Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
1. 5. 2010,
8.48

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Sobota, 1. 5. 2010, 8.48

8 let

Rusija, Kitajska in Kanada na vrhu piratskega seznama

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
ZDA so Rusijo že 13. leto zapored uvrstile na seznam držav z najslabšim rezultatom pri preprečevanju kraje intelektualne lastnine.

ZDA so z Rusijo nedavno sklenile dogovor, da bodo pospešili dogovarjanje za rusko pridružitev Svetovni trgovinski organizaciji (WTO). V uradu ameriškega trgovinskega predstavnika so na seznam šesto leto zapored uvrstili tudi Kitajsko in drugič zapored celo Kanado.

Uvrstitev na seznam za države ne pomeni, da bodo deležne sankcij, ampak nameravajo na ta način vlade spraviti v sramoto, da bi posledično poostrile boj proti piratom in posodobili zakone za zaščito avtorskih pravic. "Kraja intelektualne lastnine ima izredno negativen vpliv na ameriški izvoz in delovna mesta v ZDA," je v izjavi za javnost dejal ameriški trgovinski predstavnik Ron Kirk.

Na seznam so se uvrstile še Alžirija, Argentina, Čile, Indija, Pakistan, Tajska in Venezuela. Vse države na seznamu bodo po besedah Kirka prek bilateralnih pogovorov deležne posebno intenzivnega angažmaja.

Predvsem skrb za ameriški izvoz Mednarodna koalicija za intelektualno lastnino, ki predstavlja predvsem ameriško industrijo, ocenjuje, da je ameriški izvoz zaradi piratstva v več ducatih držav v letu 2009 nižji za približno 15,8 milijarde dolarjev. Ameriška filmska, programska in glasbena industrija ZDA z izvozom vsako leto prinese 126 milijard dolarjev prihodkov. Zmanjšanje obsega mednarodnega piratstva bi ZDA pripomoglo k dosegi cilja podvojitve izvoza v naslednjih petih letih.

Rusija mora po poročanju Reutersa izpolniti vrsto obvez, ki jih je obljubila v letu 2006, da bi lahko podprla uveljavljanje avtorskih pravic, kar je tudi eden izmed pogojev za pridružitev WTO.

Ne spreglejte