SiolNET. Digisvet Novice
2

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Siri ima dveletni spomin

2

termometer

Strežniki Applove storitve za prepoznavanje govora Siri hranijo vse, kar jim uporabniki izgovorijo, dve leti, so objavili predstavniki Appla.

Apple v tem ne vidi težav z varovanjem zasebnosti uporabnikov, saj glasovne vsebine, ki jih uporabniki ustvarijo med povpraševanjem, niso povezane z identiteto uporabnika. Ob sprejemu govorna oznaka sicer dobi identifikacijsko številko, a ta ni izsledljiva do uporabnika ali posamezne naprave, po šestih mesecih pa se tudi ta oznaka zbriše. Dodatnih 18 mesecev shranjevanja glasovnih posnetkov Apple upravičuje s preizkusi in prizadevanji za izboljševanje sistema Siri.

Glasovni posnetki uporabnikov storitve Siri romajo na Applove strežnike, ker se obdelava podatkov in razpoznava govora zgodita na oddaljenem strežniku, ne na uporabniški napravi. Politika varovanja zasebnosti je preveč skrita Podatke so razkrili po tem, ko so nekatera ameriška združenja za varovanje državljanskih pravic in svoboščin izrazila pomisleke in opozorila, da Applova politika zasebnosti pri storitvah Siri ni dovolj razkrita in jasna. Odvetnica ameriškega združenja American Civil Liberties Union Nicole Ozer tudi po objavi teh podatkov verjame, da Apple lahko naredi še več v smeri popolne anonimizacije glasovnih vsebin. Prav tako predlaga, da bi podatke o obdobju hranjenja podatkov vključili tudi v poglavje o pogosto zastavljenih vprašanjih storitve Siri, ne samo v nastavitve storitve na posamezni napravi. To bi pomenilo, da bi se s to politiko uporabnik lahko seznanil še pred nakupom naprave.

Za uporabnike, ki jim Applova zagotovila ne zadoščajo, obstaja izhod v sili: izklop funkcije Siri obenem pomeni takojšnje brisanje vseh podatkov, povezanih z dotedanjim izvajanjem storitve. Vnovični vklop storitve starih podatkov ne obnovi.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin