Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Matic Tomšič

Torek,
28. 4. 2015,
12.37

Osveženo pred

7 let, 12 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

video Matic Tomšič Skype

Torek, 28. 4. 2015, 12.37

7 let, 12 mesecev

S Facebook Messengerjem boste lahko sogovornika gledali v oči

Matic Tomšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Facebook je svoji aplikaciji za komunikacijo prek mobilnih naprav Messenger dodal možnost videoklicev. S tem izziva najbolj priljubljeni tovrstni storitvi, Skype in Applov Face Time.

Nadgradnja z omogočanjem videoklicev je za Facebook Messenger logičen korak. Družbeno omrežje bo s storitvijo 600-milijonski bazi uporabnikov najbrž dodalo še katerega, prav tako pa bo morda koga tudi odvrnilo od pogledovanja k mogočni konkurenci in zadržalo v lastnih nedrjih. Facebook je, kar zadeva videoklicanje na mobilnih platformah, namreč kar velik zamudnik – Apple svoj Face Time ponuja že od iPhona 4 (2010), tu pa je seveda tudi Skype, kralj gledanja sogovornikov v oči.

Slovenskim uporabnikom storitev ne bo na voljo takoj, hrvaškim pa Pri Facebooku so v sporočilu za javnost zapisali, da za dostop do storitve videoklicanja v aplikaciji Facebook Messenger uporabniku ne bo treba preveč telovaditi, temveč le pritisniti ikono kamere v zgornjem desnem kotu zaslona. Nato bo mogoče preklapljati med sprednjo ali zadnjo oziroma kamero celo popolnoma izklopiti ter se osredotočiti na klic, ne razkazovanje obličij.

Videoklici bodo delovali v omrežjih Wi-Fi in LTE. Za grafično ponazoritev si oglejte spodnji videoposnetek:

Uporabniki v Sloveniji lahko za zdaj tako ali tako samo gledamo. Facebook nas je podobno kot številni tehnološki velikani namreč znova uvrstil med države tretjega sveta. Trenutno je storitev (med drugim) dostopna v ZDA, Veliki Britaniji, Franciji, Belgiji in, zanimivo, tudi na Hrvaškem, k nam pa predvidoma pride čez nekaj mesecev.

V ozadju je več kot le povezovanje uporabnikov Facebookov zagon lastne storitve za omogočanje videoklicev simbolizira tudi dokončno prekinitev partnerstva med družbenim omrežjem in Microsoftom. Ta je lastnik Skypa, s katerim je Facebook leta 2011 pompozno sklenil dogovor o omogočanju videoklicev na različici družbenega omrežja za osebne računalnike. To storitev je Facebook pred nekaj meseci tiho umaknil, saj je razvil lastno alternativo, ki v nasprotju s Skypovo od uporabnika ni zahtevala namestitve vtičnika za spletni brskalnik.

Microsoft in Facebook sta v preteklih letih sicer sodelovala kar pogosto. Prvi je v (takrat še) mlado podjetje Marka Zuckerberga leta 2007 vložil več kot 200 milijonov dolarjev, drugi pa je v zameno pozneje na svojem spletnem iskalniku v sklopu družbenega omrežja rezultate prikazoval s pomočjo Microsoftovega Binga. A tudi tega sožitja je bilo konec decembra lani, ko je Facebook uporabnikom za iskanje vsebin ponudil hišno storitev.

Ne spreglejte