Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Matic Tomšič

Torek,
3. 6. 2014,
9.25

Osveženo pred

7 let, 12 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Torek, 3. 6. 2014, 9.25

7 let, 12 mesecev

Samsung Z, prvi telefon z operacijskim sistemom Tizen

Matic Tomšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Južni Korejci so včeraj napovedali Samsung Z, prvi komercialni pametni telefon z na Linuxu zasnovanim operacijskim sistemom Tizen. Strojček je videti kar solidno, najprej pa bo na voljo v Rusiji.

Čeprav je Samsung daleč največji proizvajalec pametnih telefonov z Androidom, že lep čas razvija svojo mobilno platformo Tizen. Z njo primata Googlovega operacijskega sistema najbrž ne bo ogrozil, bo pa trgu ponudil še eno odprtokodno programsko alternativo. Najprej urici, nato telefon Samsung je na začetku leta na svetovnem kongresu mobilne telefonije v Barceloni predstavil pametni uri Gear 2 in Gear 2 Neo, na katerih je že nameščen Tizen – logični naslednji korak je bil seveda pametni telefon, ki se bo najbrž šele jeseni materializiral v obliki modela Samsung Z, prve kupce pa bo iskal v Rusiji.

Kljub barviti napovedi lahko najbrž pričakujemo sivo povprečje Tega lahko glede na tehnične specifikacije, ki jih je Samsung že razkril, v grobem uvrstimo v srednji razred. Njegovi osrednji strojni aduti bodo 2,3-gigaherčni štirijedrni procesor, dva gigabajta pomnilnika, povezava LTE in čitalec prstnih odtisov, ki si ga bo Z sposodil od Galaxyja S5. Med slabosti na papirju lahko morda štejemo 4,8-palčni zaslon z ločljivostjo vsega 1280 x 720 pik (od prvega telefona s Tiznom, ki mu pod pokrovko ne bo primanjkovalo moči, bi vseeno pričakovali prikazovalnik v ločljivosti Full HD), fotoaparat z osmimi megapiksli in odsotnost podpore standardu USB 3.0.

Ker bo Samsung pametni telefon Z lansiral na ruskem trgu (zakaj, sicer ne vemo), bo poleg standardnega iskanja poti z GPS omogočal tudi navigacijo s pomočjo ruskega satelitskega sistema GLONASS.

Z je prvi, a še zdaleč ne edini Pri Samsungu pravijo, da bi lahko naprave s Tiznom v bližnji prihodnosti predstavljale več kot 15 odstotkov mobilnega posla. Odgovor na vprašanje, kako jih bodo sprejeli z Androidom okuženi uporabniki, nam bo najbrž dal že Samsung Z, prve napovedi poznavalcev pa niso najbolj optimistične.

Ne spreglejte