Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Srdjan Cvjetović

Ponedeljek,
2. 3. 2009,
20.39

Osveženo pred

7 let, 12 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Ponedeljek, 2. 3. 2009, 20.39

7 let, 12 mesecev

Schwazenegger in Merkel: Izkoristimo krizo kot priložnost

Srdjan Cvjetović

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Na predvečer letošnjega CeBIT-a je tako kot vsako leto v hannovrskem kongresnem središču potekala slovesna otvoritev tega največjega svetovnega dogodka računalništva in telekomunikacij.

Mimo krize, seveda, ni šlo, a so vsi govorniki prepričani, da bomo iz krize prišli močnejši. Za razliko kongresa Mobile World Congress, ki se je letos otvoritveni proslavi odpovedal, je bil spremni program hannovrske slovesnosti tudi letos deležen vsega svojega običajnega sijaja.

Računalništvo in telekomunikacije priložnost zlasti za male države Craig A. Barret, predsednik proizvajalca procesorjev in računalniške strojne opreme Intel, je ponovno poudaril, da so računalniške tehnologije prinesle velike spremembe v svetovno gospodarstvo in vsakdanje življenje. Zlasti male države, tako Barret, lahko dobro izkoristijo računalniško in komunikacijsko tehnologijo za svoj razvoj, kar je posebej pomembno za izobraževanje. "Finska je dober primer male države z odličnim izobraževalnim sistemom že od osnovne šole in to zagotovo spodbuja njihovo ekonomijo. Drug primer male države, ki odlična izkorišča računalniško in komunikacijsko tehnologijo je Izrael, kajti prav v tej državi dosegajo naložbe v raziskave in razvoj na prebivalca največje vrednosti na svetu. Ne gre spregledati Južne Koreje, ki je kot predpogoj razvoj v 21. stoletju zagotovila odlično računalniško in komunikacijsko infrastrukturo.", je povedal Barret.

Tehnologije postale del gospodarskega programa August Wilhelm Scheer, prvi mož nemške panožne organizacije računalniške in komunikacijske tehnologije BITKOM, je zadovoljno izpostavil, da sta v nemški gospodarski program kot spodbuda prvič zapisana širokopasovni dostop do interneta in storitve e-uprave. "Računalništvo in telekomunikacije v Nemčiji še vedno ne trpijo zaradi krize", je prepričan na podlagi odzivov članic združenja. Izbor Kalifornije za državo partnerico letošnjega CeBIT-a, tako Scheer, je pravi pokazatelj, kako spodbujati razvoj z uporabo sodobnih tehnologij, ki temeljijo na ustvarjalnosti.

Guverner, ki je na odru doma

Schwarzenegger je na začetku svojega govora naprej pohvalil kanclerko Merkel za vsa svoja prizadevanja pri reševanju svetovne krize, zagotavljanju človekovih pravic in številnih drugih področjih. "Kanclerka Merkel je zagotovo najbolj močna ženska na svetu, že Barbike sedaj izdelujejo po njej", je dejal Schwarzenegger, ki ni skoparil s pohvalami niti čez Nemčijo in Muenchen, kamor je prišel kot devetnajstletnik po služenju avstrijske vojske. Svojo hvaležnost do Nemčije je poudaril tudi v sklepni besedi in ob tem ponovno dokazal, da zna svojo publiko še vedno spraviti v smeh: "Prav v Nemčiji so moje filme vedno najbolj sprejemali, čeprav so kritiki včasih bili drugačnega mnenja in zato – Danke Deutschland in Hasta la vista baby."

Eno osrednjih sporočil kalifornijskega guvernerja je, da je prav sedaj najboljši čas za prireditev kot je CeBIT. "Na recesijo se lahko odzovemo na dva načina, boljši način je, da še bolj zavihamo rokave; zato upam, da je vsakdo na CeBIT-u zmagovalec", dodaja Schwarzenegger, ki je ponosen, da je prav "njegova" Kalifornija prva ameriška zvezna država, ki je dobila čast biti partner država CeBIT-a. "Ta čast je bila doslej na voljo samo nacionalnim državam, kot so Indija, Francija, Rusija, a Kalifornija je kot samostojna država, s tehnologijo, ki je povsod okrog nas. Ne nazadnje smo kar 8. največje svetovno gospodarstvo," je zaključil nekdanji hollywoodski zvedznik.

Tehnologija ljudstvu Kanclerka Merkel je začela z ugotovitvami, da so sedanji časi najtežji po drugi svetovni vojni, a da se bliža tudi velik trenutek za združeno Nemčijo: dvajseta obletnica padca zidu. Seveda ni šlo mimo pohval Kaliforniji, ne le po naravnih lepotah, ki jih je, kot pravi tudi sama občudovala, temveč predvsem po ustvarjalnosti, ki po njenem prepričanju izžareva v tej prepoznavni ameriški zvezni državi. Tako kot ob dosedanjih otvoritvah CeBIT-a je tudi tokrat poudarila, da je naloga tako prebivalcev kakor tudi nemške države, izkoristiti vse priložnosti, ki jih ponuja računalniška in komunikacijska tehnologija in temu primerno bodo še naprej spodbujali gradnjo infrastrukture in njen čim hitrejši prihod v nemška gospodinjstva.

Ne spreglejte