Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Matic Tomšič

Ponedeljek,
23. 1. 2017,
9.48

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,58

Natisni članek

Samsung Samsung Galaxy Note 7 pametni telefon

Ponedeljek, 23. 1. 2017, 9.48

6 let, 6 mesecev

Razkrito, kaj je povzročilo eno od največjih afer leta 2016

Matic Tomšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,58
Samsung Galaxy Note7 | Foto Reuters

Foto: Reuters

Južnokorejski proizvajalec elektronike Samsung je razkril, da sta krivca za lanske samovžige in eksplozije pametnega telefona Galaxy Note 7, ki so ga oktobra umaknili iz prodaje, pomanjkljiv razvoj baterije in naglica, da bi telefon čim prej spravili do uporabnikov.

Obnovimo najprej na kratko znanje o aferi Galaxy Note 7, ki je ob letnici 2016 v Samsungovem dnevniku pustila veliko črno piko.

Samsung je pametni telefon izdal 19. avgusta lani, že v enem tednu po začetku prodaje pa so se pojavile prve pritožbe uporabnikov zaradi samovžigov naprave.

Eden od pametnih telefonov Samsung Galaxy Note 7, ki jih je doletela goreča usoda. Foto: The Verge | Foto: Eden od pametnih telefonov Samsung Galaxy Note 7, ki jih je doletela goreča usoda. Foto: The Verge

Ko je postalo jasno, da ne gre za nekaj osamljenih incidentov, je Samsung 2. septembra pametne telefone Galaxy Note 7 vpoklical in kupcem v nekaj tednih ponudil domnevno popravljene zamenjave.

Tudi nadomestni telefoni so povzročali iste nevarne težave, zato je Samsung 10. oktobra pametni telefon nehal prodajati, uporabnike prosil, naj telefone prinesejo nazaj in jim vrnil denar oziroma ga zamenjal s telefonom Galaxy S7. 

Samsung Galaxy Note 7 je bil do afere s samovžigi eden najbolje ocenjenih pametnih telefonov leta 2016. | Foto: Reuters Samsung Galaxy Note 7 je bil do afere s samovžigi eden najbolje ocenjenih pametnih telefonov leta 2016. Foto: Reuters

Iz poročila o preiskavi incidenta, ki ga je Samsung izdal v nedeljo zvečer, je razvidno, da sta samovžige pametnega telefona Galaxy Note 7 pred zamenjavo z nadomestnimi modeli in po njej povzročali dve ločeni težavi, piše medij Business Insider.

Samsung priznal: Bili smo premalo natančni, pa tudi mudilo se je

Prva serija pametnih telefonov je trpela zaradi preslabo zasnovane baterije, priznava Samsung. Bila je prevelika za ohišje naprave. Baterija, natančneje litij-ionski akumulator, se med delovanjem segreje in malce razširi. Pri Notu 7 ni imela prostora za širitev, zato se je zaradi povečanja notranjega tlaka v nekaterih primerih segrela preveč in počila.

Drugo, nadomestno serijo telefonov Galaxy Note 7, je pogubila naglica. Samsung je namreč zelo hitel, da bi kupcem čim prej ponudil zamenjave. Te so napajale baterije drugega proizvajalca, a so imele serijsko napako, ki je prav tako povzročila pregrevanje in občasno izzvala ognjene zublje.

Pri Samsungu pravijo, da so se iz incidenta veliko naučili. V proizvodnji lastnih baterij so uvedli osemstopenjski režim preverjanja njihove kakovosti, s katerim želijo zagotoviti, da se podoben scenarij ne ponovi več. | Foto: Reuters Pri Samsungu pravijo, da so se iz incidenta veliko naučili. V proizvodnji lastnih baterij so uvedli osemstopenjski režim preverjanja njihove kakovosti, s katerim želijo zagotoviti, da se podoben scenarij ne ponovi več. Foto: Reuters

Ne spreglejte