Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Srdjan Cvjetović

Sreda,
1. 2. 2017,
13.44

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,05

1

Natisni članek

Svet Evrope Evropska komisija Evropski parlament roaming mobilno gostovanje

Sreda, 1. 2. 2017, 13.44

6 let, 6 mesecev

Dolga noč za evropske pogajalce

Še korak bližje: od poletja ne bomo plačevali dodatkov za mobilno gostovanje v EU

Srdjan Cvjetović

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,05

1

Foto: Matej Leskovšek

Odpravljena je tudi zadnja vsebinska ovira na poti do brezplačnega mobilnega gostovanja za potrošnike znotraj Evropske unije.

Evropski pogajalci so dosegli dogovor o veleprodajnih cenah, ki si jih bodo operaterji zaračunavali za storitve mobilne telefonije, ki jih ustvarijo potrošniki iz ene države članice Evropske unije med gostovanjem v omrežju druge članice (za zdaj to velja tudi za Združeno kraljestvo Velike Britanije in Severne Irske).

Na poti po EU tako kot doma!

Za potrošnike pa je vsekakor najbolj pomembno, da bodo po letošnjem 15. juniju za pogovore in mobilni prenos podatkov med gostovanjem v omrežju druge države članice Evropske unije plačali enako kot v svojem domačem omrežju. Če imajo v svojem naročniškem razmerju zakupljene količine, se bodo te upoštevale in odštevale tudi drugod  po Evropski uniji. Dohodni klici v kateremkoli omrežju držav članic Evropske unije bodo za uporabnike mobilnih omrežij v Evropski uniji brezplačni.

Maloprodajnih dodatkov na mobilno gostovanje znotraj EU tako ne bo več. Do uvedbe brezplačnega EU-gostovanja manjka samo še formalen sprejem v Evropskem parlamentu in na Svetu Evrope.

Evropski pogajalci (za zdaj) zagotavljajo, da pravila o brezplačnem mobilnem gostovanju za potrošnike znotraj Evropske unije veljajo za vseh (zdajšnjih) 28 držav članic - tudi za Združeno kraljestvo Velike Britanije in Severne Irske, ki se je na referendumu odločilo za odhod iz Evropske unije. | Foto: Srdjan Cvjetović Evropski pogajalci (za zdaj) zagotavljajo, da pravila o brezplačnem mobilnem gostovanju za potrošnike znotraj Evropske unije veljajo za vseh (zdajšnjih) 28 držav članic - tudi za Združeno kraljestvo Velike Britanije in Severne Irske, ki se je na referendumu odločilo za odhod iz Evropske unije. Foto: Srdjan Cvjetović

Negotova usoda za "neomejene" pakete

Pri načelu "Na poti (po EU) kot doma" veljajo še naprej načela in pravila pravične uporabe, s katerimi želijo preprečiti morebitne zlorabe te ugodnosti in primere, da bi bilo v gostujočih omrežjih več prometa kot v matičnem mobilnem omrežju.

Mobilni operaterji sicer opozarjajo, da bi ta regulativa lahko porušila njihove poslovne modele in tiste obstoječe naročniške pakete, kjer uporabnikom velikodušno ponujajo neomejene količine storitev. Nezadovoljni so tudi operaterji tradicionalno turističnih obmorskih držav, kot so Hrvaška, Italija ali Španija, ki – zlasti v poletnem času – sprejmejo občutno več gostujočih uporabnikov iz svojih držav, kot je njihovih uporabnikov na gostovanju drugod po Evropi.

Veleprodajne cene podatkovnega gostovanja bodo padale

Toda predstavniki Evropskega parlamenta, Sveta Evrope in Evropske komisije so kljub tem zadržkom dosegli dogovor o veleprodajnih cenah gostovanja, ki jih bodo morali uporabljati mobilni operaterji držav članic Evropske unije.

Tako bodo veleprodajne cene za minuto gostujočega klica 3,2 evrskega centa, za kratko sporočilo (SMS) pa en cent. Veleprodajne cene mobilnega podatkovnega gostovanja pa bodo v naslednjih petih letih postopoma padale, in sicer od 7,7 evra za gigabajt, kar bo veljalo od letošnjega 15. junija pa do konca leta, do 2,5 evra za gigabajt, kar bo začelo veljati s prvim dnem leta 2022.

Ne spreglejte