Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Srdjan Cvjetović

Torek,
9. 6. 2015,
13.50

Osveženo pred

2 meseca, 1 teden

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

ptice ornitologija Umetna inteligenca

Torek, 9. 6. 2015, 13.50

2 meseca, 1 teden

Shazam prepozna pesmi, Merlin pa ptiče

Srdjan Cvjetović

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Poznate mobilno aplikacijo Shazam, ki prepozna pesem že po nekaj sekundah predvajanja? Na univerzi Cornell razvijajo podoben sistem za razpoznavo - ptic.

Opazovalci ptic – in ne samo oni – se gotovo kdaj znajdejo v položaju, ko zagledajo kakšnega ptiča, pa ne vedo, kateri vrsti pripada. Dobrote informacijske in komunikacijske tehnologije pa iščejo odgovor tudi za takšne primere. Za zdaj le severnoameriške ptice V laboratoriju za ornitologijo ameriške univerze Cornell razvijajo sistem, ki bo omogočil prepoznavo vrste ptic s fotografij uporabnikov. Orodje Merlin Bird Photo ID za zdaj najbolje deluje v spletni izvedbi in lahko prepozna okrog 400 vrst ptic severnoameriške celine.

Izvajalci projekta že razvijajo enakovredne mobilne aplikacije za operacijska sistema Android in iOS, saj bo svojo polno veljavo orodje doseglo takrat, ko ga bodo uporabniki lahko v celoti izkoristili neposredno na terenu (kamor s seboj ne bodo nosili računalnikov). Zdajšnja mobilna programa namreč od uporabnika zahtevata malce več odgovorov kot spletna različica. Merlin se sproti uči in izpopolnjuje Na univerzi Cornell projekt opisujejo kot "prelomnico za računalniško vizijo in opazovanje ptic, ki združuje moč umetne inteligence in ročno zbranih podatkov". Podatkovna primerjalna zbirka ptic in iskalni algoritem se izpopolnjujeta sproti z naraščajočo uporabo, saj po vsaki poizvedbi uporabnik potrdi (najverjetnejši) pravilni odgovor. Že v tem zgodnjem obdobju je pravilni zadetek med prvimi tremi ponujenimi odgovori, zatrjuje vodja projekta Merlin Jessie Barry.

Spletna različica za zdaj preprostejša in zmogljivejša Pri spletnem orodju je treba v sistem najprej prenesti fotografijo (lahko tudi z načinom povleci in spusti/Drag-and-Drop) ter odgovoriti, kje in kdaj je posnetek nastal. S tem se občutno zmanjša nabor podatkov, ki jih bo sistem upošteval. Ko sistem sprejme fotografijo, je treba okrog ptiča izrisati štirikotnik ter označiti kljun, oko in rep.

Sistem nato predlaga najverjetnejšo vrsto, pri izbiri pa si uporabnik pomaga z zbirko zvočnih posnetkov čivkanja vseh predlaganih vrst. Ko se uporabnik odloči za pravilen odgovor, svojo izbiro potrdi in s tem pomaga sistemu, da naslednjič še bolje opravi svojo nalogo. Ob tem si pomaga z več kot 70 milijoni zaznamkov, ki so jih opazovalci shranili v zbirko eBird.org.

Uporabniki mobilne aplikacije morajo odgovoriti, kako približno je ptič videti in kaj je delal, ko je nastal posnetek. Za zdaj namreč še niso razvili aplikacije, ki bi fotografije obravnavala tako učinkovito kot Merlinova spletna različica.

Ne spreglejte