Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Matic Tomšič

Petek,
13. 2. 2015,
15.41

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Silicijeva dolina startup Matic Tomšič

Petek, 13. 2. 2015, 15.41

8 let

Programerji namesto v Silicijevo dolino na Silicijevo plažo

Matic Tomšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Svetovno znana dela kalifornijske metropole Los Angeles, plaža Venice in okrožje Santa Monica, sta postala eno največjih tehnoloških središč na svetu, ki se imenuje tudi Silicijeva plaža.

Ime Silicijeva plaža (ali Sillicon Beach po angleško) se je oprijelo hitro rastoče populacije računalniških inženirjev, programerjev, podjetnikov, tehnoloških trgovcev in start-upov v nekaterih obalnih okrožjih Los Angelesa, največjega mesta Kalifornije. Gre seveda tudi za besedno igro s Silicijevo dolino, območje v severni Kaliforniji, ki že nekaj desetletij velja za največji in najpomembnejši inkubator tehnološkega ter znanstvenega napredka na svetu.

A "Plaža" je na dobri poti, da doseže, morda celo preseže, vpliv domovanja Appla, Facebooka, eBaya, Electronic Artsa in drugih gigantov digitalne dobe na tehnološke inovacije in ameriško ter svetovno gospodarstvo. Po raziskavi organizacije Startup Compass je Silicijeva plaža namreč tretje največje tehnološko vozlišče na svetu, takoj za Silicijevo dolino in njeno izraelsko ustreznico Sillicon Wadi v Tel Avivu.

"Bi raje delali ob morju ali v dolini?" Los Angeles, drugo največje mesto v ZDA (pred LA je le New York), je ena od vodilnih svetovnih metropol na področju financ, mode in zabavne industrije, velja pa tudi za eno od prestolnic tveganega kapitala. Prav zaradi losangeleških investitorjev, ki zelo radi vlagajo v obetavne projekte, je v okrožjih Venice Beach (plaža Venice), Santa Monica in Playa Vista v zadnjih letih pisarniško domovanje našlo več kot 500 start-upov. "Bi raje delali ob morju ali v dolini?" je vprašanje, ki ga iskalcem zaposlitve v tehnološkem sektorju zastavi Ian Siegel, direktor podjetja ZipRecruiter, ki ima sedež v Los Angelesu. Ko ga je ustanovil, so njegove storitve sprva iskali tisti, ki so v Silicijevi dolini naleteli na zavrnitev, pravi. Zdaj se nadobudni programerji z dobrimi idejami najprej obrnejo nanj, saj želijo med delom opazovati vrvež na obali.

V obalnem predelu Los Angelesa, ki je eno najbolj obiskanih delov velemesta in turistična ikona (sploh Venice Beach), je svoje podružnice v zadnjem desetletju sicer odprlo tudi nekaj največjih ameriških tehnoloških korporacij, kot sta Google in Yahoo.

S tehnološkim napredkom na Silicijevi plaži rastejo tudi cene najemnin Zviševanje koncentracije tehnoloških umov ob losangeleški obali ni brez minusov. Ameriški mediji namreč poročajo o drastičnem zvišanju cen najemnin za stanovanjske in poslovne prostore v Santa Monici in Venice Beachu. Povpraševanje je konkretno preseglo ponudbo, to pa so izkoristili lastniki nepremičnin, (sploh tistih na najbolj premijskih lokacijah, kot je promenada na plaži Venice) in zvišali najemnine.

Težavo naj bi s pomočjo iz mestne blagajne že poskusil reševati župan Los Angelesa Eric Garcetti, sicer velik podpornik tehnološkega napredka. Med svojim govorom ob zmagi na volitvah za župana Los Angelesa maja 2013 je namreč obljubil, da bo storil vse, kar je v njegovi moči, da Los Angeles postane svetovna tehnološka prestolnica, in Silicijevi dolini napovedal "vojno".

Ne spreglejte