Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Srdjan Cvjetović

Ponedeljek,
6. 3. 2017,
15.40

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,50

1

Natisni članek

družbena omrežja psihologija znanost raziskava osamljenost

Ponedeljek, 6. 3. 2017, 15.40

6 let, 6 mesecev

Se počutite osamljene? Kaj pa, če so kriva družbena omrežja?

Srdjan Cvjetović

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,50

1

najstnik, družbena omrežja | Foto Thinkstock

Foto: Thinkstock

V svoji najnovejši raziskavi, kjer so preučevali vedenje v starostni skupini med 19 in 32 let, ameriški psihologi ugotavljajo, da družbena omrežja krepijo osamljenost.

Če ste na družbenih omrežjih, kot so Twitter, Facebook, Instagram, Snapchat ali Pinterest, več kot dve uri dnevno, je verjetnost, da se boste počutili družbeno izolirani, dvakrat večja, je pokazala raziskava ameriških psihologov z Univerze v Pittsburghu. Njene rezultate je povzela britanska medijska hiša BBC.

Še več, prevelika izpostavljenost idealiziranim predstavitvam življenja drugih ljudi lahko povzroči zavist, so opozorili.

Raziskavo so opravili na vzorcu dva tisoč mladih odraslih med 19. in 32. letom, ki so odgovarjali na vprašanja, povezana z uporabo družbenih omrežij.

Kura ali jajce? Izoliranost ali družbeni mediji?

Elizabeth Miller, soavtorica raziskave in profesorica pediatrije na omenjeni univerzi, ob tem opozarja, da še ne moremo trditi, ali so družbena omrežja vzrok za družbeno izoliranost ali njihova posledica.

"Mogoče je, da so se mladi odrasli, ki se počutijo družbeno izolirane, obrnili k družbenim omrežjem, a je prav tako mogoče, da je povečana uporaba družbenih omrežij nekako pripeljala do občutka izoliranosti od pravega sveta," je povedala.

"Mogoče je, da so se mladi odrasli, ki se počutijo družbeno izolirane, obrnili k družbenim omrežjem, a je prav tako mogoče, da je povečana uporaba družbenih omrežij nekako pripeljala do občutka izoliranosti od pravega sveta," je med drugim povedala soavtorica raziskave, ki opozarja na pasti pretirane uporabe družbenih omrežij.  | Foto: Thinkstock "Mogoče je, da so se mladi odrasli, ki se počutijo družbeno izolirane, obrnili k družbenim omrežjem, a je prav tako mogoče, da je povečana uporaba družbenih omrežij nekako pripeljala do občutka izoliranosti od pravega sveta," je med drugim povedala soavtorica raziskave, ki opozarja na pasti pretirane uporabe družbenih omrežij. Foto: Thinkstock

Namesto lažje vključenosti – izključenost

Raziskava namreč na več mestih nakazuje (pravzaprav logično posledico), da je posledica daljšanja časa, preživetega v virtualnem svetu, pomanjkanje časa za "prave" medčloveške odnose v resničnem svetu.

Seznam negativnih čustev, ki jih pretirana uporaba družbenih omrežij (lahko) spodbuja, s tem še ni končan. Eno od teh je izključenost, ki jo uporabnik zagotovo lahko občuti, ko zagleda fotografijo z neke zabave s prijatelji, na katero sam ni bil povabljen.

Namesto združevanja – predalčkanje

"Težave z mentalnim zdravjem in družbeno izoliranostjo mladih odraslih so na stopnji razsežnosti epidemije," je opozoril profesor na medicinski fakulteti Univerze v Pittsburghu Brian Primack. "Ljudje smo po svoji temeljni značilnosti družabna bitja, a sodobno življenje nas vedno bolj predalčka, namesto da bi nas zbliževalo."

Primack še opozarja, da družbena omrežja morda le niso izpolnila naših pričakovanj o zapolnitvi te družbene vrzeli, ki jo je prineslo sodobno življenje: "Menim, da je ta raziskava nakazala, da družbena omrežja niso tista rešitev, ki smo jo ljudje pričakovali."

Ne spreglejte