SiolNET. Digisvet Novice
3

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Raziskava: Spletni napadi vse pogosteje orodje vohunov

3

termometer

 | Foto:
Število hekerskih vdorov, s katerimi vohunske skupine in vlade zbirajo podatke, strmo narašča, ugotavlja podjetje Verizon. Najhitreje se povečuje število napadov iz Vzhodne Evrope.

Za 49 odstotkov spletnih napadov, ki so jih leta 2013 zaznali v družbi Verizon Communications Inc., so odgovorne vlade ter zasebne obveščevalne skupine iz Kitajske in drugih vzhodnoazijskih držav. Kar 21 odstotkov jih je prišlo iz vzhodnoevropskih držav, predvsem rusko govorečih, je pokazala Verizonova letna raziskava Data Breach Investigation. Število napadov, ki izvirajo iz tega dela sveta, se tudi najhitreje povečuje.

Omenjeni dve območji sta bili daleč najdejavnejši, več kot polovico vseh podatkov pa so hekerji zbrali o žrtvah v ZDA. Okoli četrtine vseh lani zaznanih napadov sicer ni bilo mogoče pripisati napadalcem iz ene same države, so pojasnili avtorji raziskave.

Napadov vse več, večinoma odgovorne vlade Število vohunskih incidentov se je v primerjavi z letom 2012 potrojilo na 511. Večino tega povečanja avtorji raziskave pripisujejo novim virom podatkov, a poudarjajo, da število spletnih vohunskih napadov vseeno raste.

Za veliko večino vohunskih napadov naj bi stale vlade, 11 odstotkov pa naj bi jih izpeljale organizirane kriminalne skupine, so sporočili Verizonovi strokovnjaki. Podatke naj bi nato prodajale vladam in poslovnim tekmecem žrtev.

Edino področje, kjer lahko poročajo o napredku, so napadi na spletne trgovce. Teh naj bi bilo namreč lani kljub novim virom podatkov manj kot prejšnja leta, ugotavlja Verizon. "Mediji takšne napade napihnejo, a v resnici so tarče napadov največkrat posamezniki ter majhna in srednje velika podjetja," so zapisali v poročilu.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin