Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Srdjan Cvjetović

Četrtek,
8. 10. 2015,
13.40

Osveženo pred

5 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Sharp pametni telefon robot Japonska

Četrtek, 8. 10. 2015, 13.40

5 let, 6 mesecev

RoBoHoN: Sharpov križanec med pametnim telefonom, robotom in projektorjem

Srdjan Cvjetović

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Ali ste kdaj pomislili, da bi morda lahko imeli pametni telefon, ki je hkrati tudi mali robotek? Vprašanje je, koliko je to praktično, videti pa je zagotovo zanimivo.

RoBoHoN je videti kot mali robotek na dveh nogah, a je obenem tudi pametni telefon in projektor, pojasnjujejo njegovi snovalci v japonskem tehnološkem podjetju Sharp.

Čeprav misel, da bi med pogovorom na uho prislonili robotka, ki je večji od današnjih običajnih pametnih telefonov, sprva ni vabljiva, ima RoBoHoN nekaj adutov, s katerimi bo poskusil prepričati svoje bodoče lastnike.

Želi biti zvest in koristen uporabnikov najboljši prijatelj

Simpatičnega robotka je ustvaril priznani japonski oblikovalec Tomotaka Takahashi. RoBoHoN meri 20 centimetrov v višino, na hrbtu ima petcentimetrski zaslon, na svojem obrazu pa kamero in projektor. Zna hoditi, govoriti, zaplesati, se povezati z internetom – tudi prek mobilnega omrežja četrte generacije ali povezave WiFi.

Še več, zna prepoznati ljudi po njihovem govoru ali obrazu, ko ve, kdo je njegov sogovornik, pa mu bo prebral njegovo prejeto e-poštno sporočilo, ga obvestil o podrobnostih morebitnih zgrešenih klicev ali mu kako drugače pomagal in dal vedeti, da ga pozna.

Med telefonskim pogovorom, ki ga privzeto izpelje v prostoročnem načinu, se bo celo premikal, kot da bi bil sam ta, ki se pogovarja, ko pogovor zahteva nekoliko več zasebnosti, pa bo svojemu lastniku nežno prišepetaval na uho. Vse to, kot pravijo pri Sharpu, zato, da bi bil RoBoHoN najbližje uresničitvi ideje o pametnem telefonu kot uporabnikovem najboljšem prijatelju.

Večino ukazov sprejme z govorom

A Japonček zna še kaj več kot običajni pametni telefoni. Ukaze sprejema prek že omenjenega zaslona na svojem hrbtu, večino pa lahko razume tudi ob govornih ukazih. Ne le da zna posneti fotografije s fotoaparatom med očmi, že posnete slike in videe lahko prikaže na steni – projektor ima na svojem čelu.

RoBoHoN bo iz Sharpovih razvojnih laboratorijev v javnost prišel predvidoma v prvi polovici prihodnjega leta, a sprva le na Japonskem. Njegova maloprodajna cena za zdaj še ostaja neznana.

Ne spreglejte