Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Matic Tomšič

Četrtek,
14. 3. 2013,
14.53

Osveženo pred

7 let, 12 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Samsung Apple Microsoft HTC Nokia

Četrtek, 14. 3. 2013, 14.53

7 let, 12 mesecev

Samsung za oglaševanje telefonov v ZDA 310, Apple 257 milijonov evrov

Matic Tomšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Ogromne prodajne številke ne pridejo same od sebe, kar sta lani z ameriškima oglaševalskima kampanjama za franšizi Galaxy in iPhone dokazala trenutno glavna akterja v industriji pametne telefonije.

Francosko podjetje Kantar Media, specializirano za analize trga in marketinško svetovanje, je marsikoga presenetilo z novico, da sta Samsung in Apple za oglaševanje pametnih telefonov Galaxy in iPhone v letu 2012 samo v ZDA skupaj zapravila skoraj 600 milijonov evrov – Samsung 310, Apple pa 257 milijonov.

Na globalni ravni so se na področju telekomunikacij izdatki za oglaševanje povečali za približno štiri odstotke na 6,7 milijarde evrov. Levji delež so seveda prispevali proizvajalci pametnih telefonov in telefonski operaterji.

Apple naj bi leta 2012 za svetovno promocijo svojih mobilnih izdelkov sicer prvič v zgodovini namenil več kot milijardo dolarjev (približno 770 milijonov evrov) – v to številko so seveda zajete tudi Applove tablice, iPadi. Tako globoko v žep pri Samsungu najbrž vendarle niso segli, se je pa izprsil Microsoft – v fiskalnem letu 2012, ki se sicer konča šele junija letos, so za oglaševanje svojega mobilnega segmenta (kakopak je največji del pošastne vsote odščipnil mobilni operacijski sistem Windows Phone 8) porabili že neverjetne 1,236 milijarde evrov!

Podatki o zapravljanju preostalih velikih imen telefonske industrije še niso znani, je pa o vsotah seveda mogoče sklepati glede na prodajno uspešnost. Pri finski Nokii zagotovo niso pretirano varčevali, saj so bile najboljše Lumie razprodane v praktično nekaj dneh (del zaslug za to bi si s svojim agresivnim oglaševanjem WP 8 morda lahko prilastil tudi Microsoft), je pa zato precejšen tržni neuspeh doživel HTC. Prvi mož podjetja Peter Chou je že v začetku januarja lanska marketinška prizadevanja označil za nezadostna, kar se je seveda odražalo tudi v dohodkih – samo v tretji četrtini leta 2012 je prodaja HTC-jevih telefonov upadla za 79 odstotkov!

Ne spreglejte