Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Srdjan Cvjetović

Četrtek,
11. 4. 2013,
15.14

Osveženo pred

2 leti, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Elektro Celje aplikacija Android iOS

Četrtek, 11. 4. 2013, 15.14

2 leti, 7 mesecev

Prva slovenska aplikacija za učinkovito upravljanje električne energije

Srdjan Cvjetović

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Vse prednosti brezplačne mobilne aplikacije lahko izkoristijo odjemalci električne energije pri družbi Elektro Celje Energija (ECE). Nekatere funkcionalnosti dostopne vsem.

"Na prste ene roke lahko preštejemo trgovce z električno energijo, ki svojim gospodinjskim odjemalcem omogočajo popoln nadzor svoje porabe prek pametnih mobilnih telefonov," je ob predstavitvi povedal direktor družbe Elektro Celje Energija Mitja Terče.

Aplikacija ECE mobil, ki je dostopna uporabnikom pametnih telefonov z operacijskima sistemoma Android in Apple iOS, odjemalcem Elektra Celje Energija omogoča vpogled v pogodbo o dobavi električne energije, saldakontno kartico in stanje števcev, vključno z možnostjo sporočanja stanja števcev. "Aplikacija je naravnost idealna za stanodajalce, ker lahko tako v vsakem trenutku preverijo, ali njihovi najemniki sporočajo stanje števcev in plačujejo svoje položnice," je ponazoril Terče.

Pomaga tudi najti potratneža Aplikacija omogoča tudi spremembo paketa za oskrbo z električno energijo, za lažjo odločitev omogoča primerjalne izračune med različnimi paketi. Ena od funkcij, ki ne zahteva pogodbe s celjskim trgovcem z električno energijo, so izračuni stroškov porabe posameznih naprav, kar prav tako lahko pomaga k smotrni rabi energije in iskanju tistih naprav, ki najhitreje obračajo števce elektrike.

Večji del računa za elektriko ne izvira iz porabe "Na povprečnem računu slovenskega gospodinjstva za elektriko je cena same elektrike le približno ena tretjina, preostali dve tretjini pa so razni prispevki, ki jih mi kot trgovec nakažemo naprej, še preden nam jih uporabniki poravnavajo," je pojasnil Terče in ob tem opozoril na nedavne podražitve teh postavk zaradi obnovljivih virov: "Nismo proti obnovljivim virom, a se je tega treba lotiti pametno, ne z nespametnimi podražitvami."

Med funkcijami aplikacije ECE mobil, ki so dostopne vsem uporabnikom, je poleg svetovalnih orodij za učinkovitejšo rabo energije tudi seznam vseh električnih napajalnih postaj za avtomobile v Sloveniji – in na tem seznamu je od danes tudi tista v Celju pred stavbo podjetja Elektro Celje in njegove hčerinske družbe Elektro Celje Energija.

Za Android je že, za Apple pa tik pred zdajci Izvedba aplikacije za operacijski sistem Android je že na voljo za brezplačen prenos v trgovini Google Play, različico za Apple iOS pa pričakujejo v trgovini Apple App Store, ko bodo pri Applu končali nekoliko dolgotrajnejše postopke certifikacije aplikacije. Terče pričakuje, da bo že v kratkem okoli 90 odstotkov od 150 tisoč slovenskih gospodinjstev, ki jih oskrbujejo z električno energijo, imelo vsaj enega družinskega člana s pametnim mobilnim telefonom, a je glede ocen o razširjenosti aplikacije čez eno leto, kot pravi, previdno optimističen: "Pričakujemo, da bo v enem letu aplikacijo uporabljalo deset odstotkov naših gospodinjskih odjemalcev." V prihodnje bodo aplikacijo nadgradili tudi z drugimi funkcijami in možnostmi. Ali tudi z možnostjo plačevanja? "Odvisno od dogovorov z lastniki plačilnih instrumentov," odgovarja Terče: "Trenutno imamo po posameznem mesečnem računu za gospodinjstvo samo okoli 84 centov zaslužka in ne moremo si privoščiti, da nam večji del tega vzamejo nadomestila za nove načine plačevanja."

Ne spreglejte