Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
17. 12. 2014,
13.06

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Mobitel sodišče

Sreda, 17. 12. 2014, 13.06

8 let

Simobilove očitke Mobitelu zavrnilo tudi EU sodišče

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Splošno sodišče EU je potrdilo odločitev Evropske komisije, da zavrne pritožbo Simobila zoper Mobitel, nekdanjo hčerinsko družbo Telekoma Slovenije.

Drugi največji slovenski mobilni operater Simobil, ki spada pod okrilje skupine Telekom Austria, je leta 2009 pri komisiji vložil pritožbo, da bi prijavil strategijo, s katero naj bi družba Mobitel izrivala konkurenco na maloprodajnem trgu mobilne telefonije in na veleprodajnem trgu dostopa in vzpostavljanja klicev v mobilnih omrežjih.

Komisija je s sklepom leta 2011 zavrgla in zavrnila pritožbo družbe Simobil, ker je glede maloprodajnega trga mobilne telefonije slovenski organ, pristojen za konkurenco, že obravnaval zadevo, glede veleprodajnega trga dostopa in vzpostavljanja klicev v mobilnih omrežjih pa interes EU za nadaljnjo preiskavo zadeve ni bil zadosten.

Simobil je zavrženje in zavrnitev pritožbe izpodbijal pred Splošnim sodiščem EU, to pa je danes potrdilo zavrženje in zavrnitev pritožbe družbe Simobil.

Kar zadeva maloprodajni trg mobilne telefonije, sodišče opozarja, da komisija v skladu s pravom EU lahko zavrže pritožbo, kadar organ države članice, pristojen za konkurenco, že obravnava zadevo.

Družba Simobil ni imela pravice zahtevati, da zadevo obravnava komisija Komisija mora pri tem ugotoviti dva pogoja - da organ države članice, pristojen za konkurenco, obravnava zadevo, ki ji je predložena, in da se ta zadeva nanaša na isti sporazum, isti sklep združenja ali isto ravnanje.

Kadar sta ta pogoja izpolnjena, pravo EU ne določa pravil o razdelitvi pristojnosti med komisijo in organi držav članic, pristojnimi za konkurenco, zato družba Simobil ni imela nikakršne pravice zahtevati, da zadevo obravnava komisija, pojasnjujejo na sodišču.

Ne spreglejte