SiolNET. Digisvet Novice
0,00

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Prizor, ki je zmedel internet: kako se lahko to dogaja z vodo? #video

0,00

termometer

Mačka, voda
Da si muca beli glavo s tem, v katero smer potujejo vodne kaplje, je malo verjetno - precej bolj mogoče je, da jo, podobno kot mnogo drugih mačk, zelo zanima tok vode. Foto: Instagram / Posnetek zaslona

Nekaj znanih profilov na družbenih omrežjih je v preteklih dneh delilo videoposnetka začudenih mačk, ki sta zaposleni z vodnimi kapljami, te pa v posebni napravi namesto navzdol potujejo navzgor. Videoposnetka si je ogledalo več milijonov ljudi, številni pa se sprašujejo, kako je to sploh mogoče. V resnici gre za zvito optično iluzijo.

Muca, najdena, Danska Novice Na severu Evrope našli zavrženo muco iz Slovenije

Na videoposnetkih, ki so jih med svoje milijone sledilcev med drugim delili svetovni znani zabavljaški spletni mediji LADbible, 9GAG in meowed, postali pa so tudi hit na največjem spletnem forumu Reddit, se mački čudita vodnim kapljam, ki počasi potujejo navzgor.

Naprava v obeh videoposnetkih, v kateri se na nenavaden način giblje voda, je hongkonški čistilec zraka Magic Air Purifier, ki je bil pred časom prav zaradi dodane vrednosti v obliki vode, ki se upira gravitaciji, manjša uspešnica na platformi za množično financiranje Kickstarter. 

Marko Grgurovič Posel danes Kmalu bo šlo zares: obetavni projekt Slovenca gre na največji svetovni oder

A voda v čistilcu zraka v resnici po kapljah ne teče navzgor, temveč gre za optično iluzijo oziroma prevaro, ki jo je mogoče ustvariti s hitro utripajočimi žarnicami in vodno črpalko, ki delujeta v sožitju.

Vodna črpalka iz zgornjega v spodnji del naprave pošilja kaplje v natanko določenih časovnih intervalih, pulz svetlobe pa vsako naslednjo padajočo kapljo osvetli, še preden ta med padanjem doseže položaj prejšnje kaplje.

Vsaka nova kaplja je zato osvetljena malce višje kot prejšnja, zaradi česar se zdi, da kaplje potujejo navzgor. Če sta črpalka in utripajoča luč povsem usklajeni, je celo videti, kot da kaplje mirujejo. 

Dokaz, da voda pri tovrstnih napravah ne krši fizikalnih zakonitosti, temveč v resnici teče navzdol:

Morda vas bo zanimalo tudi:

Letalo Digisvet Videti je kot čudež: letalo v zrak, propelerji pa pri miru. Kako? Distracted boyfriend Digisvet Prizor iz Madžarske zabava internet: ali sploh vedo, koga so dali na panoje? Vesoljci, Žalec Digisvet Na tisoče Slovencev navdušil nenavaden dogodek v Žalcu, svarilo policije cedevita Trendi Mojstra, ki se jima smeji ves Balkan: kako se pije cedevita? #video Most Poljska Digisvet Med obnovo znanega mostu naleteli na izjemen zaklad Udarec Digisvet Mojstrsko prestrežen zahrbten udarec je postal prava senzacija Mr. Bean, Rowan Atkinson Digisvet Kaj je v ozadju novice, da je umrl legendarni Mr. Bean Bazen, digizgodba Digisvet Kopališče blizu Slovenije ima bazen, kot ga ni nikjer drugje na svetu

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin