SiolNET. Digisvet Novice
3

termometer

  • Messenger
  • Messenger

S Facebook Messengerjem boste lahko sogovornika gledali v oči

3

termometer

Facebook je svoji aplikaciji za komunikacijo prek mobilnih naprav Messenger dodal možnost videoklicev. S tem izziva najbolj priljubljeni tovrstni storitvi, Skype in Applov Face Time.

Nadgradnja z omogočanjem videoklicev je za Facebook Messenger logičen korak. Družbeno omrežje bo s storitvijo 600-milijonski bazi uporabnikov najbrž dodalo še katerega, prav tako pa bo morda koga tudi odvrnilo od pogledovanja k mogočni konkurenci in zadržalo v lastnih nedrjih. Facebook je, kar zadeva videoklicanje na mobilnih platformah, namreč kar velik zamudnik – Apple svoj Face Time ponuja že od iPhona 4 (2010), tu pa je seveda tudi Skype, kralj gledanja sogovornikov v oči.

Slovenskim uporabnikom storitev ne bo na voljo takoj, hrvaškim pa Pri Facebooku so v sporočilu za javnost zapisali, da za dostop do storitve videoklicanja v aplikaciji Facebook Messenger uporabniku ne bo treba preveč telovaditi, temveč le pritisniti ikono kamere v zgornjem desnem kotu zaslona. Nato bo mogoče preklapljati med sprednjo ali zadnjo oziroma kamero celo popolnoma izklopiti ter se osredotočiti na klic, ne razkazovanje obličij.

Videoklici bodo delovali v omrežjih Wi-Fi in LTE. Za grafično ponazoritev si oglejte spodnji videoposnetek:

Uporabniki v Sloveniji lahko za zdaj tako ali tako samo gledamo. Facebook nas je podobno kot številni tehnološki velikani namreč znova uvrstil med države tretjega sveta. Trenutno je storitev (med drugim) dostopna v ZDA, Veliki Britaniji, Franciji, Belgiji in, zanimivo, tudi na Hrvaškem, k nam pa predvidoma pride čez nekaj mesecev.

V ozadju je več kot le povezovanje uporabnikov Facebookov zagon lastne storitve za omogočanje videoklicev simbolizira tudi dokončno prekinitev partnerstva med družbenim omrežjem in Microsoftom. Ta je lastnik Skypa, s katerim je Facebook leta 2011 pompozno sklenil dogovor o omogočanju videoklicev na različici družbenega omrežja za osebne računalnike. To storitev je Facebook pred nekaj meseci tiho umaknil, saj je razvil lastno alternativo, ki v nasprotju s Skypovo od uporabnika ni zahtevala namestitve vtičnika za spletni brskalnik.

Microsoft in Facebook sta v preteklih letih sicer sodelovala kar pogosto. Prvi je v (takrat še) mlado podjetje Marka Zuckerberga leta 2007 vložil več kot 200 milijonov dolarjev, drugi pa je v zameno pozneje na svojem spletnem iskalniku v sklopu družbenega omrežja rezultate prikazoval s pomočjo Microsoftovega Binga. A tudi tega sožitja je bilo konec decembra lani, ko je Facebook uporabnikom za iskanje vsebin ponudil hišno storitev.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin