Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Srdjan Cvjetović

Torek,
11. 12. 2012,
13.34

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Torek, 11. 12. 2012, 13.34

6 let, 7 mesecev

RibiskeKarte.si: s klikom do ribiške dovolilnice

Srdjan Cvjetović

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
V Sloveniji je 64 ribiških družin, kar pomeni toliko različnih načinov nakupa okoli 700 vrst ribiških dovolilnic. Nič več, pravita Boštjan Lipnik in Martin Korenjak iz družbe Terra Nullius.

RibiskeKarte.si te dni postaja javnosti dostopen delujoč projekt, kar je pomemben mejnik tako za razvijalce v podjetju Terra Nullius kot tudi za podjetniški pospeševalnik Telekoma Slovenije TSstartup. To je namreč prvi od enajstih sodelujočih projektov v prvem terminu TSstartupa, ki je zaživel v javnosti. "V dveh mesecih kot sicer v vsem letu" "TSstartup nam je veliko pomagal, v dveh mesecih se je premaknilo več, kot bi se v vsem letu," nam pove Boštjan Lipnik, eden od snovalcev spletnega mesta in storitve RibiskeKarte.si. "TSstartup nam je omogočil hiter dostop do kakovostnih mentorjev iz Slovenije in Evrope, skrajšal pot do pravih ljudi in uspešnih dogovorov s pomembnimi partnerji, kot sta brezgotovinski plačilni servis Moneta in poslovanje prek kratkih sporočil M:vrata, ter bil tista povezovalna nit, ki nas je ves čas gnala naprej." Do zdaj vsako ribiško društvo povsem po svoje Vse pa se je začelo pred dvema letoma, ko sta se Lipnik in njegov kolega in prav tako ribič Martin Korenjak, dokončno naveličala neobveščenosti, neenotnosti in neurejenosti pri nakupu ribiških dovolilnic na slovenskih rekah in jezerih. Poleg tistih ribičev, ki se načrtno izogibajo nakupu dovolilnic, so neredko bili tudi taki, ki so jih želeli kupiti, a niso vedeli, kako, ali so naleteli na zaprta vrata prodajnega mesta.

"Vsaka ribiška družina ima svoje cene, svoja prodajna mesta, svoje odpiralne čase, kar na javno dostopnih virih najdeš ali tudi ne, poleg tega gremo ribiči na teren, krepko preden marsikatera gostilna ali drugo prodajno mesto odpre svoja vrata," je začetke pobude razkril Korenjak.

Zato RibiskeKarte.si ni zgolj mesto za varne nakupe ribiških dovolilnic, temveč tudi informacijsko središče za ribiče. Ne le za tiste po Sloveniji, temveč tudi za tiste onstran njenih meja, ki radi lovijo v naših vodah, zato bodo vsebine, ki so na spletnem mestu RibiskeKarte.si za zdaj samo v slovenščini, postopoma ponudili predvidoma še v šestih jezikih.

Do konca leta predvidoma tretjina ribiških družin Število sodelujočih ribiških družon se iz tedna v teden veča, zato pričakujejo, da jih bo do konca leta okoli 20. Ne glede na velike razlike v ponudbi – cene dnevnih dovolilnic po državi se gibljejo od 11 do 200(!) evrov – je postopek nakupa enoten in povsem neodvisen od delovnega časa drugih prodajnih kanalov, ki so od ene do druge ribiške družine bistveno drugačni. Plačilo je mogoče s kreditno kartico ali prek mobilnega telefona, zahvaljujoč sistemu Moneta. Več reda na slovenskih vodah "Sistem uvaja red na področje ribiških dovolilnic tudi za ribiške družine, saj ne bo več ponarejenih papirnatih dovolilnic ali dovolilnic brez datuma, ki jih ribiči vpišejo le, če jih zasačijo čuvaji, prav tako pa se bistveno okrepi izpostavljenost in prepoznavnost slovenskega turističnega ribolova tudi zunaj države," je prepričan Lipnik. Na spletnem mestu so namreč, kjer je le mogoče, poleg osnovnih podatkov o posameznem ribolovnem območju (revirju) tudi za ribiče pomembne praktične informacije, kot so vremenska napoved, stanje vode, število prodanih kart za posamezen dan in revir, komentarji ribičev, trofejne slike in prikaz aktualnih posnetkov spletnih kamer. "Poudarek je zdaj na Sloveniji, a se ne odpovedujemo tujini" Skladnost sistema RibiskeKarte.si s celotnim pravno-zakonodajnim okvirom na področju ribištva in izdaje ribiških dovolilnic v Republiki Sloveniji sta potrdila tudi državni inšpektorat za kmetijstvo, gozdarstvo, hrano in okolje ter pristojno ministrstvo.

Slovenski ribiči zahajajo tudi v vode sosednjih držav, zato smo vprašali, ali razmišljajo o širitvi sodelovanja v tujino, morda še na ribolovna društva hrvaškega Jadrana, pri katerih so slovenski turistični ribiči pogosti kupci dovoljenj. Sistem namreč tehnično ni omejen le na slovenska ribiška društva. Lipnik odgovarja z nasmehom: "Seveda, zakaj pa ne, a zdaj je v prvem planu k sodelovanju pridobiti čim več slovenskih društev, da bomo postali resnično osrednja spletna točka slovenskega turističnega ribolova v veselje in korist tako športnih ribičev kot tudi ribolovnih društev."

Ne spreglejte