SiolNET. Digisvet Novice
3,32

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Prizor, ki je šokiral dvigalce uteži: "Skrajno nevarno početje"

3,32

termometer

V zadnjem tednu je več milijonov ogledov zbral videoposnetek incidenta v fitnes centru, med katerim je eden od članov fizično napadel drugega, ker naj bi med izvajanjem vaje preglasno spuščal uteži. Videoposnetek je nekaj dni po prvi objavi še vedno najbolj vroča tema debat v mednarodni skupnosti navdušencev nad dvigovanjem uteži, ta je proti nasilnežu in fitnesu organizirala pravi križarski pohod. 

Incident se je zgodil 2. avgusta v fitnes centru Buzzfit Gym v kanadskem velemestu Montreal. Devetnajstletni Charles Lalonde je s približno 160-kilogramsko obremenitvijo izvajal vajo, imenovano mrtvi dvig, in snemal potek vaje, da bi izvedbo pozneje pokazal svojemu trenerju. 

Tik pred šesto ponovitvijo vaje je do Lalondeja pristopil drugi, starejši član fitnesa, in mu z rokami nakazal, da naj preneha. Ker ga Lalonde zaradi osredotočenosti na vajo in uporabe slušalk ni videl in slišal, je dvigovanje uteži nadaljeval.

Moški mu je nato stopil na utežni drog oziroma palico, mu jo izbil iz rok in ga ob tem še brcnil v mednožje. Nato je začel vpiti na Lalondeja, naj se pobere iz fitnesa, in ga nekajkrat celo odrinil. 

Nasilnež ni vedel, s kom ima opravka

Dogodek v fitnesu Buzzfit Gym bi morda celo ostal neopažen, če trener, za katerega je Lalonde snemal izvedbo mrtvega dviga, ne bi bil Pete Rubish, eno od najbolj prepoznavnih imen v mednarodni skupnosti troboja moči oziroma tako imenovanega powerliftinga, tekmovalne športne panoge, ki jo sestavljajo počep, potisk s prsi in mrtvi dvig. 

Katja Babič Sportal Katja Babič, lepotica, ki dviguje kot zver

Rubish je Lalondejev posnetek delil na svojem profilu na spletni strani YouTube, kjer je v enem tednu zbral skoraj štiri milijone ogledov, delili pa so ga skoraj tudi vsi znani profili na družbenem omrežju Instagram s področja fitnesa in dvigovanja uteži. Na dogodek so se ali s vzpodbudnimi besedami za Charlesa ali z lastnimi objavami na to temo odzvale tudi številne legende spletne skupnosti ljubiteljev premikanja železa.

 

Teen attacked for deadlifting in the gym. Props to the teen for not escalating to a fist fight and getting messy. If you can, walking away from a situation like this is always better than escalating and getting into a violent fight. • • CLICK LINK IN BIO FOR 19.99 TRAINING PROGRAMS! ______________________________________________________________________________ Tap the dots in my profile to turn on my POST NOTIFICATION. @mhpstrongusa #teammhp #maxhp #maxperformance #mhpstrong Email me at liftlikelarrywheels@gmail.com for customized 1-1 online coaching! Lj Visit Larrywheels.co for 6 different training programs! Use code LARRY10 15% off @ironrebel Use code “wheels” for 15% off any @alphaclothing purchase @pioneer_fit @davidmotiv #grimreaperpump #excuseme squat #bench #deadlift #liftlikelarry #apemanstrong #ironrebel #motivNY #igfitness #fitness #powerbuilder #insane #bodybuilding #hebalife

A post shared by Larry (@larrywheels) on

"Skrajno neodgovorno in nevarno početje"

Nasilnež bi najstnika pri tem, ko mu je iz rok brcnil palico, lahko tudi zelo hudo poškodoval, se je za Siol.net strinjal Urban Mur, tekmovalec v troboju moči in predsednik Powerlifting zveze Slovenije.

"Mrtvi dvig je kompleksna vaja, pri kateri že najmanjša nepozornost ali napaka dvigalca lahko vodi do izgube nadzora in ravnotežja ter povzroči mišične poškodbe ali v najslabšem primeru celo poškodbe hrbtenice. Početje na posnetku je skrajno neodgovorno in nevarno, v tem primeru še toliko bolj, ker se dviguje breme blizu maksimalnega. Takrat so obremenitve za telo največje in ker je dvigalec uporabljal paščke za lažje držanje palice, bi ga lahko utež potegnila za seboj," je pojasnil Mur. 

Mur je še poudaril pomembnost mrtvega dviga, vaje, ki jo na videoposnetku izvaja 19-letni Charles Lalonde: "Gre za vajo, ki je sestavni del treningov mnogih športnih panog, ne le športov moči. Izvajanje mrtvega dviga bi moralo biti dovoljeno, omogočeno in celo zaželeno v vsaki ustanovi, ki se ponaša z nazivom fitnes ali športni center." | Foto: Thinkstock Mur je še poudaril pomembnost mrtvega dviga, vaje, ki jo na videoposnetku izvaja 19-letni Charles Lalonde: "Gre za vajo, ki je sestavni del treningov mnogih športnih panog, ne le športov moči. Izvajanje mrtvega dviga bi moralo biti dovoljeno, omogočeno in celo zaželeno v vsaki ustanovi, ki se ponaša z nazivom fitnes ali športni center." Foto: Thinkstock

Obračunavanje z 19-letnikom bo drago plačal, tudi fitnes si je z medlim odzivom na incident naredil medvedjo uslugo

Ne le, da namerava Charles Lalonde moškega, ki sicer ni bil eden od zaposlenih v fitnes centru Buzzfit Gym, tožiti, še na strožjo kazen so nasilneža obsodili na spletu.

Proti njemu so namreč sprožili pravi križarski pohod, zaradi česar je s spleta izbrisal vse svoje profile na družbenih omrežjih. Bil je tudi tarča številnih groženj, tudi z nasiljem, v prihodnosti pa bo morda tudi težko našel kraj, kjer bi lahko treniral, saj se na spletu pojavljajo pozivi kanadskim fitnes centrom, naj mu prepovedo vstop. 

Po neuradnih informacijah naj bi bil nasilnež Kanadčan Jean-Phillipe Bernard.  | Foto: zajem zaslona Po neuradnih informacijah naj bi bil nasilnež Kanadčan Jean-Phillipe Bernard.  Foto: zajem zaslona

Nič manj neusmiljen ni bil splet do fitnes centra Buzzfit Gym, kjer se je incident zgodil. Na Facebooku številni uporabniki druge pozivajo k bojkotu fitnesa, pod vsemi objavami Buzzfit Gym pa je mogoče najti celo goro komentarjev, ki omenjajo "brcanje v palico in mednožje članov fitnesa":

"Naredil sem vam nov logotip." "Ali vaši zaposleni tako ravnajo tudi s svojimi otroki?" "Karta je 10 dolarjev na mesec - ali za to brco dobim jaz ali lahko jaz brcnem koga drugega?" "Ali brca v mednožje spada pod letno članarino ali jo je treba doplačati?" | Foto: Matic Tomšič / Posnetek zaslona "Naredil sem vam nov logotip." "Ali vaši zaposleni tako ravnajo tudi s svojimi otroki?" "Karta je 10 dolarjev na mesec - ali za to brco dobim jaz ali lahko jaz brcnem koga drugega?" "Ali brca v mednožje spada pod letno članarino ali jo je treba doplačati?" Foto: Matic Tomšič / Posnetek zaslona

Buzzfit Gym se je na komentarje uporabnikov sprva odzival z generičnim zapisom, da napad na 19-letnika še preiskujejo, nato pa so Lalondeju in njegovi družini po poročanju kanadskih medijev ponudili dosmrtno karto za uporabo fitnes centra. 

Lalonde ponudbe sicer verjetno ne bo sprejel, saj je njegov trener Pete Rubish na YouTubu razkril, da je mladeniču letno članarino že ponudil njegov sanjski fitnes center, SSP Barbell Club v Montrealu, kjer bo našel ogromno somišljenikov, saj tam trenirajo skoraj vsi največji ljubitelji dvigovanja uteži. 

Preberite tudi:

Filip Miucin Digisvet Kakšna napaka urednika znanega medija: bo izgubil sanjsko službo? Ross Ulbricht Digisvet "Naredil je neumnost, zdaj pa prestaja hujšo kazen od morilcev" Leidenfrostov učinek Digisvet Z golo roko po staljeni kovini: kako je mogoče, da se ni opekel? Bazen, digizgodba Digisvet Kopališče blizu Slovenije ima bazen, kot ga ni nikjer drugje na svetu Stol Hrvaška Digisvet Na Hrvaškem odkrili nenavaden stol, ki je povzročil pravi cirkus Članek Thumb House of Highlights Digisvet Kdo je čudežni deček, ki bo zelo pozorno spremljal Dončića Thumb polomije Digisvet Spektakularne polomije: Ti srečneži so komaj odnesli celo kožo

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

delitve: 16
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin