Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
21. 7. 2010,
9.13

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Sreda, 21. 7. 2010, 9.13

8 let

Rušilne bližnjice še brez cepiva

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Finsko podjetje za računalniško varnost F-Secure sporoča, da je v internetu že dostopna koda za izkoriščanje doslej neznane ranljivosti operacijskega sistema Windows.

Za okužbo računalnika zadošča, da uporabnik v Raziskovalcu pogleda vsebino imenika, ki vsebuje prirejeno datoteko .LNK. Poizkuša se prijaviti na podatkovno bazo nadzornega sistema podjetja SIEMENS, ki se uporablja v industrijskih okoljih. Ker Microsoft še ni pripravil popravka napake, je organizacija ISC (Internet Storm Center) stopnjo ogroženosti interneta dvignila na rumeno (druga stopnja na štiristopenjski lestvici).

Napaka prisotna v vseh sistemih Microsoft Windows Trojanski konj se sproži, če uporabnik v raziskovalcu zgolj pogleda vsebino mape (na USB-ključu ali mapi v skupni rabi ter kot WebDAV storitev), ki vsebuje ustrezno prirejeno datoteko .LNK. Takoj zatem se trojanski konj namesti in skrije svojo prisotnost (njegove datoteke izginejo).

Napaka, ki omogoča samodejno izvajanje, je prisotna v vseh sodobnih operacijskih sistemih Microsoft Windows (XP SP3, Vista, 32-bitni Windows 7). Napaka je prisotna tudi v operacijskih sistemih, za katere Microsoft ne bo pripravil popravka (Windows 2000 in Windows XP SP2).

Posebnost je tudi, da je trojanski konj podpisan z digitalnim podpisom podjetja Realtek Semiconductor Corp. Veljavnost certifikata, s katerim je podpisan, je sicer potekla 12. junija 2010. Varianta D (Rootkit:W32/Stuxnet.D) je podpisana z veljavnim digitalnim podpisom drugega podjetja, in sicer JMicron Technology Corporation (ta certifikat je veljaven do 25. julija 2012).

Razvit za potrebe industrijskega vohunjenja? Poleg dejstva, da trojanski konj izkorišča doslej neznano ranljivost, se poizkuša prijaviti tudi na podatkovne baze sistemov Siemens SIMATIC WinCC, ki se uporabljajo v industrijskih okoljih (med uporabniki so elektrarne, kemična industrija ...). Zaradi tega obstaja sum, da je bil trojanski konj razvit za potrebe industrijskega vohunjenja.

Še posebej ogroženi uporabniki sistema Windows XP SP2 Situacija je postala resna, saj se je konec tedna na različnih spletnih straneh pojavila koda, ki omogoča izdelavo drugih škodljivih programov, ki bi izkoriščali to ranljivost.

Sean Sullivan, svetovalec za varnost pri podjetju F-Secure, je povedal: "Napaka je nevarna in razmere bodo zelo resne, dokler Microsoft ne pripravi popravka. Še posebej so ogroženi uporabniki operacijskega sistema Windows XP SP2, saj ta ni več podprt in Microsoft zanj ne bo pripravil popravka. Glede na statistike podjetja F-Secure mnogi še vedno uporabljajo XP SP2."

Poleg tega naj predvsem podjetja razmislijo o pogojih uporabe naprav USB. "Ogroženost podjetij se lahko zmanjša, če imajo podjetja ustrezna pravila glede uporabe naprav USB", pravi Sullivan.

Ne spreglejte