Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Matic Tomšič

Torek,
31. 3. 2020,
12.11

Osveženo pred

4 leta

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,48

2

Natisni članek

internet Koronavirus COVID-19

Torek, 31. 3. 2020, 12.11

4 leta

S koronavirusom je okužen oče interneta

Matic Tomšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,48

2

"Test je bil pozitiven, imam covid-19 in okrevam," je na družbenem omrežju Twitter v ponedeljek zapisal ameriški računalniški inženir Vint Cerf. 76-letnik skupaj s stanovskim kolegom Bobom Kahnom sicer velja za očeta sodobnega interneta.

Vint Cerf velja za enega najpomembnejši znanstvenikov v zgodovini računalništva. Njegovo delo je bilo namreč ključnega pomena za današnjo povezanost sveta. | Foto: Getty Images Vint Cerf velja za enega najpomembnejši znanstvenikov v zgodovini računalništva. Njegovo delo je bilo namreč ključnega pomena za današnjo povezanost sveta. Foto: Getty Images

Ameriška računalniška inženirja Vinton 'Vint' Cerf in Robert 'Bob' Kahn sta leta 1974 svetu predstavila pomembna izuma: protokol za prenos podatkov (Transmission Control Protocol) in internetni protokol (Internet Protocol).

Oba bolj poznamo po njunih kraticah oziroma združeni kratici TCP/IP. Gre za temeljna komunikacijska protokola, na katerih je zasnovan internet.

Na fotografiji Robert Kahn (desno) in Vinton Cerf (levo) prejemata nacionalno odlikovanje ZDA za dosežke na področju znanosti in tehnologije. Cerfu odlikovanje okrog vratu pripenja nekdanji predsednik ZDA George Bush mlajši.  | Foto: Reuters Na fotografiji Robert Kahn (desno) in Vinton Cerf (levo) prejemata nacionalno odlikovanje ZDA za dosežke na področju znanosti in tehnologije. Cerfu odlikovanje okrog vratu pripenja nekdanji predsednik ZDA George Bush mlajši.  Foto: Reuters

Cerf in Kahn zaradi svojega dela danes veljata tudi za očeta interneta. Pri razvoju standardov jima je sicer precej pomagal januarja umrli britanski znanstvenik Peter Kirstein, saj je kot eden prvih na svetu začel raziskovati načine za komunikacijo med ločenimi računalniškimi omrežji, ki so pozneje vodili do razvoja komunikacijskega protokola TCP/IP.

respirator
Novice Dobili 86 novih respiratorjev. Do zdaj umrlo 15 ljudi, okuženih več kot 800 #video

Vintu Cerfu je podporo po razkritju, da je okužen z novim koronavirusom, izrazila tudi Agencija za napredne obrambne analize ZDA oziroma DARPA, za katero je delal šest let:

Preberite tudi:

koronavirus
Novice Številke, ki jih noče nihče videti #video
meja Hrvaška
Novice Na Hrvaškem za kršitve samoizolacije prisilna karantena, v Črni gori policijska ura
Kitajska koronavirus
Novice "Epidemija v Aziji in Pacifiku še zdaleč ni končana"
Billy Joe Saunders
Sportal Neverjetno: svetovni boksarski prvak delil nasvete, kako tepsti žensko v karanteni #video
Koronavirus
Novice Po svetu kroži osem vrst novega koronavirusa
Ne spreglejte