Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Srdjan Cvjetović

Torek,
1. 7. 2014,
10.42

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Evrotarifa roaming mobilni telefon Telekom Slovenije

Torek, 1. 7. 2014, 10.42

6 let, 6 mesecev

Še ugodnejša Evrotarifa

Srdjan Cvjetović

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Največje nižanje cen je letos pri mobilnem prenosu podatkov, ki bo po novem za več kot pol ceneje. Ugodnejši tudi odhodni in dohodni klici ter SMS-i, a ne v vseh evropskih državah.

Že od leta 2009 smo vajeni, da nas vsako leto prvega julija razveselijo nove in nižje cene mobilnega gostovanja v državah Evropske unije. Tako je tudi letos, ko bodo najbolj veseli tisti, ki bi radi brezskrbno uporabljali mobilne podatkovne storitve v drugih državah članicah: njim se je cena za en megabajt znižala s 45 centov na 20 centov – vse cene v tem prispevku so navedene brez DDV, saj uredba določa neto cene, DDV pa se od države do države članice (močno) razlikuje.

Cenejša je tudi minuta odhodnega klica, namesto 24 centov je zdaj treba odšteti 19 centov. Za po dva centa so se pocenile minute dohodnega klica in kratko sporočilo; za minuto dohodnega klica je tako zdaj treba odšteti pet centov, za poslano kratko sporočilo pa en evrski cent več. V vsej EU pa še v treh državah EGP Uredba evropske komisije določa najvišje dovoljene maloprodajne (in veleprodajne) cene za storitve mobilnega gostovanja, ko je uporabnik mobilnega operaterja ene države članice Evropske unije prijavljen v omrežje operaterja v drugi državi članici EU ali v treh državah Evropskega gospodarskega prostora (EGP), ki sicer niso članice EU – na Islandiji, v Liechtensteinu ali na Norveškem.

Morda ni odveč opozoriti, da Evrotarifa ni zavezujoča za klice in sporočila na številke, ki ne pripadajo operaterjem iz Evropske unije oziroma EGP. Prav tako ne velja pri operaterjih Švice, San Marina, Monaka, Andore ter britanskih otokov Man, Guernsey in Jersey, zato je tam, če je le možno, zelo zaželeno uporabljati mobilna omrežja sosednjih držav, ki so vključene v Evrotarifo. Razlike glede na stopnjo DDV Evrotarifa določa neto cene, ki jih je uporabnikom potem treba povečati za znesek davka na dodano vrednost uporabnikove domače države. Z drugimi besedami, Luksemburžanom, ki imajo 15-odstotni DDV, bo mobilno gostovanje v območju Evrotarife vendarle še nekoliko cenejše kot Madžarom, ki jih primež davka na dodano vrednost stiska do vrednosti 27 odstotkov.

Uporabniki slovenskih mobilnih operaterjev smo nekje vmes, saj je splošna stopnja davka na dodano vrednost pri nas 22 odstotkov. Uporabnik naj bo ustrezno obveščen O posameznih postavkah Evrotarife prejme vsak uporabnik podatke prek kratkega sporočila (SMS) takoj, ko zapusti svoje matično omrežje in se prijavi v gostujoče omrežje, kjer velja Evrotarifa. Uredba med drugim prav tako veleva, da operater mora obvestiti uporabnika na enak način, ko zapusti območje veljavnosti Evrotarife. Ena od največjih skrbi bruseljske birokracije je, da se uporabniki med gostovanjem v tujini množično odpovedujejo uporabi mobilnih storitev prav zaradi strahu pred visokimi računi in z ustreznim obveščanjem naj bi se učinkoviteje spopadli s to težavo. Prednosti ugodnejših obračunskih obdobij Ena izmed pomembnih prednosti Evrotarife je tudi (končno) večja preglednost in ugodnejša obračunska obdobja. Pred uvedbo Evrotarife so tuji operaterji klice velikokrat zaračunavali po minutah, prenos podatkov pa po megabajtu ali stotih kilobajtih (zunaj območja Evrotarife to s pridom počnejo tudi danes), neredko pa so tudi pristavili stroške vzpostavitve klica, zato je bilo nemalokrat že za nekajsekundni pogovor treba odšteti tudi več kot dva evra.

Evrotarifi zato gre velika zahvala, da se odhodni klici obračunavajo na sekundo natančno po prvih 30 nedeljivih sekundah, dohodni klici na sekundo natančno od samega začetka, prenos podatkov pa na kilobajt natančno. Evrotarifa ne izključuje morebitnih dodatnih ugodnosti Iz Bruslja sporočajo, da Evrotarifa predpisuje najvišje dovoljene cene za evropsko gostovanje in operaterjem nikakor ne prepoveduje, da svojim uporabnikom ponudijo še druge vabljive ponudbe za gostovanje. V Telekomu Slovenije so tako pripravili posebno naročniško razmerje, ki omejuje dnevni strošek gostovanja v EU ne glede na količino uporabe kakor tudi možnosti tri- in sedemdnevnega zakupa gostovanja – ne le za EU, temveč tudi za večino držav Balkana, kamor slovenski uporabniki pogosto zahajajo, a kjer ugodnosti Evrotarife niso na voljo, zaradi česar so tam stroški klicev, še bolj pa mobilnega podatkovnega prenosa, tudi čez desetkrat višje kot na območju Evrotarife.

Ne spreglejte