Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
18. 3. 2015,
12.42

Osveženo pred

7 let, 12 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

NSA

Sreda, 18. 3. 2015, 12.42

7 let, 12 mesecev

SAP s svojimi rešitvami podpira prisluškovanje ameriške vlade

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Nemško softversko podjetje SAP pomaga ameriški vladi pri vohunjenju, poroča nemška revija FACT. Kako se je eno uspešnejših evropskih podjetij znašlo v vohunskem škandalu?

Škandal v z zasebnostjo obsedeni Nemčiji Prejšnji teden je v nemškem tisku odjeknila afera SAP: to podjetje, ki ima več strank tudi v Sloveniji in letno ustvari skoraj 17 milijard evrov prihodkov, naj bi namreč s svojimi rešitvami ameriški varnostni agenciji NSA pomagalo pri sistematičnem in masovnem zbiranju podatkov o ljudeh. Zgodbe kljub ostremu demantiranju teh navedb, ki jih je pretekli petek, 13., javnosti namenil predsednik uprave SAP Bill McDermott, nikakor ni konec.

Namerno izpeljana strategija? SAP je globalno podjetje, prisotno tudi v ZDA. Eden njegovih novodobnih produktov je HANA, sistem, ki omogoča izjemno hitro obdelavo ogromnih količin podatkov. Prav z namenom krepitve tega dela posla, ki zaradi ogromne količine podatkov (Laurie Miles, podatkovni strokovnjak iz ameriškega analitičnega specialista SAS, je za BBC nedavno povedal, da dnevno ustvarimo že 2,5 milijarde gigabajtov dnevno) postaja vse pomembnejši, se je SAP odločil za nakup dveh podjetij.

Kupil je Sybase, ki se ukvarja s podatkovnimi bazami, ter Inxight, razvojno podjetje za iskalnike. Prav ti dve podjetji sta bili po navedbah tehnološkega bloga re/code že vpleteni v posle z ameriškimi obveščevalnimi službami, SAP pa je z njihovim prevzemom izpeljeval namerno strategijo nadaljevanja tega sodelovanja.

Boleča zgodovina in strog odnos do kršiteljev Zgodba je Nemčijo, ki slovi po zelo strogem in brezkompromisnem odnosu do zasebnosti, šokirala. Nedavna politična zgodovina hladne vojne, ko so njihove lastne obveščevalne službe zasledovale in preiskovale vse in vsakogar, je še dovolj sveža in boleča.

V preteklosti se je to odražalo tudi v ogromno zahtevah nemških uporabnikov za zameglitev fotografij objektov v sklopu storitve Google Maps. Zgodba je javnost šokirala predvsem zato, ker je SAP v Nemčiji izjemno spoštovano podjetje s 43-letno zgodovino, njegov ustanovitelj 71-letni Hasso Plattner pa uživa visok ugled. Po navedbah Bloomberga naj bi bil 125. najbogatejši Zemljan, v preteklosti pa je bil že imenovan za nemško različico Billa Gatesa.

SAP ima ameriško vodstvo A po drugi strani zgodba ne bi smela biti tako presenečenje – SAP namreč slabo leto vodi Američan Bill McDermott, ki se je na čelo podjetja povzpel (po navedbah portala Business Insider) po intenzivni "interni bitki med nemško in ameriško" obarvanim delom podjetja. McDermott, ki živi v Nemčiji, je pretekli petek v izjavi za javnost dejal, da so bila poročila zgoraj omenjenih medijev napačna in zavajajoča, krivdo pa je na nek način zvalil na stranke.

Izjava se namreč začne s trditvijo, da SAP ponuja "standardizirane rešitve, o tem, kako jih bodo uporabljale, pa odločajo naše stranke". Nikjer v izjavi ni najti niti potrditve niti zanikanja, da so ameriške obveščevalne agencije njihove stranke.

Zgodbe bržkone še ni konec, saj bo na IT-sejmu CeBIT, ki se odvija ravno te dni, tudi videonastop Edwarda Snowdna, ki je pred časom razkril sistematično prisluškovanje in sledenje ameriške vlade, na SAP pa se kaže s prstom prav zaradi sodelovanja z ameriško vlado.

Ne spreglejte