Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Matic Tomšič

Petek,
16. 10. 2015,
15.12

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Intel Microsoft Dell Lenovo Matic Tomšič

Petek, 16. 10. 2015, 15.12

6 let, 6 mesecev

Računalniški velikani združeni v boju za prevlado na trgu

Matic Tomšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Kot vojske Srednjega sveta v eni od Tolkienovih fantazijski pripovedi so se v oglasni kampanji združili HP, Dell, Lenovo, Microsoft in Intel ter mobilni industriji napovedali boj za potrošnike.

Od leta 2010, ko je Apple predstavil iPad in uporabnikom pokazal, da lahko tablica pri večini opravil nadomesti osebni računalnik, prodaja teh vztrajno pada (vir: Statista.com). iPad in njegovi brezštevilni kloni, pa tudi vse bolj zmogljivi in vsestranski pametni telefoni, so prodajo osebnih računalnikov najhuje prizadeli leta 2014, ko je dosegla najnižjo točko v zadnjem desetletju. Projekcija Statiste za letos in prihodnja štiri leta je, kar zadeva namizne računalnike (prenosnikom kaže malce bolje), še slabša.

A ni nujno, da bo tako. Skupina nekaterih največjih proizvajalcev osebnih računalnikov je odločena, da znova prevzame primat potrošniškega računalništva.

Računalniški konkordat Proizvajalci Dell, Hewlett Packard in Lenovo so se spajdašili z Intelom, ki računalnike opremlja s procesorji Core šeste generacije, in Microsoftom ter njegovim operacijskim sistemom Windows 10.

Skupaj so zagnali oglasno kampanjo PC Does What!?, s katero želijo funkcije sodobnih namiznih in prenosnih računalnikov približati uporabnikom, ki še vedno vztrajajo pri štiri, pet, šest let starih napravah, in jih prepričati v nakup novih. Glede na raziskavo, ki jo je opravil Intel, na nadgradnjo čaka 500 milijonov takšnih računalnikov.

Presenečeni nad računalniki, ki zdrsnejo pod vrati, predvajajo posnetke in poganjajo igre Srž oglasne kampanje PC Does What!? (Računalnik zmore kaj!?) je predstavitev sodobnih funkcij današnjih osebnih računalnikov, s katerimi uporabniki starejših modelov morda še niso seznanjeni.

V 15-sekundnih oglasih, ki jih bodo do 30. novembra predvajali predvsem na televizijskih kanalih v ZDA, ljudje tako malce pretirano nejeverno strmijo ob prenosnikih, ki se obrnejo za 360 stopinj in zdrsnejo pod vrati, pa tudi ob predvajanju videa, poganjanju iger, uporabi računalnika za navigacijo. Ob tem vsakič izustijo geslo oglasne kampanje: "PC does whaaaaat!?"

Cilj je dokazati, da trg osebnih računalnikov ne umira Pet sodelujočih podjetij kampanje PC Does What!? ne organizira le zaradi izboljšanja lastnih prodajnih številk, je po poročanju spletne strani PC World povedal Chris Capossela, glavni oglaševalski guru pri Microsoftu. Dokazati želijo tudi, da so osebni računalniki še vedno temelj sodobnega tehnološkega trga. Po mnenju Capossele pa je to nekaj, na kar so potrošniki v zadnjih letih pozabili.

Ne spreglejte