Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Srdjan Cvjetović

Četrtek,
27. 2. 2014,
12.14

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

poslovni rezultati Telekom Slovenije Skupina Telekom Slovenije

Četrtek, 27. 2. 2014, 12.14

8 let

Skobe: Lani glede na razmere zelo uspešno

Srdjan Cvjetović

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
"Spodbudna je tudi rast uporabnikov storitev Skupine Telekom Slovenije na vseh segmentih poslovanja," je še povedal prvi mož Telekoma Slovenije.

V lanskem letu, ki ga je zaznamovalo nadaljnje zaostrovanje tržnega boja v dinamični panogi telekomunikacij, je Skupina Telekom Slovenije dosegla poslovni izid 52,3 milijona evrov, kar je 7,7 milijona evrov oziroma 17 odstotkov več kot leto prej. Nekoliko višji so bili tudi poslovni prihodki, ti so znašali 799,2 milijona evrov ali 3,9 milijona evrov več kot leta 2012. V istem obdobju se je zmanjšal tudi neto dolg Skupine Telekom Slovenije, in sicer za en odstotek.

Več uporabnikov na vseh segmentih V Skupini Telekom Slovenije so lani povečali število uporabnikov storitev mobilne telefonije za 5,2 odstotka, to zdaj znaša dobra 2,2 milijona, za slab poldrugi odstotek pa se je povečalo število uporabnikov fiksnih stacionarnih priključkov na 345.668. Največjo rast, za kar 14,8 odstotka, pa je imela Skupina Telekom Slovenije med uporabniki televizijskih priključkov, teh je zdaj skoraj 323 tisoč. Marže so vedno nižje, opozarja vodstvo Telekoma Slovenije: "Novi naročniški paketi se vedno ugodnejši, vključujejo večje količine storitev za manj denarja, zato se prihodki na uporabnika nižajo."

Optimizem, a zahtevna pot do uresničitve Za naslednje leto so načrti še nekoliko bolj optimistični. Povečati želijo naložbe, predvsem za širitev mobilnega omrežja LTE, pri fiksnih storitvah pa za krepitev zanesljivosti. Čisti poslovni izid naj bi letos dosegel 63 milijonov evrov, a se zavedajo, da pot do uresničitve ne bo mogoča tudi brez nepriljubljenih ukrepov. Med njimi je tudi kadrovsko prestrukturiranje, ki naj bi ga opravili čim bolj z mehkimi metodami, saj želijo znižati tako stroške dela kot tudi število zaposlenih. V matični družbi naj bi tako do konca leta število zaposlenih zmanjšali predvidoma za 150.

Telekom Slovenije nadaljuje svojo regionalno usmerjenost: "Ostali bomo samo na tistih trgih, kjer bomo najmanj prvi alternativni operater." Telekom Slovenije se je zato lani umaknil z albanskega trga in nadaljuje prizadevanja na drugih trgih, kjer je še prisoten. Tako bo tudi letos, zagotavlja Skobe, ki ni povsem izključil možnosti, da bi Telekom Slovenije vstopil še na kakšne druge tuje trge.

Ne spreglejte