Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Matic Tomšič

Petek,
20. 6. 2014,
14.25

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

pametni telefoni Matic Tomšič

Petek, 20. 6. 2014, 14.25

8 let

Razbijamo mite o polnjenju telefonskih baterij

Matic Tomšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Je treba baterijo izprazniti do konca ali jo lahko začnemo polniti prej? Ali telefona med polnjenjem baterije res ne smemo uporabljati? Ga brezimni polnilec z eBaya lahko uniči? Kaj je res in kaj ne?

Litij-ionske baterije, ki jih najdemo v večini pametnih telefonov in tabličnih računalnikov, so z vsako generacijo naprav prostornejše in trpežnejše, saj z lahkoto preživijo tudi do pet let nenehne uporabe. Razvoj je poenostavil tudi ponovno polnjenje, saj so novodobne litij-ionske baterije na priklapljanje in izklapljanje napajalnega kabla občutljive precej manj kot nikelj-kadmijeve iz antičnih časov mobilne telefonije. Med uporabniki pametnih telefonov sicer še vedno krožijo številne (napisane in nenapisane) zapovedi, ki tako zelo preprost postopek, kot je polnjenje baterije, zapletajo do onemoglosti. Katere tovrstne "nasvete" je torej bolje preprosto preslišati ter prihraniti nekaj časa in živcev?

Mit številka ena: Polnjenje novega telefona pred prvo uporabo Neučakanost po nakupu novega telefona, ki ga je treba po besedah gospodične v butiku telekomunikacijskega operaterja pred prvo uporabo napolniti do konca, pozna vsak. Na srečo se ji je mogoče izogniti, saj so litij-ionske baterije v pametnih telefonih praktično vseh velikih proizvajalcev privzeto napolnjene vsaj do 40 odstotkov kapacitete, kar pomeni, da jih lahko začnemo uporabljati takoj.

To je dober pokazatelj stanja domnevno novih baterij – če kupite zapečaten telefon, baterija pa je skoraj prazna, ga odnesite nazaj.

Mit številka dve: Napajalnega kabla ne smemo odklopiti, dokler baterija ni povsem polna Delno polnjenje litij-ionskih baterij na njihovo življenjsko dobo nima prav nobenega vpliva. Življenjske dobe ne skrajšujejo vzorci polnjenja in praznjenja tako kot pri zastarelih nikelj-kadmijevih baterij, temveč število vseh napajalnih ciklov in morebitna izpostavljenost vročini.

Strokovnjaki sicer priporočajo polnjenje v krajših intervalih, s katerimi napolnjenost držimo v optimalnem rangu, ki je med 40 in 80 odstotki maksimalne kapacitete.

Mit številka tri: Telefona med polnjenjem ni priporočljivo uporabljati Če je naprava priklopljena na originalni napajalnik, pravega razloga za skrb ni.

Mit, zaradi katerega bi nekateri paranoični uporabniki svoj telefon med polnjenjem najraje postavili za neprebojno steklo, je nastal zaradi strahu pred morebitnim samovžigom ali celo eksplozijo pametnega telefona. Ta naj bi nastala zaradi igračkanja z njim med tem, ko je bil vanj vtaknjen napajalni kabel.

Zadeva sicer ima podlago, saj se je na Kitajskem in v ZDA že zgodilo, da je baterije telefonov iPhone 4 med polnjenjem preprosto razneslo. Njihovi lastniki sicer v nobenem primeru niso uporabljali originalnega Applovega polnilca.

Ko smo že pri polnilcih … mit številka štiri: lahko brezimni polnilci res uničijo telefon? Neoriginalni napajalniki priznanih proizvajalcev, kot sta Belkin in Trust, lahko popolnoma brez težav nadomestijo pokvarjene ali izgubljene izvirne polnilce. Ne zaupajte pa ponaredkom, ki jih je mogoče za poldrugi evro kupiti na eBayu in v številnih kitajskih spletnih trgovinah, kot je Aliexpress.

Mit številka pet: Celonočno polnjenje lahko uniči baterijo Sodobni telefoni ne nosijo zaman pridevnika "pametni" – ko je baterija polna, se napajanje, čeprav bo kabel priklopljen še nekaj ur, prekine in pika. To seveda ne pomeni, da je treba telefon do konca polniti vsako noč – kot smo omenili že pri mitu številka dve, je idealna napolnjenost za dolgotrajno in optimalno delovanje baterije med 40 in 80 odstotki.

Mit številka šest: Baterijo je treba pred ponovnim polnjenjem izprazniti do konca Če pogosto dopustite, da vas pametni telefon zaradi shiranosti z nenehnim opozarjanjem in kazanjem rdečega pokazatelja stanja napolnjenosti dobesedno prosi za napajalni kabel, lahko njegova litij-ionska baterija čez čas postane nestabilna in nezanesljiva.

Ker imajo baterije, ki jih v svoje telefone vgrajujejo Apple, Samsung in HTC, omejeno število napajalnih ciklov, enega izgubimo ob vsakem popolnem izpraznjenju. Znova velja – baterijo polnite v krajših intervalih, pokazatelj stanja pa poskusite ves čas držati "v zelenem".

Ne spreglejte