Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Srdjan Cvjetović

Ponedeljek,
28. 1. 2013,
11.21

Osveženo pred

7 let, 12 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

parkiranje voznik

Ponedeljek, 28. 1. 2013, 11.21

7 let, 12 mesecev

Registrska oznaka kot naslov za SMS-sporočila

Srdjan Cvjetović

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Ste želeli lastniku nekega avtomobila poslati kratko sporočilo (SMS), pa niste vedeli, na katero številko? Za dostavo s sistemom CurbTXT zadošča, da vidite registrsko oznako na vozilu.

Najbrž se vam je že kdaj zgodilo, da vas je nekdo grdo zaparkiral ravno takrat, ko se vam je nepopisno mudilo, a niste vedeli, kako bi priklicali lastnika. Morda ste kdaj celo želeli soseda opozoriti, da so redarji prav zdaj pod vašim blokom in preverjajo, ali so lastniki tam parkiranih vozil nahranili bližnji parkomat s kovanci, morda je celo pozabil ugasniti luči in se akumulator prazni – a, glej ga zlomka, vsak dan ga srečujete, pa nimate njegove telefonske številke. Domislica iz San Francisca S takšnimi in še številnimi drugimi situacijami, ko je nekdo želel – ali celo nujno rabil – stopiti v stik z lastnikom nekega vozila, so se srečali tudi v San Franciscu, še enem od velemest, kjer je najti primerno parkirno mesto v pravem trenutku pogosto primerljivo (večjemu) loterijskemu zadetku.

Zato so trije tamkajšnji domačini ustvarili preprost, a učinkovit sistem sporočanja, kjer je za naslavljanje kratkega sporočila popolnoma dovolj poznati registrsko oznako vozila, ki je, seveda, razvidna iz tablice. Sodelujoči lastniki vozil registrirajo registrsko oznako svojega vozila in pripadajočo številko mobilnega telefona v sistemu CurbTXT, ob tem prejmejo še identifikacijsko nalepko za vetrobransko steklo, s katero sporočajo, da so dosegljivi prek registrske oznake svojega vozila. Pošilja lahko vsak Sporočilo udeležencem sistema CurbTXT lahko pošlje katerikoli uporabnik mobilnega telefona, saj za pošiljanje sporočil predhodna registracija ni potrebna. Morebitno zaskrbljeni glede varovanja zasebnosti lahko mirno spijo naprej, saj prejemnik sporočila ne bo prejel mobilne številke pošiljatelja, temveč le vsebino sporočila (če pa pošiljatelj pričakuje odziv oziroma stik, mora svoje podatke pripisati v sporočilu). Vsa sporočila uporabnikom sistema CurbTXT se namreč pošiljajo na enotno številko, pomembno pa je, da se vsebina sporočila začne z registrsko označbo prejemnika, saj bo tako sistem pravilno usmeril sporočilo do prave osebe.

Zaščiteni so tudi prejemniki – zagotovo se bo našel kakšen pavliha, ki bo pošiljal lažna sporočila, a prejemniki lahko potem dodajo takšne številke na seznam tistih, katerih sporočila CurbTXT ne bo posredoval. Še v povojih CurbTXT je za zdaj še vedno bolj na ravni prototipa, saj število posredovanih sporočil od začetka delovanja pred nekaj meseci še vedno nima več kot trištevilčnih mest. Snovalci se dobro zavedajo, da bo uspeh sistema odvisen od števila uporabnikov, zato se zelo trudijo, da bi ga čim prej povečali. Pravijo, da so pri tem uspešni, ker je uporabnikom videti zanimiv in koristen, pogovarjajo pa se tudi, da bi k sodelovanju pritegnili tudi mestne oblasti.

Ne spreglejte