Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Srdjan Cvjetović

Petek,
16. 11. 2012,
14.28

Osveženo pred

7 let, 12 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Windows Microsoft okna

Petek, 16. 11. 2012, 14.28

7 let, 12 mesecev

Prva uradna slovenska predstavitev Windows 8

Srdjan Cvjetović

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Slovenski Microsoft je poleg samega operacijskega sistema predstavil tudi pester nabor naprav (predvsem drugih proizvajalcev), ki uporabljajo nov operacijski sistem.

Operacijski sistem Windows 8 bo nameščen na namizne računalnike, tudi take z zaslonom na dotik, prenosnike, tablice in mobilne telefone, ki so že ali bodo kmalu prispeli na police slovenskih trgovin, so povedali pri slovenski podružnici Microsofta. En operacijski sistem za veliko različnih naprav v vseh cenovnih razredih bo po njihovi oceni pomenilo poenotenje uporabniške izkušnje, pomembne prednosti novega operacijskega sistema pa so po njihovih besedah tudi bistveno racionalnejša poraba energije, kar pomeni daljši časi med priklopi na vtičnico, veliko krajši zagonski časi, ki bodo velikokrat že znotraj desetih sekund, in popolna lokalizacija na vseh napravah. Windows RT za tablice s procesorji ARM Poleg operacijskega sistema Windows 8 so predstavili tudi operacijski sistem Windows RT, ki ima enako zasnovo kot "osmica". Windows RT ni na voljo samostojno, temveč je izključno prednameščen na tabličnih računalnikih s procesorji ARM, ki omogočajo razvoj zelo tankih in lahkih naprav z dolgim trajanjem baterije. Ta operacijski sistem sicer ne omogoča uporabniškega nameščanja aplikacij, temveč le tistih iz Trgovine Windows, zato so v programsko postavitev vključili tudi pisarniški paket Microsoft Office Home & Student 2013 RT z različicami programov Word, Excel, PowerPoint in OneNote, ki so prilagojene zaslonom na dotik.

V Trgovini Windows tudi slovenske aplikacije Pri Microsoftu izpostavljajo tudi Trgovino Windows z aplikacijami za računalnike Windows 8 in Windows RT, ki so jo za Slovenijo odprli konec prejšnjega meseca. Med vedno večjim številom aplikacij, zdaj jih je okoli osem tisoč, so tudi tiste slovenskih avtorjev, ki so imeli prejšnji teden še eno spodbudo za svoje delo: prejšnji petek in soboto sta v Ljubljani in Mariboru potekala prva "hackathona", kjer so se domači razvijalci lahko pomerili v neprekinjenem 24-urnem razvoju aplikacij.

Ne spreglejte