SiolNET. Digisvet Novice
0,51

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Prihodnje leto bodo računalniški nepridipravi še bolj prebrisani

0,51

termometer

ZLonamerni program, virus, okužen računalnik
Izkušeni povzročitelji nevarnosti raziskujejo nove in vedno bolj razvite tehnike napadov, ki jih bo veliko težje odkriti in zanje določiti krivca. Foto: Thinkstock

Strokovnjaki računalniške varnosti pričakujejo, da se bo leta 2019 svet računalniških naprednih trajnih groženj razdelil v dve skupini.

V prvi skupini bodo neizkušeni novinci, polni energije in želje sodelovati v izzivih računalniških vdorov, v drugi pa tradicionalni, najnaprednejši napadalci, ki razpolagajo z dobrimi sredstvi, so v svojem napovednem poročilu o ciljanih grožnjah za leto 2019 zapisali strokovnjaki družbe za računalniško varnost Kaspersky Lab, natančneje njihove ekipe za globalne raziskave in analize.

Christian Funk Digisvet "Hekerji so v osnovi samo veliki radovedneži visokih etičnih standardov, a so tudi izjeme"

Napadalci se želijo čim manj izpostavljati

Daleč največ tveganja, predvsem za podjetja, predstavlja druga skupina, kajti izkušeni povzročitelji nevarnosti raziskujejo nove in vedno bolj razvite tehnike napadov, ki jih bo veliko težje odkriti in zanje določiti krivca.

David Emm, Kaspersky Lab Digisvet Verjetno je, da je še veliko število nezakrpanih ranljivosti v sistemih

Del te strategije bo uporaba specializiranih orodij za napad na tarče, ki bo meril na njihovo jedro in ogrozil omrežno strojno opremo. Nova strategija bo omogočala povzročiteljem nevarnosti, da svoje aktivnosti osredotočijo na nevsiljivo ogrožanje, ki bo spominjalo na omrežje okuženih računalnikov, ali pa da izvedejo bolj zahrbtne napade na izbrane tarče.

Strojno učenje, možgani, deep learning, umetna inteligenca Digisvet Ali nam lahko prek vsadkov "shekajo" tudi možgane?

Tudi z družbenih omrežij so že kradli podatke

V prihodnjem letu prav tako predvidevajo nadaljevanje nekaterih tekočih trendov: napadi na dobavno verigo, katerih pogostost se je lani in letos občutno okrepila, mobilna zlonamerna programska oprema, ki je po predvidevanjih ne bo bistveno več, a bo bolj sofisticirana, vedno več omrežij okuženih računalnikov na področju interneta stvari ter ciljani napadi z elektronsko pošto z namenom pridobivanja občutljivih poslovnih in osebnih podatkov.

Računalnik, heker, programer Digisvet Kruta resnica: proizvajalcem zabavne elektronike za računalniško varnost preprosto ni mar

Nepridipravom bodo pomagali tudi podatki, pridobljeni iz različnih napadov na večjih družbenih omrežjih, kot so Facebook, Instagram, LikedIn ali Twitter. Ti so danes praktično vsakomur dostopni na trgu.

Data Dollar Store Digisvet Ali si predstavljate, da je vaša osebna fotografija, video ali zasebni pogovor lahko plačilno sredstvo?

Orodja za nepridiprave so preveč preprosto dostopna

Preprosta javna dostopnost številnih orožij za napade in preoblikovane programske opreme, ki izkorišča napake v računalniškem sistemu, že zdaj marsikoga zamika, da se preizkusi v teh kalnih vodah.

Kot še ugotavljajo v omenjeni napovedi, v dveh regijah sveta takšne skupine postajajo bolj razširjene: v jugovzhodni Aziji in na Srednjem vzhodu.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

delitve: 5
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin