuj

Pa vendar bi ta oblikovna odločitev lahko imela smisel. Zakaj? Zato, ker je Apple v zadnjem letu na USB-C ogromno stavil pri svojih najbolje prodajanih osebnih računalnikih. Prenosniki MacBook, MacBook Pro in MacBook Pro z zaslonom TouchBar imajo vsi priključke USB-C, kar so pri Applu na uradni predstavitvi tudi večkrat posebej poudarili.

Novi MacBook Pro, ki ga je Apple predstavil lani. Novi MacBook Pro, ki ga je Apple predstavil lani. Foto: Reuters

Večina uporabnikov bo najverjetneje kar židane volje, če se bo napoved medija The Wall Street Journal uresničila in bo naslednji iPhone res imel priključek USB-C. To bi namreč pomenilo, da bi prvič v desetih letih, odkar obstaja iPhone, pametne telefone za Android lahko polnili z njegovim kablom.

Kaj še pravijo o naslednji generaciji Applovih pametnih telefonov iPhone:

iPhone 7 Foto: Reuters

- Zaslon bo prekrival vso sprednjo ploskev oziroma bo segal "od roba do roba".

- Fizični gumb "Domov" bo izginil oziroma bo postal del zaslona.

- V celoti bo izdelan iz stekla.

- Imel bo "tridimenzionalni senzor", čeprav za zdaj še nihče ne ve, kaj naj bi to sploh pomenilo.

- Izšel bo v treh različicah: iPhone 7S, iPhone 7S Plus in najbolj premijski ter tudi najdražji iPhone X ali iPhone 8.

Sorodne vsebine

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Popularno

Vroči članki

Najbolj brano