Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Matic Tomšič

Petek,
18. 9. 2015,
15.26

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

AVG zasebnost Matic Tomšič

Petek, 18. 9. 2015, 15.26

6 let, 6 mesecev

Priljubljen protivirusni program AVG bo prodajal podatke o uporabnikih

Matic Tomšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Da bi lahko svoj protivirusni program, ki ga uporablja več kot 200 milijonov ljudi, še naprej ohranjali brezplačen, bodo v podjetju AVG Technologies začeli prodajati podatke o uporabnikih.

Kot podjetje AVG Technologies navaja v spremenjenih določilih licenčne pogodbe, ki zadevajo zasebnost uporabnikov protivirusnega programa AVG AntiVirus FREE, bodo zbirali podatke o uporabnikovem brskanju po spletu, omrežju, v katerega je povezan, in informacije o drugih nameščenih programih. Zbirali naj bi le podatke, ki ne morejo razkriti uporabnikove identitete, morebitne preveč osebne informacije pa bodo obdelali tako, da iz njih ne bo razvidna identiteta uporabnika. Pri AVG so zapisali tudi, da bodo podatke delili z drugimi podjetji, najverjetneje gre za oglaševalske agencije. Čeprav nikjer ni eksplicitno navedeno, da bodo podatke o uporabnikih prodajali, je to mogoče sklepati, saj zbiranje informacij upravičujejo s tem, da bo tako protivirusni program še naprej brezplačen.

Ko bodo začela veljati spremenjena določila licenčne pogodbe za protivirusni program AVG AntiVirus FREE (predvidoma 15. oktobra), bodo uporabniki določene vidike zbiranja podatkov lahko izklopili.

AVG razburil strokovnjake za informacijsko varnost Novi pravilnik podjetja AVG glede zasebnosti uporabnikov je že razburil nekatere strokovnjake za informacijsko varnost.

Alexander Hanff, direktor podjetja Think Privacy, je na Twitterju v več objavah uporabnike pozval, naj s svojih računalnikov odstranijo AVG, saj naj bi bilo ravnanje njegovih razvijalcev neetično in v nasprotju z zakonodajo EU glede zasebnosti (AVG Technologies je češko podjetje, največ uporabnikov pa ima prav v Evropi).

Orla Linskey, IT-strokovnjakinja Akademije za ekonomijo v Londonu, pa je medtem za spletno izdajo medija Wired dejala, da si AVG veljavne zakone EU za zaščito zasebnosti uporabnikov iz pridobitniških namenov interpretira zelo svobodnjaško.

Ne spreglejte