Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Srdjan Cvjetović

Ponedeljek,
20. 5. 2019,
9.26

Osveženo pred

4 leta, 11 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 9,85

11

Natisni članek

Donald Trump Google Huawei pametni telefon trgovinska vojna

Ponedeljek, 20. 5. 2019, 9.26

4 leta, 11 mesecev

Dobra novica ob Googlovi "blokadi" Huaweia

Google miri uporabnike telefonov Huawei: preberite, zakaj je vaših skrbi konec

Srdjan Cvjetović

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 9,85

11

Richard Yu, Huawei P30 Pro, Mate 20X | Medtem ko še čakamo na uradni odziv Huaweia na Googlovo "blokado", je Google zagotovil, da se za uporabnike modelov mobilnih telefonov ne bo spremenilo nič glede obsega in intenzitete zagotavljanja storitev in funkcionalnosti Googlovih storitev in operacijskega sistema Android. Na fotografiji: glavni izvršni direktor Huaweijevega področja potrošniške elektronike Richard Yu | Foto Srdjan Cvjetović

Medtem ko še čakamo na uradni odziv Huaweia na Googlovo "blokado", je Google zagotovil, da se za uporabnike modelov mobilnih telefonov ne bo spremenilo nič glede obsega in intenzitete zagotavljanja storitev in funkcionalnosti Googlovih storitev in operacijskega sistema Android. Na fotografiji: glavni izvršni direktor Huaweijevega področja potrošniške elektronike Richard Yu

Foto: Srdjan Cvjetović

Le nekaj ur po objavi, da zaradi ameriške zakonodaje Google prekinja vsakršno sodelovanje s Huaweiem, so iz Googla poslali sporočilo, zaradi katerega vsi, ki imajo ali še bodo imeli danes dostopne modele telefonov Huawei, lahko vendarle mirno spijo.

"Upoštevamo vse zahteve oblasti ZDA, a obenem zagotavljamo, da bodo storitve, kot so Google Play, in varnost, kot jo zagotavlja Google Play Protect, še naprej delovale na vaših napravah Huawei," je zapisal Google na svojem uporabniškem profilu operacijskega sistema Android družbenega omrežja Twitter.

Že znani modeli so varni, prihodnji pa pred mnogimi vprašanji

Povsem drugače pa se godi prihodnjim modelom tega kitajskega proizvajalca, ki se bo moral zateči k nadomestnim pristopom, vsekakor pa bo to huda ovira (ali najmanj izziv) njihovim načrtom na svetovnem trgu pametnih telefonov, kjer se jim je v razmeroma kratkem času uspelo povzpeti na drugo mesto po prodaji..Google je namreč s takojšnjim učinkom prekinil sleherno sodelovanje s Huaweiem, čeprav je še veliko neznank, kaj to pomeni v praksi..

V Sloveniji je vsak četrti mobilni telefon Huawei

Po podatkih analitske družbe StatCounter je imel Huawei aprila v Sloveniji 25,59-odstotni tržni delež, kar ga uvršča na stabilno drugo mesto za Samsungom, ki je v istem obdobju obvladal 39,67 odstotka slovenskega trga mobilnih telefonov. Krepko pod njima se vrstijo Apple z iPhoni (16,58 odstotka), LG (4,53 odstotka), Lenovo (2,40 odstotka) in Xiaomi (2,32 odstotka). Na evropski ravni ima Huawei tretji največji tržni delež (17,69 odstotka).

Huawei: Tudi izdelki na zalogi bodo še naprej deležni polne podpore in funkcionalnosti

Pol dneva po Googlovi objavi se je uradno odzval tudi Huawei. Prepričani so, da so ogromno prispevali k razvoju in rasti operacijskega sistema Android po vsem svetu, tudi kot eden ključnih globalnih partnerjev Androida pri razvoju njihove odprtokodne platforme.

Hkrati so (tudi oni) zatrdili, da bodo še naprej zagotavljali varnostne posodobitve in poprodajne storitve za vse svoje obstoječe pametne mobilne telefone in tablične računalnike, kar pomeni vse izdelke, ki so bili že prodani, in vse, ki so še vedno na zalogi.

Kaj pa prihodnost? Ne popolnoma dorečena: "Nadaljevali bomo z razvojem varnega in trajnostnega ekosistema programske opreme, da bi zagotovili najboljšo izkušnjo za uporabnike po vsem svetu," so zapisali.

Preberite še:

Huawei P30 Pro
Novice Šok za Huawei: kaj se bo zgodilo z njegovimi pametnimi telefoni?

 

Ne spreglejte