SiolNET. Digisvet Novice
4

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Se bo Applu maščevala patentna grabežljivost?

4

termometer

Ameriški patentni urad je skrajšal trajanje Applovega patenta za obliko pametnega telefona iPhone 3G. Patentna vojna med Applom in Samsungom bi s tem lahko dobila nov zasuk.

Apple naj ne bi dovolj natančno definiral oblike pametnega telefona iPhone 3G, da bi jo bilo mogoče zaščititi s patentom, se je pred dnevi po pisanju spletnega portala The Verge odločil ameriški patentni urad. Patentu D618677 je zato skrajšal veljavnost.

To bi lahko vplivalo na višino zneska, ki ga mora Samsung zaradi domnevnega kršenja patenta plačati Applu. Ameriško vrhovno sodišče je leta 2012 Applu namreč prisodilo kar milijardo dolarjev (dobrih 900 milijonov evrov) odškodnine, ki bi jo moralo poravnati južnokorejsko podjetje. Samsungu je pred nekaj meseci milijardo s pritožbo sicer uspelo oklestiti na 584 milijonov dolarjev (529 milijonov evrov), z novo ugotovitvijo ameriškega patentnega urada pa bi se znesek lahko še bolj zmanjšal.

Je bil patent past za tekmece? Kot so sporočili iz ameriškega patentnega urada, Apple za oblikovanje pametnega telefona iPhone 3G pred leti sicer sploh ne bi smel dobiti patenta. Zaščititi je namreč želel zelo splošen dizajn, ki ga je v času trajanja patenta uporabilo (in s tem kršilo domnevno Applovo pravico do oblike telefona) precej tekmecev jabolčnega podjetja.

Apple jih je tožil mnogo med njimi, v največjo patentno vojno pa se je zapletel s Samsungom, največjim konkurentom na trgu pametnih telefonov. Se lahko, če bo patent D618677 razveljavljen, Applu grabežljivost nekoč maščuje?

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin